Amsterdam’da uygulanan bu basit yöntem, tüm dünyadaki arı ölümlerine çözüm olabilir

Tüm dünyada polen taşıyıcılar hızla yok olurken, Amsterdam’da uygulanan basit bir yöntem arı popülasyonunu korumanın aslında hiç de zor olmadığını gösterdi. Yeni inşa edilen bir tren istasyonunun çevresi çalılık, yabani ot ve çiçeklerle kaplandı ve oldukça etkileyici sonuçlar alındı. 

TIKLAYIN: Avrupa Birliği arı ölümlerine sebep olan pestisitlerin kullanımını yasakladı

Tüm dünyada biliminsanları bal arıları ve yaban arılarının hızla yok olduğu ve acil önlem alınması konusunda uyarılar yaparken Amsterdam’daki arı popülasyonu 2000 yılından bu yana %45 artış gösterdi. 2,3 milyon kişinin yaşadığı şehirde, kentlilerin gündelik yaşam alanlarındaki yabani ot ve çalılar korunuyor. Bunun yanında kentin dört bir yanına böcek otelleri yerleştiriliyor ve kamusal alanlarda kimyasal pestisit kullanımı yasak.

Şehrin ekoloji projesinden sorumlu sekiz çevreciden biri olan Geert Timmermans, besin zincirinin başlangıcında yer alan böcek ve arıların korunmasının önemini vurguluyor: “Böcek ve arıları korursanız, kuşları ve memelileri de korumuş olursunuz.”

Amsterdam belediye idari teşkilatı, şehirdeki ekosistemin koruma altına alınması için 38,5 milyon dolarlık bütçe ayırmış durumda. Sloterdijk tren istasyonunda başlatılan proje yetkililere ilham vermiş ve 4 yıl önce, kamusal yeşil alanların yarısına çalı, yabani ot ve çiçekler ekilmesi kararı alınmış. Yapılan her yeni parkta hem yerel bitkilerin hem de arı ve böceklere yaşam alanı oluşturacak bitki türlerinin kullanılması esas alınıyor. Hem kent sakinleri hem de şirketler pestisite alternatif doğal yöntemlerin kullanılması konusunda bilinçlendiriliyor.

Müteahhitlere yeşil çatılar inşa ederek hem binaların ısıtma ve soğutma giderlerinin düşürülmesi hem de yaban hayatı koruyacak alan yaratmaları konusunda destek olunuyor. Kent sakinleri evlerinin önündeki kaldırımın 40 santimlik bir kısmının kaldırılmasını ve bu alana yerel, yabani bitkiler ekmeyi talep edebiliyorlar. Şehir planlamacıları da kentlilere hangi bitkileri ekebilecekleri konusunda ücretsiz danışmanlık veriyor. Şehrin dört bir yanındaki binaların duvarlarında kılıç kırlangıcı, yarasa ve diğer kuşların yuva olarak kullanmaları için açılmış yumruk büyüklüğünde delikler göze çarpıyor.

BUNU DA OKU:  Doğal şeker ve işlenmiş şeker arasındaki fark nedir? Hangisi daha sağlıklı?

2015 yılında yapılan bir araştırmada, şehirde şimdiye kadar görülmeyen 21 yeni polen taşıyıcı türün bulunduğu saptanmış. Hollanda genelinde bulunan arı türlerinin kaydı 1950 yılından beri tutuluyor.

Şehir merkezinin 65 km güney batısındaki bir kasabada yaşayan ve hükümeti arı ölümlerinin önüne geçmek için yerel ve yabani bitkiler yetiştirilmesi konusunda uyaran Deborah Post’un Honey Highway (Bal Otoyolu) projesi şimdilerde tüm kente yayılmış durumda. 2015 yılında açılan yeni bir çevre yolunun ve tren istasyonlarının ardından şehirdeki diğer çevre yollarının ve tren yollarının kenarlarında da yerel ve yabani bitki türleri yetiştirilmeye başlanmış.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Gıda, Gıda Gündemi, Hayat, Hayvanlar, Kent, Yeşil alanlar
Su ayak izinizi azaltın: Hem sağlıklı beslenin, hem de gezegeni kurtarmaya yardımcı olun

Avrupa Komisyonu'nun Ortak Araştırma Merkezi'nin yayınladığı son bir çalışmaya göre, sağlıklı beslenerek bireylerin su ayakizini %55 oranında azaltması mümkün. Araştırmanın

Kapat