Naylon poşetlere sürdürülebilir bir alternatif: Bu poşetler bitki kökünden yapılıyor!

Dünyada her dakika bir milyonun üzerinde plastik poşet kullanılıyor ve ortalamada bu poşetlerin 200 tanesinden yalnızca bir adeti geri dönüştürülüyor. Geri kalanlar ise okyanuslarımızı, doğayı ve hayvanları tehdit etmeye devam ediyor. 

TIKLAYIN: Rakamlarla naylon poşet

2014 yılında Avani şirketini kuran iki Endonezyalı sosyal girişimci, teknoloji ve inovasyonu kullanarak plastik poşet ve ambalajlardan doğan plastik kirliliğini durdurma amacı ile yola çıkmış. Ekoinovasyon ile, tropik iklimlerde yetişen manyok (cassava) adlı bir kök bitkisinden biyoplastik poşet üretmeyi başarmışlar. Plastik poşetlerle aynı görünüme sahip olan ve dayanıklılık açısından da plastikten geri kalmayan bu poşetler biyolojik olarak doğada %100 çözünebiliyor.

Çözündüklerinde ise petrol türevi hiçbir materyal içermediklerinden geride toksik hiçbir madde bırakmıyor ve doğaya kompost olarak geri dönüyorlar. Bitkisel bir yapıya sahip olduklarından ise hayvanlar bu poşetleri tükettiğinde bile sağlık açısından bir zararı olmuyor. O kadar ki, şirketin kurucularından Kevin Kumala sağlığa hiçbir zararı olmadığını kanıtlamak için poşetlerden bir parça koparıp sıcak su içerisinde çözünmesine izin veriyor ve ardından da bu suyu içiyor!

Avani şirketi biyoplastik poşetin yanı sıra bitkisel kaynaklardan çatal, kaşık, bıçak, pipet, taşınabilir kahve bardağı, kase, panço ve paket servis için kullanılabilecek kaplar da üretiyor. Tüm ürünler tahta, şeker kamışı, mısır nişastası ve manyok gibi yenilenebilir kaynaklardan sürdürülebilir yollarla üretiliyor.

Biyoplastik, geleneksel plastiğin yerine kullanılabilecek çevre dostu bir alternatif olarak görünse de, bazı kesimler biyoplastiğe daha şüpheci yaklaşıyorlar. Örneğin Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nda çalışan Heidi Savelli, bazı biyoplastikler doğada 100% çözünmediğinden, şu an asıl odaklanılması gereken noktanın plastiklerin atık yönetimi olduğunu savunuyor. Avani’nin kurucularından Kumala ise plastiğin yerini alacak alternatif materyallerin ve inovasyonun her koşulda desteklenmesi gerektiği kanısında.

BUNU DA OKU:  İstanbul'un üç ilçesi için hava kirliliği alarmı verildi

Kaynaklar:
Avani
CNN
Conserving Now

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Özge Bitik

Herkesin hayatta bir amacı olması gerektiğine ve kendi misyonunun mutluluğu, doğa sevgisini, ve de birazcık çılgın olmayı insalara yaymak olduğuna inananlardan. Doğa ve sürdürülebilir yaşam en büyük tutkularından. Bu yüzden sürdürülebilirlik iletişimi üzerine çalışıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Teknoloji
Londra’daki bu kafede ödemeler plastik atıklar ile yapılıyor

Londra'da bir organik temizlik ürünleri markası tarafından düzenlenen iki günlük etkinlikte, müşteriler özel hazırlanmış sürdürülebilir yemekleri, para ödemeden, geri dönüştürülebilir...

Kapat