Tayland ormansızlaşmaya tohum bombaları ile savaş açıyor

Daha önceden askeriye için geliştirilmiş teknolojiler, şimdi Tayland’da ormansızlaşmaya karşı barışçıl çözümler için kullanılıyor. Askeri uçaklar, daha önceden mayın yerleştirmek için kullandıkları teknolojiyi şimdi tohum bombaları için kullanıyor.

Havadan ağaçlandırma, neredeyse yüz yıldır tartışılan bir konsept olmasına rağmen özellikle son zamanlarda dikkat çekmeye başladı. Birden fazla yöntemi olan bu sistem ilk olarak bireysel fidanların biyoçözünür metal bir “bomba” içerisine koyulması ile denenmişti.

Taylanda kullanılan sistem ise biraz daha tanıdık. Daha önce de bahsettiğimiz kil ve toprak ile top haline getirilmiş tohum bombaları, askeri uçaklardan belirli alanlara serpiştiriliyor.

seed-bombs

5 yıllık bir girişimin ürünü olan bu plan, birden fazla ağaç türü olan alanlar için özellikle geliştirildi. Tayland Kraliyet Hava Kuvvetleri, tohum bombalarını uçaklara yükleyip, Phitsanulok bölgesinin üstünde kargosunu bıraktı. 2017 yılında yeşillenmesi beklenen projenin başarı oranı ise %70. Elle dikimin %50 gibi bir başarı oranı olduğunu düşündüğümüzde bu rakam oldukça iyi.

Tohum bombaları giderek büyüyen ormansızlaşma problemine karşı güçlü bir silah olabilir. Eski ve hurdaya çıkarılacak askeri uçaklar yeniden değerlendirilip, oldukça yüksek miktarlarda ağaç dikilmesine yardımcı olabilir.

maxresdefault

Bu sistem aynı zamanda giderek gelişen drone teknolojisi ile beraber de kullanılabilir. Daha önceki bir içeriğimizde paylaştığımız İngiliz bazlı BioCarbon Engineering, geleneksel ağaç dikim sektörünün giderlerinin sadece %15’ini kullanarak, ulaşılması güç bir hızla, günde 10 binlerce ağaç dikebileceğini savunuyor.

Her yıl insan eliyle 6,5 milyar ağaç kaybedilirken, bu ağaçlar ile beraber 100’e yakın bitki, böcek ve hayvan türü kayboluyor. National Geographic’e göre dünyadaki tüm kara hayvanlarının ve bitki türlerinin %70’i ise ormanlarda yaşamakta.

BUNU DA OKU:  2017 yılında izlediğimiz 13 doğa belgeseli
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İyi haberler, Kent, Yeşil alanlar
Fosil yakıtlara artık ihtiyacımız olmadığını kanıtlayan 5 ülke

Bu 5 ülke yenilenebilir enerjiyi sadece savunmakla kalmıyor, onunla beraber yükseliyor.

Kapat