Nasıl iklim aktivisti olunur?

Z kuşağı iklim, cinsiyet eşitliği ve insan hakları aktivisti Ela Naz Birdal ile iklim aktivistliğinden İklim için Gençlik tarafından düzenlenen ve 23 Eylül’de gerçekleşecek olan küresel iklim grevine kadar birçok konuyu konuştuk.

Merhaba Ela. İlk olarak senin kişisel yolculuğunla başlamak isterim. Kısaca kendinden bahsedebilir misin?

16 yaşındayım ve yaklaşık 4 senedir iklim, cinsiyet eşitliği  ve insan hakları aktivistiyim. Youth For Climate Türkiye, UN Women Türkiye ve Fridays For Future International altında aktivizm yapıyorum. Uluslararası bir ekip olan Climate Live Türkiye’yi kurduk. Climate Live ekibi; iklim krizi için etkinlik, konser ve forumlar tasarlayarak, farkındalık oluşturmayı amaçlamakta. 

İklim aktivistliğini bir ve/veya iki cümle ile tanımlayacak olsan?

Aktivist kelime anlamıyla bir düşünceyi savunan ve eylemler gerçekleştiren kişidir. İklim aktivisti ise iklim krizi için farkındalık oluşturmaya çalışan, harekete geçen, mücadeleye ortak olan ve harekete geçen kişilere denir. Bana göre herkes elini taşın altına koyup değişimin bir parçası olmalı. Dünyada sayısız genç aktivist var ve sayıları artmaya devam ediyor. Bu mücadelede tek gençlerin değil, herkesin harekete geçmesi gerekiyor çünkü dünyanın bize ihtiyacı var. Sorunun nedeni de çözümü de biziz.

Seni İklim için Gençlik, She Change Climate gibi birçok oluşumun içinde görüyorum. Z kuşağı bir iklim aktivisti olarak bu oluşumlarla yolun nasıl kesişti ve ne gibi görevler üstleniyorsun?

Youth For Climate Türkiye’de grev organizasyonlarında ve iklim kampanyacılığı üzerine yoğunlaşıyorum. Climate Live olarak küresel tarihlerde ve grev organizasyonunda yer alarak, konserler ve forumlar organize ediyoruz. She Change Climate olarak İngiltere’de başlatılan kampanyaya destek olarak kadın aktivistleri desteklemek için harekete geçtik. 

Geçtiğimiz aylarda Vogue Türkiye Green Carpet ödüllerinde yılın genç aktivist seçildin. Bu senin için nasıl bir duyguydu, öncesi ve sonrası hayatında neler değişti? 

BUNU DA OKU:  Saksı değil orman: Paris'te hava kirliliği ile mücadele için bir milyon ağaçlık kent ormanı oluşturuluyor

Vogue Türkiye’de ödül almak benim için büyük bir onurdu. Motivasyonumun artması ve sesimin duyulması için büyük bir fırsat oldu. İklim krizinin medyada duyulması ve bunun için çalışmalar yapılması beni çok mutlu etmişti. 4 yıldır mücadele ettiğim arkadaşlarımın ve ailemin destekleri sayesinde bu ödülü aldım, onlara da tekrardan teşekkür ediyorum. 

İklim için Gençlik olarak 23 Eylül’de “iklim tazminatı ve iklim adaleti” için küresel bir iklim grevi organize ediyorsunuz. Odaklandığınız temadan ve sürecin sizin için nasıl ilerlediğinden bahsedebilir misin?

Dünya liderlerinden iklim krizinden en çok etkilenen insanların ve bölgelerin seslerini dinlemesini ve iklim krizinden en çok etkilenen topluluklara “Kayıp ve Hasar” finansmanı sağlamak için derhal çalışmaya başlamalarını talep ediyoruz.

“Kayıp ve Hasar” nedir diye merak ediyorsanız, geçmiş ve gelecek postlarımızı @youthforclimatetr hesabımızdan takip edebilirsiniz.

İklim krizinin yıkıcı etkilerinden en çok etkilenen gruplardan biri kadınlar ve kız çocukları. She Change Climate Türkiye olarak bu konuda yaptığınız bir çalışma var mıdır?

COP26’da ve diğer iklim konferansları, müzakereleri ve zirvelerinde iklim hareketine öncü olan kadınları tanımak, kadın aktivistlerin harekete geçmeleri için desteklemek için oluşturulan She Change Climate ekibini Türkiye’de kurduk. Toplumsal cinsiyet eşitliği iklim krizi ile bağlantılı olduğu için kadın karar vericilerin ve liderin bu süreçte aktif olarak dahil edilmeleri çok önemli. 

Gündelik hayatında sürdürülebilir bir yaşam adına ne gibi pratiklerin mevcut?

İklim krizi için mücadele ederken ilk önce iklim krizinin ne olduğunu ve insanlara bunu nasıl anlatabileceğimi öğrendim. İlk adım olarak doğru kaynaklar buldum. Kaynak önerisi olarak İklim Haber, Yeşil Gazete, Guardian, Dünya Gazetesi (Sürdürülebilir Dünya), Yeşilist’i örnek verebilirim. 

Ders kitabımızda iklim değişikliği bir sayfadan azdı. Okulumda iklim değişikliğinin ciddiyetini fark etmeleri ve kriz gözüyle bakmaları için bu meseleyi detaylıca anlattım. Küçük bir adım gibi gözükse de maalesef her yerde gördüğümüz tek kullanımlık plastikleri hayatımdan çıkardım, seyahat yöntemlerimi değiştirdim. Uçaklar yerine trenleri, otobüsleri tercih ettim, hayvansal gıda tüketim miktarımı azalttım.

BUNU DA OKU:  1.7 Dünya varmış gibi tüketiyoruz

Çevresel sürdürülebilirliğe dair üç kaynak önermeni istesem bunlar neler olur?(kitap, film, makale,…)

Bitkilerin Ruhu // Robin Wall Kimmerer

David Attenborough: A Life in Our Planet

Yarından Sonra (The Day After Tomorrow)

Peki kendini 4 kelime ile tanımlayacak olsan?

Güçlü, kararlı, tutkulu, optimist 

Son olarak, senin eklemek istediğin bir şey var mıdır?

23 EYLÜL’DE İklim tazminatı ve iklim adaleti için sokaklardayız!

Karar vericilerden ve dünya liderlerinden #KȃrDeğilİnsanlar a öncelik vermelerini talep ederken, Küresel İklim Grevi için bir kez daha bize katılın! Grev ve konser programımız için Climate Live Türkiye, Youth For Climate Türkiye ve Fridays For Future hesaplarını takip edebilirsiniz. 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Genel, Gündem, İklim Değişikliği, Mercek
İklim krizinin konuşulmayan aktörleri: Doğum kontrolü ve kürtaj hakkı

Her yıl, yaklaşık 36 milyar ton insan kaynaklı karbon, atmosfere, özellikle de fosil yakıtların yakılmasının bir sonucu olarak salınıyor. Dünyada

Kapat