ReWilding: Yabana geri dönüş

Yürütmeye çalıştığımız en özel ilişkilerden biri de doğayla kurduğumuz bağ. Peki siz en son bu ilişkiniz için ne yaptınız? ReWilding doğanın içinde “doğal” benliğinizi bulmak için çıktığınız yeşil bir yolculuk. Hareketin önde gelen ismi Daniel Vitalis’in belirttiğine göre 100.000’e yakın kişi bu yolculuğa çoktan çıkmış durumda.

ReWilding Nedir?

İnsan müdahalesi sonucu zarar görmüş ekosistemleri eski haline kavuşturma amacı taşıyan rewilding çalışmalarına benzer bir hareket noktası olan ReWilding (Yabana Geri Dönüş) hareketi, insanın doğayla olan ilişkisine bir denge getirmeyi amaçlıyor. Doğa ile kurduğumuz ilişkiyi kuvvetlendirmek ve daha “doğal” bir hayat biçimi sürdürmek belki de insan olarak sahip olduğumuz potansiyele kavuşmanın tek yolu.

ReWilding, Daniel Vitalis’in başını çektiği bir hareket, içimizdeki “mağara insanı”yla yeni bir ilişki kurmayı öngörüyor. Bu ilişkinin temelinde ise avcı-toplayıcı toplumların yaşam biçimlerine dönüş, doğal hayatın içinde yaşama becerileri kazanma ve tek başına ayakta kalabilme var. Vitalis workshoplar aracılığıyla insanların “doğal benlik”lerini tekrar fark etmelerini sağlamak için çalıştığını ifade ediyor.

Neden?

Aslında neden sorusunun cevabı çok basit: şu alıştığımız hareketsiz, teknoloji bağımlısı hayatımızın biraz dışına çıkabilmek. Yapay ışıklandırma ile aydınlatılmış odalarda bilgisayar ekranının önünde geçirdiğimiz saatler ve her fırsatta tükettiğimiz işlenmiş gıdalar bizi çok da iyi bir yere götürmüyor değil mi?

Marie Claire’in Ocak 2015 sayısı için vahşi doğada kendini bir aylık inzivaya çeken Eliza Krigman’ın aktardığına göre azalan şişkinlik hissinden, daha az rahatsızlık veren sinüslere bir haftalık bir deneyim bile günlük yaşantınız ile yaban hayat deneyimi arasındaki farkı hissetmeniz için yeterli. Ama tabii ki bu hareketin daha sıkı takipçileri de var; “yeniden” vahşi doğada yaşamaya başlayarak en büyük farkı hisseden de onlar.

BUNU DA OKU:  Bu yıl Avrupa'da tarihin en sıcak haziran ayı yaşandı

Peki nasıl?

Yaban hayata nasıl dönebileceğinizle ilgili ReWilding size bir çok alternatif sunuyor. Başlangıç noktası ise şehirdeki hayatınızı tamamen arkanızda bırakıp kendinizi yollara vurmanız değil. Belki de hareketin içsel yolculuğu da burada başlıyor. Yeşil alanlarda yapacağınız bir yürüyüş ya da gün batımında kendinize ayıracağınız bir kaç dakika bile iyi bir başlangıç olabilir.

Vitalis’e göre kendi serüveninizi başlatmak için atabileceğiniz bir çok ufak adım var:

1. Daha sık yürüyün- ne de olsa yürümek atalardan yadigar.
2. Daha az oturun, daha çok ayakta durun.
3. Vücudunuzu sıkan ve hareketlerinizi kısıtlayan giysilerinizi daha az giyin.
4. Saunayı unutmayın- böylece vücudunuzu toksinlerden arındırabilirsiniz.
5. Güneşlenin – D vitaminini kapsüllerden değil kaynağından alın.
6. Sıcak suyla başladığınız duşunuzu soğuk suyla bitirin.
7. Soğuğu hissedin! – karda yalınayak yürümüş müydünüz?
8. Yerel üreticilerden alışveriş yapın.
9. Bitkisel tedavileri es geçmeyin.
10. Esneyin! -eklemlerinizi hareket ettirmek vücudunuzun esnekliğini garanti altına almanın ilk yolu.
11. Daha çok sevişin.
12. Daha az sabun kullanın- böylece vücudunuzun pH dengesini korumuş olacaksınız.
13. Ayaklarınızı özgür bırakın – çıplak ayaklar sadece toprakta negatif enerji atmaya yaramaz aynı zamanda duyu sisteminizi de geliştirir.
14. Kaynak suyu için.
15. Hayatta kalma becerilerinizi geliştirin – çevrenizde yetişen bitkileri tanımaktan, ateş yakmayı öğrenmeye kadar eminim siz de öğrenmek istediğiniz bir şeyler bulabilirsiniz.

Kaynak: huffingtonpost , marieclaire, danielvitalis.com

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Hayat, Kent, Kişisel Bakım, Spor
Her şeye rağmen yeşile inanmak

İnanan, harekete geçen ve dünyayı değiştiren sayısız kadın bize her gün umut ve cesaret veriyor, moral ve motivasyonumuzu ayakta tutuyor.

Kapat