Starbucks plastik pipetlere veda ettiğini açıkladı. Peki bu ne anlama geliyor?

Starbucks, dün yaptığı açıklamada 2020 yılı itibariyle mağazalarda plastik pipet kullanılmayacağını, bunun yerine sıcak içecek bardaklarındakine benzer kapaklar ve geri dönüştürülebilen malzemeden üretilmiş pipetler kullanılacağını açıkladı. Peki Starbucks’ın aldığı bu kararın okyanuslardaki plastik yığınlarına ne etkisi olacak?

TIKLAYIN: Adidas’ın okyanuslardaki plastik kirliliği ile mücadelesi: Atık plastikten ürettiği ayakkabılardan 1 milyon çift satıldı!

Çevrecilerin gıda firmalarına yaptığı ‘plastik pipetleri kaldırın’ çağrısı tüm dünyada bir yıldan uzun süredir devam ediyor. Kampanyanın pipetlere odaklanmasının temel sebepleri, pipetlerin ihtiyaç değil zevk için kullanılıyor olması ve pipet yapımında kullanılan plastiklerin geri dönüştürülememesi.

Dünyanın en büyük kahve zinciri olan Starbucks’ın böyle bir karar alması, diğer firmalara öncü olması ve firmanın plastik atıklarını azaltmak adına somut kararlar aldığını göstermesi açısından çok önemli ve değerli ancak bu uygulama firmayı sütten çıkmış ak kaşık pozisyonuna tabii ki getirmeyecek.

Her yıl okyanuslara neredeyse 9 milyon ton plastik atığı karışıyor. Plastik pipetler bu atıkların 2.000 tonunu yani yüzde 0,02’sini oluşturuyor. Bunun yanında Starbucks’ın sıcak içecek bardakları, hem kağıt hem de plastik materyalden üretildiğinden ve özel tesislerde geri dönüştürülmesi gerektiğinden, geri dönüşüm zincirinin neredeyse tamamen dışında kalıyor.

Yine de derdimiz bağcıyı dövmek değil üzüm yemek diyerek firmanın plastik atıkları azaltmak için attığı diğer adımlara bakalım:

Starbucks’ın 2020 yılı itibariyle 28.000 şubesinden plastik pipetleri kaldırması, yılda bir milyar daha az plastik pipet kullanılmasını sağlayacak.

Pipetsiz plastik kapaklar frappuccino dışındaki tüm soğuk içeceklerde kullanılacak, frappuccino’da ise kağıt ya da geri dönüştürülebilir bir başka materyalden elde edilmiş pipetler kullanılacak.

Firma tamamen geri dönüşebilen sıcak içecek bardağı geliştirmek için 10 milyon dolar ayırmış durumda.

Birçok ülkede kendi bardağını getiren müşterilere indirim yapılıyor, bazı mağazalarda kağıt bardak tercih eden müşterilerden ek ücret talep ediliyor.

Kaynaklar:
The Guardian
Starbucks

BUNU DA OKU:  Panda şeklindeki dünyanın en sevimli güneş tarlası Çin'de kuruluyor
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, İyi haberler, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Avlanan üç balıktan yalnızca biri sofraya ulaşıyor, ikisi çöpe gidiyor

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü'nün bugün yayınladığı rapora göre tüm dünyada avlanan her üç balıktan yalnızca biri sofraya ulaşıyor....

Kapat