Plastik raporu yayınlandı: Gelişmiş ülkelerden Türkiye’ye gelen plastik atık iki yılda aylık 4 bin tondan 33 bin tona yükseldi

Greenpeace Akdeniz’in yayınladığı plastik atık raporu, Türkiye’nin plastik atık ithalatında geldiği durumu gözler önüne seriyor.

TIKLAYIN: Çin plastik ithalatını durdurdu, yabancı ülkelerin atıkları Türkiye’ye yağıyor.

Çin’in plastik ithalatını yasaklamasının ardından gelişmiş ülkelerin plastik atıkları ilk olarak Taylanda, Malezya ve Vietnam’a gönderilmeye başlamıştı. Bu ülkelerin de hızla plastik ithalatına getirdikleri sınırlamaların ardından Türkiye, Endonezya ve Hindistan’la beraber plastik atıkların yeni adresi oldu.

Verilere göre Türkiye’nin plastik ithalatı 2016 yılının başında aylık 4 bin ton iken bu sayı 2018 yılının başında 33 bin tona yükseldi. Yalnızca İngiltere’den ithal ettiğimiz plastik atık miktarı ise 2018 yılının ekim ayından itibaren aylık 10.000 tona yükseldi.

Greenpeace Doğu Asya Kampanya Sorumlusu Kate Lin şöyle konuştu:

“Bir ülke plastik atık ithalatını düzenlediği zaman, ithalat akışı bir sonraki ülkeye geçer. O da düzenleyince, bir sonrakine geçer. Ancak giderek daha yetersiz hale gelen bu sistemin yıkıcı bir etkisi var. Çünkü bu plastiklerin akibetini göremiyoruz. Bunu kabul etmek mümkün değil. Geri dönüşüm sistemleri plastik üretimine hiçbir zaman çözüm olamaz. Bugüne kadar üretilen plastiğin sadece yüzde 9’u geri dönüştürüldü. Plastik kirliliğinin tek bir çözümü var, o da daha az plastik üretmek.”

Henüz kendi çöpünü bile yok edemeyen Türkiye’nin ithal edilen bu atıklarla nasıl baş edeceği merak konusu. Hükümet tarafından çöp ithalatı konusunda herhangi bir sınırlama getirilmedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise henüz bu konu ile ilgili bir açıklama yapmış değil.

23 Nisan’da yayınlanan Plastik İthalat Raporu’nun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Şehiriçi nefes alma durakları: İstanbul parkları
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gündem, Kent
Doğada zaman geçirmenin insan psikolojisi üzerindeki etkileri ve hayatımıza doğayı dahil etmenin 5 basit yolu

Kendimize karşı dürüst olalım: Doğada en son ne zaman vakit geçirdiğimizi, en son ne zaman bir ağaca dokunduğumuzu hatırlıyor muyuz?

Kapat