Su ayak izinizi azaltın: Hem sağlıklı beslenin, hem de gezegeni kurtarmaya yardımcı olun

Avrupa Komisyonu’nun Ortak Araştırma Merkezi’nin yayınladığı son bir çalışmaya göre, sağlıklı beslenerek bireylerin su ayakizini %55 oranında azaltması mümkün.

Araştırmanın sonucu et tüketimini menünüzden çıkararak veya vejetaryen ve vegan bir beslenmeye geçerek hem sağlığınızı hem de çevreye olan etkinizi azaltacağınızı savunuyor. Sonuçlar vejetaryen beslenmenin en büyük etkiyi yaptığını gösteriyor ama et tüketimini azaltmak bile en az %10 oranında su ayak izinizi azaltmakta.

Araştırmanın yapıldığı, yerel ve ithal gıdanın tüketildiği, İngiltere’de bir kişinin beslenmesi günlük 2757 litre, Almanya’da 2929 litre, Fransa’da ise 3861 litre su tüketiyor. Sağlıklı bir beslenmeye geçip daha az et tüketmek ise bu rakamları %11 ile %35 oranında azaltıyor.

Kırmızı et yerine balık ve bakliyat, hayvansal yağlar yerine bitkisel yağlar kullanan paskataryen beslenme ise su tüketimini %33 ile %35 oranında azaltmakta. Ama en tabii ki büyük etkiyi %35 ile %55 oranında vejetaryen beslenme yapmakta.

Gıdanın su ayak izi düşünülenden daha büyük

Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile beraber tatlı su kaynaklarının azalmasının, ileride çok büyük problemlere yol açması beklenmekte. Her ne kadar genel kanı traş olurken, diş fırçalarken ya da bulaşık yıkarken suyu kapatmanın yeterli olacağı yönünde olsa da beslenmenin etkisi düşünülenden daha büyük.

Gıda sektörü hem hayvanlar hem de hayvanların tükettiği yemler için çok büyük miktarlarda su da harcamakta. 1 kilo kırmızı et üretmek için yaklaşık 15 bin litre su harcanmakta ve bu da 1 kişinin neredeyse 20 yıllık içtiği suya eşit. Bitkisel yağlar ve şeker üretimi de oldukça fazla su harcasa da, meyve ve sebze üretimi genelde en düşük su ayak izine sahip.

Türünün en büyük araştırması olan bu çalışma, yeterli miktarda meyve ve sebze tüketilmeyen ve kırmızı et, şeker ve hayvansal yağ tüketen Avrupa ülkeleri göz önüne alınarak yapılmış. Ama Türkiye’de de durumun çok farklı olmadığından bahsedebiliriz.

BUNU DA OKU:  Çiğ beslenme

Araştırmanın sonucunda ise uzmanlar bu değişimin bireysel seçimler ile olacağını kabul etmekte. Ama yine de kamu sağlığı göz önüne alındığında yetkililerin ve gıda üreticilerinin sağlıklıksız yiyeceklere daha yüksek vergi uygulaması ( şekerli içecek vergisi) ve daha iyi etiketlendirme sistemlerini hayata geçirmesi önerilmekte.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, İklim Değişikliği, Vejetaryen ve Vegan, Yeme İçme
Yeşilist okuyucularına özel: Probiyotik İçecekler Atölyesi’ne ücretsiz katılım şansı

Kokopelli Şehirde, kentte çevre dostu eğitim ve etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Kokopelli Şehirde ekibi, bir Yeşilist okuyucusuna 15 Eylül Cumartesi...

Kapat