Sizin için en uygun uyku pozisyonu hangisi?

İnsanların yalnızca yüzde sekizi kaliteli bir uyku için gereken pozisyonda uyuyor. Dört uyku pozisyonu arasında en popüler olanı cenin pozisyonu olarak da bilinen dizler karna doğru çekik, yan uzanma pozisyonu. 

TIKLAYIN: Uyku kalitesini artıran 9 bitki

Günümüzde yetişkinlerin büyük kısmı yeterince uyumuyor. Diğer ciddi hastalıklar kadar önem verilmese de uyku yoksunluğu birçok ölümcül hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yaptığı araştırmalar yeterince uyumamanın obezite, kalp rahatsızlıkları ve enfeksiyon riskini ciddi miktarda artırabildiğini gösteriyor. Uyku kalitesi vücudumuzdaki tüm dokuları etkiliyor. Damar sağlığı, tansiyon, nefes alma, hormonların salgılanması ve bağışıklık sisteminin üzerinde uyku kalitesinin etkisi büyük.

Uyuduğunuz pozisyon uyku kalitesini belirlemenin yanında sırt ve boyun ağrıları, yorgunluk, uyku felci, kramp, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, baş ağrısı, mide yanması ve hatta ciltte erken kırışma gibi sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olabilir. Aşağıda dört uyku pozisyonunu ve bu pozisyonların olumlu ve olumsuz etkilerini bulabilirsiniz.

#1 Cenin pozisyonu
Dört uyku pozisyonundan en sık rastlananı yana dönük ve dizler hafifçe karna çekik olarak uyunan cenin pozisyonudur. İnsanların yüzde 41’i bu pozisyonda uyur. Cenin pozisyonu hem annenin hem de bebeğin kan dolaşımını rahatlattığı ve sağ tarafın üzerine yatıldığında rahmin karaciğer üzerinde baskı yapmasını önlediğinden hamileler için ideal uyku pozisyonudur. Cenin pozisyonunda yatmak horlamayı da hafifletebilir.

Uyarılar:
Dizleri karna doğru fazla çekmek nefes alırken diyafram bölgesinde sıkıntı yaratabilir.

Dizleri karna doğru fazla çekmek özellikle kireçlenmesi olan bireylerde sabah uyanıldığında ağrı oluşmasına neden olabilir.

Dizlerinizi gevşek bırakmaya çalışın ya da bacaklarınızın arasına bir yastık yerleştirerek baskıyı hafifletin.

#2 Yan yatmak
İnsanların yüzde 15’i dizlerini karnına çekmeden, yan yatıyor. Bu pozisyonun reflü sıkıntılarını hafifletmek gibi avantajları var. Yan yatıldığında omurga uzadığından boyun ve sırt ağrılarında hafifleme de görülebilir. Bu pozisyon horlama ve uyku felci riskinin azalmasını sağlayabilir.

BUNU DA OKU:  Bu yıl İstanbul Film Festivali'nde gösterilecek, doğaya dokunan 12 film

Uyarı:
Yüzünüzün bir tarafını yastığa fazlaca bastırmak cildinizin erken kırışmasına neden olabilir ancak kaliteli bir uykunun kırışıklıkların etkisini azalttığı yönünde çalışmalar da bulunuyor.

#3 Yüz üstü yatmak
İnsanların yüzde yedisi yüz üstü uyuyor. Bu pozisyonun horlamayı hafifletmek dışında pek bir yararı yok.

Uyarılar:
Yüz üstü yatmak omurganın nötr durmasını zorlaştırdığından boyun ve bel ağrısına yol açabilir.

Kas ve eklemler üzerinde oluşan baskı; uyuşma, karıncalanma, ağrı ve sinir sıkışmalarına sebep olabilir.

#4 Sırt üstü yatmak
İnsanların yalnızca yüzde sekizi bu pozisyonu tercih etse de Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü, en sağlıklı uyku pozisyonunun sırt üstü yatmak olduğunu belirtiyor. Sırt üstü yatıldığında baş, boyun ve omurga nötr konumda olduğundan bu bölgelerde baskı oluşmaz. Yüzünüz tavana bakacak şekilde uyumak reflü problemlerini de azaltacaktır.

Uyarılar: 
Yastık kullanmıyorsanız ve uzandığınızda yutağınız midenizden daha aşağı seviyede kalıyorsa yiyecek ya da asit yemek borunuza doğru gelebilir.

Uyku felci probleminiz varsa sırt üstü yatmak dilinizin soluk borusunu tıkamasına neden olabilir.

Horlama probleminiz varsa sırt üstü yatmak bu durumu daha kötü hale getirebilir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Hayat, Kişisel Bakım
Naylon poşetlere sürdürülebilir bir alternatif: Bu poşetler bitki kökünden yapılıyor!

Dünyada her dakika bir milyonun üzerinde plastik poşet kullanılıyor ve ortalamada bu poşetlerin 200 tanesinden yalnızca bir adeti geri dönüştürülüyor....

Kapat