Savaşa rağmen ayakta duran Suriye’nin tohum bankası: ICARDA

4 yıldan uzun bir süredir, Suriye’nin Tal Hadya kasabasında bulunan Uluslararası Kurak Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) terör örgütü olarak kabul edilen El-Nusra Cephesi ve Ahrar uş-Şam’ın işgali altında. ICARDA 15 uluslararası araştırma merkezinden birisi, merkez içerisinde 150 binden fazla tohum örneği bulunduruyor.

Savaşa rağmen ICARDA’dan gelen haberler iyi. Gene de, Suriye savaşı ilk defa bir tohumun Svalbard’da bulunan uluslararası tohum bankasından geri çağrılmasına neden olmuş. Çağrılan tohumların yedekleri garanti için ülke dışında bulunan bankalara gönderilmiş.

Bu durum aslında oldukça garip. Tarihi eserlerin yok edilmesine, Suriyeli insanların geri dönüşü olmayan kayıpları olması rağmen Tal Hadya’da terör örgütleri tarafından kontrol edilen bir bölgede tohum bankası hala tohumları kontrol altında tutuyor. Peki bunun sebebi ne?

TIKLAYIN: Organik tarım yapan komünist başkan, belediyeyi yine kâra geçirdi

Cevap aslında 21. yüzyıldaki çatışmaların yapısını gözler önüne seriyor. ICARDA’da tohum örnekleri sürekli -20 derecede tutulmak zorunda ve burada hataya yer yok. O yüzden bankanın dizel ile çalışan jeneratörleri dışarıda bir elektrik kesintisi olsa da binanın enerjisini sağlayacak şekilde tasarlanmış.

İç savaş yüzünden oluşan elektrik kesintileri ise ICARDA’nın jeneratörlerinin işgalci güçler tarafından bilgisayarlarını ve mobil telefonlarını şarj ettikleri bir yer olarak kabul etmesine yol açmış.

Yabancı çalışanların ülke dışına çıkması istense de, yeniden yerleşme imkanı olmayan ve gönüllü Suriyeliler tohum bankasında çalışmaya devam ediyor. Bu kadro kendi hayatlarını tehlikeye atarak, Bereketli Hilal’e özel yani sadece Suriye, Lübnan, Ürdün ve İran’ı da içine alan tarım bölgesinde bulunan 16 bin adet yabani tahıl tohumun kurtarılmasını sağlamış.

ICARDA’da çalışanların bu özverisi bölgede daha önce yaşananlardan dolayı oldukça önemli. 2002’de Afganistan’ın Kabul kentinde bulunan bir tohum bankası yerel tohum örnekleri ile beraber yerle bir edilmiş. Irak savaşı da aynı şekilde Ebu Gureyb’de bulunan bir tohum bankasını yok etmiş.

BUNU DA OKU:  Türkiye yanıyor. Peki şimdi ne yapmalı?

Özellikle Ebu Gureyb’in kaybı ve Irak’ın yeniden inşası ABD bazlı endüstriyel tarım şirketlerinin etkisini artırıp, yerel halkın ve ekonominin yeniden canlanmasını engellemiş. Bir ülkede yaşanan savaş durumu, aynı zamanda tarımsal sürdürülebilirliğinde yok olmasına neden oluyor. Çiftçiler hayatını kurtarsa da, nesiller boyu korunmuş olan topraklar ve yerel tohumlar yok olabiliyor.

ICARDA’nın hikayesi her ne kadar kahramanca olsa da, işgal altında bulunması bu gibi kurumların doğal veya insan eli yaratılmış felaketlerin ötesinde bir korunmaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Burada da Kuzey Kutbu’nda bulunan Svalbard devreye giriyor. Doğal bir soğuk hava deposu olan bölge, aynı zamanda imara kapalı ve çatışmalardan uzak bir alan olduğundan en güvenilir alan olarak kabul ediliyor.

ICARDA gibi tohum banklarının hikayelerine hayranlık duyabiliriz, tohumları kültürel mirasın ve eski çağların birer hediyesi olarak kabul edebiliriz ama hiç bir zaman bu hikayelerin kahramanları olan çiftçilerin gerçeklerini göz ardı etmemeliyiz. Onlar hâlâ güvenli bir hayattan uzakta yaşıyorlar.

Tarımsal gelişimin geçmişini koruyarak, tohum bankaları çiftçiler için güvenli bir geleceğe imkan sağlıyor. Buna rağmen gelecek tohum bankalarının elinde değil. Hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile beraber şirketler de tarımın geleceğine asıl karar veren kuruluşlar, ve bu kuruluşlar tohum bankalarının geleceğini de elinde tutuyor.

Kaynak: AEON

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Genel, Gıda, Gıda Gündemi, Kent, Topluluklar
İçinde baharın enerjisini barındıran 3 meyve ve sebze suyu tarifi

Baharın getirdiği sebze ve meyvelerin tadını bu juice tarifleri ile çıkarın!

Kapat