Temel İhtiyaç Derneği ile deprem bölgesindeki durum ve ihtiyaçlar üzerine konuştuk

6 Şubat’ta yaşanan felaketin ilk gününden beri hem saha çalışanlarının hem de depremden etkilenenlerin gıda, barınma, ısınma, sıcak yemek gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışan Temel İhtiyaç Derneği’nin Kaynak Geliştirme ve İletişim Müdürü Özlem Erbaş’la konuştuk.

TİDER nedir, nasıl çalışmalar yürütür? 

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) olarak 12 yıldır israf ve yoksullukla mücadele alanında faaliyet göstererek insanların temel ihtiyaçlarına adil ve eşit şekilde ulaşabilmesi için çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşuyuz. Temel amacımız gıda bankacılığı yöntemi ile yoksulluk sınırı altında yaşayan insanların öncelikle temel ihtiyaçlarına ulaşabilmelerini, ardından iş edinip kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak ve böylece Türkiye’de yoksulluğun azaltılmasına destek olmak. Dünyanın en büyük gıda bankacılığı ağı olan Global Food Banking Network (GFN) üyesi olarak uluslararası platformlarda ülkemizi temsil ediyoruz. Genişletmeye devam ettiğimiz Gıda Bankacılığı Ağı’mız bugün 35 ilde 66 gıda bankasına ulaşmıştır. Üye Gıda Bankalarımız aracılığı ile ulaştığımız ihtiyaç sahibi sayısı 900 binden fazladır.

Afet bölgesinde ne gibi hizmetler sağlıyorsunuz? 

6 Şubat deprem felaketinin yaşandığı ilk saatlerde öncelikle TİDER Gıda Bankacılığı Ağı üyesi olan, bölgede bulunan tüm Gıda Bankalarımızla iletişime geçtik. Aynı gün, 2020 yılında kurulan, kurucu üyelerinden olduğumuz Afet Platformu kriz masası yetkilileri ile birlikte TİDER ekibini afet bölgesine yönlendirdik. İlk 72 saat enkaz çalışmaları devam ederken sahada çalışanlara destek olduk ve bir yandan afete yakalanan her ilde depo kurulma çalışmalarına başladık.

Şu anda TİDER olarak 5 ana bölgede yer alan Afet Platformu depolarının bilgilerini destekçilerimize ileterek bağışların yetkili depolara yönlendirilmesine destek oluyoruz. Saha tespit ve dağıtım, depo operasyon çalışmalarının yanında büyük şehir merkezlerden bağışların lojistiği, bağış olarak bulunamayan gıda, barınma, ısınma gibi ihtiyaçları giderecek ürünlerin satın alınıp depolara gönderilmesini gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında 13 kanser hastası bireyi olan ailenin bölgeden tahliye, tedavi ve konaklama organizasyonuna destek olduk. Ek olarak, süreçte transfer edilerek başka şehirlerde yaşamak durumdan kalan depremzedelere iş birliği içinde olduğumu kurumlarla istihdam projemiz kapsamında iş bulmaya çalışıyoruz. Depremin üçüncü haftasına girerken “acil” ihtiyaç operasyonunu yavaşlattık, ülke çapında teslim edilmiş olan ürünler kullanıma açıldıktan sonra öncelikleri ve ihtiyaçları anlayarak planlama yapmanın daha sağlıklı olacağına inanıyoruz.  

BUNU DA OKU:  Evsizlere ücretsiz yemek ve iş imkanı sunan Hayata Sarıl Lokantası yarın açılıyor!

Bölgeye kuru gıda ulaştırmak nispeten daha kolay ama sıcak yemek sağlamak daha karmaşık bir mesele. Siz bu ulaşımı nasıl sağlıyorsunuz, askıda yemek kampanyanızı biraz anlatır mısınız?
Daha önce birlikte çalıştığımız MEALBOX firması ile Askıda Yemek Projesi kapsamında bölgeye 30.300 adet pişmiş yemek ulaştırdık. Bölgeye kendi araçları ile gönderdiler, biz yerel koordinasyon konusunda destek olduk. www.askidayemek.net adresinden 2 öğün yemek satın alarak askıya bırakılıyor, belli bir miktar birikince ihtiyaç olan yere ulaştırılıyor. Benzer şekilde, SARDUNYA Catering Şirketi tarafından üretilen 30.000 öğün sıcak yemeğin Adıyaman’da Catering34 firmasının desteği ile dağıtılmasını sağladık. Ancak sıcak yemek operasyonu detaylı çalışılması gereken bir konu; nerede üretilecek; nasıl gönderilecek; nerede ve hangi şartlarda saklanacak, ısıtılacak ve dağıtılacak tüm aşamalar önceden planlanarak ilerlenmeli yoksa yemekler ziyan olabilir.

Deneyimleriniz dahilinde bölgede öncelikli ihtiyaçların neler olduğu konusunda bizi bilgilendirebilir misiniz?

Deprem bölgesinde TİDER Gıda Bankacılığı Ağı’na bağlı 11 gıda bankası bulunuyor – Osmaniye, Hatay, Gaziantep (3), Malatya, Adıyaman, Adana (3), Şanlıurfa. Bundan sonraki süreçte mevcut gıda bankaları öncelikli olmak üzere, çevre illerden gelen teyitli gıda, temizlik ürünleri, bebek ürünleri ve tekstil ürünleri ile ilgili ihtiyaçların tedariği için çalışıyor olacağız. Deprem bölgelerinden başta büyük iller olmak üzere, çevre illere gönderilen bir çok aile var ve bu süreç devam edecek. Söz konusu illerdeki üye gıda bankalarından da gelen kişi sayısı ve ihtiyaçlarla ilgili bilgileri alıyoruz. Ilerleyen dönemde hedefimiz deprem bölgesi ve göç alan illerdeki üye gıda bankaları başta olmak üzere, ulaşabildiğimiz teyitli ihtiyaçları karşılamak üzere fon ve hibeler alarak etki alanımızı genişletmek.

Gönüllü ihtiyacınız var mı? Gönüllü olmak isteyenler sizinle nasıl bağlantı kurmalılar?

BUNU DA OKU:  İhtiyaç sahiplerinin ücretsiz alışveriş yapabildiği Destek Market'le tanışın

Biz şu anda profesyonel TİDER ekibi olarak sahadan masa başına geçtik, ihtiyaçların temini ve organizasyonu için çalışıyoruz. Afet Platformu gönüllü formunda kayıtları toplayıp, daha sonra ihtiyaca göre iletişime geçerek koordinasyonu sağlıyor.
Gönüllü Başvuru Formu

TİDER’e destek olmak isteyenler hangi kanallar üzerinden bağışta bulunabilir?

Afet bağış hesabımıza destek olabilirler.

Hesap adı: Temel İhtiyaç Derneği

Banka: Denizbank Gayrettepe Ticari Merkez Şube

IBAN: TR44 0013 4000 0163 7594 3000 14

TRENDYOL’da satışa çıkan Deprem Dijital Destek Kartı satın alabilirler

DESTEK yazıp 1205’e SMS göndererek 20 TL destek olabilirler.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Gıda, Gıda Gündemi, Gündem, Kent, Topluluklar
Türk Tabipler Birliği’nden deprem bölgesinde asbest uyarısı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), deprem bölgelerinde arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarında havada uçuşan, birinci derecede kanser yapıcı özelliği bulunan asbest...

Kapat