ReTuna: İsveç’in ve dünyanın ilk ileri dönüşüm ve tamir AVM’si

ReTuna Återbruksgalleria, sadece tamir edilmiş ve ileri dönüşüm yapılmış ürünlere yönelik bir alışveriş merkezi. Aslında İsveç’te bulunan Eskilstuna şehrinin geri dönüşüm merkezi olan bu mekan, artık buraya gelenlerin artık ihtiyaç duymadıkları ürünleri bırakabilecekleri veya yeni bir şey alabilecekleri arada isterlerse bir cafede dinlenebilecekleri bir nokta olmuş. 

Bu şekilde bir alışveriş merkezi hem İsveç’te hem de dünyada bir ilk. Bildiğimiz AVM’lerden oldukça farklı olan ReTuna’da tüketim çılgınlığı teşvik edilmiyor. Geri dönüşüm merkezinde çalışanlar gelen eşyaları kategorize edip, tamir edilebilecek olanları veya yeniden kullanılabilecekleri ayırıyor.

TIKLAYIN: İsveç’te bozulan eşyalarını tamir edenler vergi indirimi kazanıyor

retuna-inside1 (1)

Bu eşyalar daha sonra geri dönüşüm merkezi içinde bulunan 14 dükkana yönlendiriliyor. Tamir ve ileri dönüşüm uzmanlarına ship bu dükkanlarda mobilya, bilgisayar, giysi ve diğer ürünlerin tamirini yapıyor ya da eski ürünlerden çevreye dost yeni ürünler yaratıyorlar. Bu dükkanlarda satılan tüm ürünler ikinci el eşyalardan elde ediliyor.

ReTuna’nın içinde aynı zamanda organik ürünlerin bulunduğu bir cafe, bir konferans salonu ve geri dönüşüm konusunda uzmanlaşmış bir eğitim merkezi var. Sadece geri dönüşüm merkezi bölgesel yönetim tarafından yönetilen ReTuna’da, dükkanlar start-uplara ve sosyal girişimlere ayrılmış. Böylelikle yerel zanaatkarlar da olmak üzere 50 kişiye yeni bir iş imkanı sunulmuş.

14199396_1584050651890664_6034875878281506771_n
ReTuna’da düzenli olarak ücretsiz tamir ve ileri dönüşüm atölyeleri verilmekte.

ReTuna geri dönüşümün nasıl bir noktaya gelebileceğinin çok iyi bir örneği. Çöpe atılan çoğu eşya aslında yeniden kullanılabiliyor ve ReTuna ile bölgesel yönetim bunu bir fırsata çevirmiş. Hem kaynak hem de enerji konusunda tasarruf sağlayan hem de yeni iş imkanları yaratan bu alışveriş merkezi döngüsel ekonominin en iyi uygulandığı noktalardan.

Üretip, çöpe atmak üzerine kurulu geleneksel ekonomik sisteme alternatif olan döngüsel ekonomide çöp diye bir kavram yok. Döngüsel ekonomide ürünleri yeniden düşünüp yeniden tasarlayarak, güvenli, yeniden kullanılabilecek ve doğada çözünebilir ürünler tekrardan bir kaynak olarak sisteme geri dönüyor. Döngüsel ekonomi hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Daha doğa dostu bir mutfak için dört öneri

Kaynak: ReTuna

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, İyi haberler, Kendin yap, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sanat ve Tasarım, Tekstil, Topluluklar
Bu dondurma çöpe gidecek yiyeceklerden yapıldı

Elma marmelatşı ve rom aromalı kremalı dondurmanın elmaları darbe almış ya da ezilmiş elmalardan, baharatları ise çöpe atılacak yiyeceklerden.

Kapat