Kahve unu: Çöpten süper gıdaya dönüşen bir hammaddenin öyküsü

Kahvenizi nasıl istediğinizi biliyorsunuz, peki kahvenizi nelerin içinde istediğinizi biliyor musunuz? Size kahveyi makarna, balzamik sirke hatta kızartma unu için kullanabilirsiniz desek ne dersiniz?

Seattle’ın ünlü şeflerinden Jason Wilson yeni bir ürün üzerinde çalışmakta: kahve unu. Kahve hasatından sonra geride bırakılan kahve meyvesinin etinden yapılan kahve unu oldukça besleyici ve kahve endüstrisi için sektörü baştan yaratacak bir ürün.

En başta başka kimsenin sahip olmadığı bir içeriği bulmak için çıktığı yolda Wilson, kahve üretimi sırasında yapılan israfı görünce bu ürünü yeniden değerlendirmenin yollarını aramış. Wilson, kahve meyvesinin kabuğunu fırınlayarak, ceviz ve fındığa benzeyen bir tatta bir ürün elde etmiş ve bunu en başta waffle ve hatta bir makarna türü olan gnocci yapmakta kullanmış.

Screenshot 2016-08-23 12.33.03

Yüzlerce yıldır bir yan ürün bile sayılmayıp çöpe atılan ve hatta çürümeye bırakılan kahve meyvesinin kabuğunu yeniden değerlendirmek Wilson için bir tutku haline gelmiş ve Coffee Flour adlı şirketini kurmuş.

Nikaragua, Guatemala, Vietnam ve Meksika gibi ülkelerden yeniden kazanılan kahve meyvesi, yerel ekonomiye hem ekstra iş gücü sağlıyor hem de büyük bir çevre tahribatının önüne geçiyor. Çünkü açık alanlarda çürümeye bırakılan bu meyveler, sera gazlarından biri olan metan gazı salmakta ve çürürken ortaya çıkan zararlı maddeler toprağı da etkilemekte.

Kahve unu dediğimiz madde aslında teknik olarak kurutulmuş meyve tozu aynı zamanda. Antioksidanlar açısından oldukça güçlü, ağırlığının onda biri protein olan, gram başına demir içeriği taze ıspanaktan, lif içeriği ise tam tahıllı undan daha fazla olan bu ürünün kahve sektörünü yeniden yapılandırılması bekleniyor.

Screenshot 2016-08-23 12.32.50

Kahve unundan çok geniş bir yelpazede ürünler üretmek mümkün. Tüm unlu mamüller için kullanılan kahve unu yapılan bu ürünlerden özellikle noodle ve makarna oldukça ilgi toplamış. Kahve unu aynı zamanda tat arttırıcı olarak da kullanılmakta. Ürünü deneyenler özellikle çikolata ile kahve ununun birbirine çok güzel uyum sağladığını belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Yalın üretim sistemi nedir, günlük yaşama nasıl uyarlanabilir?

Coffee Flour şirketi şimdiye kadar 2 bin ton kahve unu üretmiş. Potansiyel olarak bakıldığında kahve meyvesinin çöpe atılan ağırlığı 6 ile 8 milyon ton civarında. Bu hammadde bolluğu kahve ununu kakao endüstrisi ile rakip haline getirmeye yetip hatta artıyor.

Kaynak: Huffington Post, Seattle Times

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Oturmak sigara içmek kadar kötü mü? Oturmanın kötü etkilerini azaltmak için 14 öneri

Araba koltuğundan, ofis koltuğuna oradan evdeki koltuğa... Modern yaşam bize rahat gelse de, maalesef sabahtan akşama kadar oturmak üzerine kurulu.

Kapat