Pet şişelerin geri dönüştüğüne inanmayın
2050 yılında okyanuslarda balıktan çok plastik olması fikri size nasıl geliyor? Sizce bu meselenin çözümü sözde ‘doğada kendi kendine yok olan’ (biodegreable) plastikler olabilir mi?
Birleşmiş Milletler’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı son araştırma son derece net bir şekilde plastiğin ‘çevre düşmanı’ olduğunu tasdik ediyor. Akdeniz, tüm okyanuslar, büyük nehir yatakları da dahil olmak üzere dünya yüzölçümünün sularla kaplı kısmını plastikler ele geçirmiş durumda.
Her ne kadar plastik üreticileri, plastiğin geri dönüştürülebilir ve bu yüzden de çevreye zararlı olmadığını iddia etseler de aslında durum nereden baktığınıza göre değişiyor. Evet plastik geri dönüştürülebilir. Ancak çoğunlukla bir kere kullanım için yapılıyor. Tüketici bunu böyle biliyor ve çok ender olarak geri dönüştürüyor. 2014 yılında dünyada 311 milyon ton plastik üretilmiş.
Suya girdiğinde plastiklerin ne kadar zamanda yok olduğu bilinmemekle beraber, bunun çok yavaş olduğu tahmin ediliyor. Çünkü bizim doğada çözülebilir olarak gördüğümüz plastikler 50C’de çözülebiliyor. Tuzlu suya giren plastik; azalan UV ışınları, düşen ısı ve oksijen seviyesiyle çok daha yavaş çözülüyor. Deniz yatağında bulunan pet şişeleri ve diğer plastiklerin doğada çözülmediği saptanmış.
Birleşmiş Milletler’in raporuna göre deniz ve okyanuslardaki artan plastik kirliliği deniz canlılarının yaşamlarını ciddi manada tehdit etmekle beraber aynı zamanda ekonomik ve sosyal olarak da insanları da etkileyecek.
Ne dersiniz o pet şişeyi almak yerine kendi mataranızı yanınızda taşısanız nasıl olur?