Permakültürün yaşam felsefesi haline getirebileceğiniz 12 ilkesi

Doğal ekosistemlerin çeşitliliğinin ve bir arada uyum içerisinde yaşama becerisinin, bilinçli olarak tasarlanan tarımsal ve sosyal ekosistemlere uygulanması olarak tanımlanan permakültürün; yeryüzüne özen gösterme, insanlara özen gösterme ve geleceğe özen gösterme etik başlıkları altında toplanan 12 tane tasarım ilkesi var. Bu ilkeleri, bahçe ve çiftlik tasarımları dışında, kendi kişisel yaşamımıza, iş hayatımıza ve ilişkilerimize uygulayarak daha sağlıklı, mutlu ve sürdürülebilir bir yaşam inşa edebiliriz.

TIKLAYIN: Sosyal değişim için yeni bir yaklaşım: Sosyal permakültür

#1 Gözlemleyin ve etkileşime girin (Observe and interact)


Zamanın çok hızlı aktığı, her şeyin hızla tüketildiği bir dönemde, dünyayı, mevsimleri, bitkileri, kendimizi ve etrafımızı gözlemleyip bağ kurabiliyor muyuz? Yaşadığımız her şeye kendi kişisel ve kültürel perspektifimizden bakıp bütün boşlukları değer yargılarımızın yorumlarıyla mı dolduruyoruz? Her şeye ‘iyi’ ve ‘kötü’ etiketini takan keskin bir tavırla mı yaşıyoruz?

Permakültürün ‘gözlemle ve etkileşime geç’ ilkesi doğayı, sistemin elementlerini, ilişkilerimizi, kısacası yaşamı gözlemlemeyi ve gözlemlerken sürecin farkında olmamızı öğütlüyor. Doğada ‘iyi ve kötü’, ‘doğru ve yanlış’ değil; sadece farklılıkların olduğunu söylüyor. Değer yargılarımızın oluşturduğu gözlüğü çıkarıp, farklı olanı olduğu gibi görmeye hazır mıyız?

#2 Enerjiyi yakalayın ve muhafaza edin (Catch and store energy)

Permakültürün ekolojik boyutunda, kaynakları bol oldukları zaman toplayabilen sistemler geliştirerek ihtiyaç zamanında kullanabileceğimizi ve verimi artırabileceğimizi anlatır. Bir yaşam felsefesi olarak benimsediğimizde bu ilke bize daha verimli ve mutlu bir hayat sürmek için enerjimize ve dengemize odaklanmanın, kendimize zaman ayırmanın ve bize iyi gelen aktiviteler ve insanlarla hayatımızı doldurmanın önemini hatırlatır.

#3 Faydalı çıktı elde edin (Obtain a yield)


İster bir permakültür bahçesinde ya da tarlada toprağı işleyin, ister bir plazada bilgisayar başında çalışın, yeter ki yaptığınız her işte faydalı bir çıktı oluşturduğunuza emin olun. Sürdürülebilir başarı ve motivasyon, davranış ve eylemlerimizin çevremizde oluşturduğu iyi yöndeki değişimler ile sağlanır. Bu yüzden işinizi saygıyla, sevgiyle ve anlayışla yapın. İş arkadaşınızın, müşterinizin, komşunuzun, esnafınızın gününü güzelleştirin.

#4 Kendi kendinizi yönetin ve geribildirimlere açık olun (Apply self-regulation and accept feedback)
Ekolojik boyutta, dünyamızın geleceği ve bütünün hayrı için hem küresel hem de yerel boyutta eylemlerimizin sonuçlarının farkında olmamız, sorumluluk almamız ve doğanın geribildirimlerini dinlememiz gerektiği söyler. Bu ilkeyi hayatımıza uyguladığımızda, sorumluluk sahibi olmanın bize başarı getireceğini ve geribildirimin gelişimimize katkı sağlayacağını görebiliriz.



#5 Yenilenebilir kaynak ve hizmetleri kullanın ve değerlerini bilin (Use and value renewable resources and services)

Tüketim davranışlarımızı, yenilenemeyen kaynaklara olan bağımlılığımızı azaltmalı; doğa dostu ve sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimsemeliyiz.

#6 Atık üretmeyin (Produce no waste) 



Doğal kaynakların daha fazla tükenmesini önlemek için sürdürülebilir bir yaklaşım olan sıfır atık yaşam felsefesini benimseyebiliriz. Davranışlarınızı; tüketimi azaltma, yeniden kullanma, tamir etme, ikinci el tercih etme, geri dönüştürme ve kompost yapma olarak yeniden şekillendirin.

#7 Örüntülerden ayrıntılara doğru tasarım yapın (Design from patterns to details)



Hayatta bazen derin nefes alıp geri bir adım atarak doğadaki kalıpları, zamanla bu kalıplardaki detayları ve doğal sistemlerin çeşitlilik içerisinde uyumla yaşama becerisini gözlemleyebiliriz. Detayda boğulan başımızı arada bir kaldırıp büyük resmi görmek bütün sorularımızın cevaplarını önümüze serebilir.

#8 Ayırmaktansa tümleştirin (Integrate rather than segregate)

Bir permakültür bahçesinde farklı bitki türleri birbirlerine yarar sağlayacak şekilde (birbirine gölge oluşturma, yararlı böcekleri çekme vb.) bir arada yetiştirilir. Tıpkı bir permakültür bahçesi gibi, farklı kültürlerden ve inançlardan insanların da bir arada yaşaması ve çalışması sağlıklı bir toplum yapısı sağlar.



#9 Küçük ve yavaş çözümlerden faydalanın (Use small and slow solutions)



Permakültür küçük ve yavaş sistemlerin, büyük sistemlere göre yönetilmesinin daha kolay olduğunu ve yerel kaynakları kullanarak daha sürdürülebilir sonuçlar verdiğini söyler. Bu yaklaşımdan yola çıkarak, sakin ve istikrarlı olmanın, hem özel hem de profesyonel hayatınızda güzel sonuçlar doğuracağını görebilirsiniz.

#10 Çeşitlilikten faydalanın ve değerini bilin (Use and value diversity)



Barışçıl bir toplumda ve dünyada yaşamanın tek yolu, farklı olanı anlamaya çalışmak, çeşitliliğe değer vermek ve onu hayatımıza dahil etmektir.

#11 Kenarları kullanın ve marjinal olanın değerini bilin (Use edges and value the marginal)



Doğada ‘kenar’ kavramı; denizle gökyüzünün, ağaçla havanın, suyla toprağın buluştuğu yerdir ve bu noktalardaki çeşitlilik, değerli ve bereketli çıktılar oluşturur. Hayatınızdaki zıtlıkları bir sorun olarak görmektense, sahip oldukları farklı enerjilerle birbirlerini tamamlamalarına ve buluştukları noktada gerçekleşebilecek güzelliklere izin verin.

#12 Değişimden yaratıcı bir biçimde faydalanın ve ona cevap verin (Creatively use and respond to change)



Doğada ve hayatlarımızda değişim kaçınılmazdır. Değişim bir problem değildir, direnmeyi gerektirmez. Değişim karşısında esnek olmayı, açık olmayı, gözlemlemeyi ve değişip gelişerek yolunuzda ilerlemeyi deneyin.

Kaynaklar:
Permaculture Principles
Permakültür Platformu

BUNU DA OKU:  Plastik poşet uygulaması yürürlüğe girdi, ücretsiz poşet dağıtan dükkânlara verilecek cezalar açıklandı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Selda Renda

Merhaba, ben Selda. Kimya mühendisiyim. Western Michigan Üniversitesi'nde Endüstri mühendisliği üzerine master, Sürdürülebilirlik üzerine de yan dal yapıyorum. Sürdürülebilirlik benim için kendimizi ekosistemin bir parçası olarak görmeyi ve doğa ile uyum içerisinde yaşamayı öğreten bir yaşam felsefesi. Doğaya, özümüze dönmeyi hatırladığımızda ve paylaşarak birbirimizden öğrendiğimizde hepimiz için daha yaşanabilir bir dünya inşa edebileceğimize ve bu gezegenin güzelliklerini gelecek nesillere de aktarabileceğimize inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Hayat, Kent, Mimari, Sanat ve Tasarım, Topluluklar, Yeşil alanlar
Meclis Genel Kurulu büyük bir yanlıştan döndü: Termik Santraller filtresiz çalışamayacak

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen ve yılda 1100 erken ölüme neden olabilecek Maden Kanunu Teklifi'nin 45. Madde'si meclisteki tüm siyasi partilerin...

Kapat