Özlediğimiz insan ve doğa dostu toplumu birlikte kurmak

Şehirdeki yaşantımızda bariz bir şekilde görmesek de gezegenin yaşam destek üniteleri yavaş yavaş çöküyor. Bilim insanları gezegeni paylaştığımız diğer canlıların evrimsel, yani doğal yok oluşlarının 1000 katı hızla tükendiğini söylüyor. İklim değişikliği bizi – tencereden dışarı atlamayı erteleyen kurbağa gibi – yavaş yavaş haşlıyor. Hem haziran  hem temmuz 2016 sonu gelmez rekorlardan birini daha kırdı. Tutulan 180 yıllık kayıtlardaki en sıcak haziran sonra da temmuz oldu… Küresel düzeyde durum bu, peki ya Türkiye’de farklı mı?

Açık Radyo 94.9’da her akşam 18:00’de sunduğum Gezegenin Geleceği programında ülkemizden iç karartıcı haberler veriyorum. Mahkemeler tarafından iptal edilen Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporlarından sonra, ÇED’ler sonunda gerçekleşmesi, üstelik yerel halkların karşı durduğu proje haberlerinden bıktım. Davalar sonuçlanmadan yapılan geri dönüşü olmayan kaçak yapı ve projelerin haberini vermekten usandım. Yazık ki birinin bu haberleri yapması ve birisinin kötü haberleri duyurması gerekiyor.

Bu haberleri sürekli vermek istemiyorum. Sanıyorum siz de bu haberleri sürekli duymak istemiyorsunuz. O zaman ne yapacağız? İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne uygun, aynı zamanda da Toprak Ana’nın haklarına saygılı bir toplum olsak fena mı olur? İyi olur, güzel olur da, bunu nasıl yapacağız? Bu soruyu kendime uzun süredir soruyorum? Mümkün mü? Girdiğimiz bu yokoluş girdabıdan çıkabilir miyiz?

Böyle bir topluma nasıl dönüşebilir, bu hareketi bireylere ve kitlelere nasıl yayarız? Bireyler normal hayatlarını yaşarken hepimizin özlem duyduğu toplum için nasıl yardımcı olabilirler? Betonlaşmış sistem nasıl akıcı hale getirilir? Sürdürülebilir küçük toplumlardaki karşılıklı yardımlaşma, destek ve iyilik, karşılıklı güven ortamı nasıl yaratılır? Doğru yanıtlar ancak iyiliğin çoğaltılması, kötülüklerinse oransal olarak azalması ve iyi olduğunu bildiğimiz insanların arasında güvenin tesis edilmesiyle mümkün. Good4Trust.org bu umuttan doğdu.

345435435

Good4Trust.org’un işleyişini kısaca anlatacak olursam; iki tür üyesi var: Türeticiler ve üreticiler. Tarayıcınıza good4trust.org yazarak giriş sayfasına giriyorsunuz. Sayfada türetici ol düğmesine basarak üye oluyorsunuz. Üye olduğunuzda profil sayfanızda bir tohum göreceksiniz. Yaptığınız iyiliklerle bu tohumu suluyorsunuz ve suladıkça çekirdekten filize, filizden fidana, genç ağaca, erişkin ağaca, çiçek veren ağaca ve en son meyve veren ağaca kadar yedi seviye ilerliyorsunuz. İlerledikçe Good4Trust’ın yönetişiminde görev alıyorsunuz. Tohumunuzu sulayıp ilerlemek için iyilik yapıyor ve paylaşıyorsunuz. Başkasına yazdığınız veya size yazılan bir iyiliğe karşılık en fazla 7 damla suyu, kendi kendinize takdir edip veriyorsunuz. Bir okul inşa edebilirsiniz, bir öğrenci de okutabilirsiniz, çarşıya üretici olarak başvurmuş ve kabul edilmiş bir dükkândan alışveriş yaparsınız… Hepsi aynı; her birisi için kendinize 1 ila 7 arasında damla yazabilirsiniz. Siz iyiliklerinizle birlikte sosyal ve ekolojik açıdan sorumlu, doğaya dost, insana dost ürün ve hizmetlerden alışverişlerinizi paylaştıkça hem iyilik çoğalacak, hem de sivil toplum kuruluşları ile ekolojik ve sosyal sorumlu ürün ve hizmet üreten işletmeler büyüyecek, güçlenecek ve yayılacak. Bu kadar basit.

BUNU DA OKU:  Yeşilist'ten çevre dostu hediyeler

Good4Trust.org ‘daki türetici üyeler arttıkça ve ilerledikçe kendi içinde demokratik bir yönetişim sistemi içinde yönetilecek. Türeticiler ekolojik ve sosyal açıdan adil kurum ve şirketlerden ürün ve hizmet aldıkça bu alışverişten kesilecek çok cüzi bir katkı payı ile ayakta duracak. Good4Trust.org‘a dahil olmak için tek yapmanız gereken, sayfaya gidip türetici olarak veya hizmet veya ürün veriyorsanız üretici olarak kaydınızı yapmak. Beraberce dönüştürmek üzere Good4Turst’ta buluşalım.

Dr. Uygar Özesmi

Kurucu ve Kışkırtıcı, Good4Trust.org

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gündem, Hayat, İyi haberler, Kent, Teknoloji, Topluluklar
Oturmak sigara içmek kadar kötü mü? Oturmanın kötü etkilerini azaltmak için 14 öneri

Araba koltuğundan, ofis koltuğuna oradan evdeki koltuğa... Modern yaşam bize rahat gelse de, maalesef sabahtan akşama kadar oturmak üzerine kurulu.

Kapat