Temmuz ayı tüm dünyada şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak ay olarak tarihe geçti

2021’in temmuz ayı dünyada şimdiye kadar ölçülmüş en sıcak ay olarak kayıtlara geçti.

NOAA (ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin yayınladığı verilere göre dünya ortalamasında sıcaklıklar geçtiğimiz ay, şimdiye kadar kaydedilen 142 yılın rekorunu kırarak ortalamanın 0,93 derece üzerinde seyretti. Kuzey yarımkürede ise temmuz ayı sıcaklığı 20. yüzyıl aylık sıcaklık ortalamasının 1,54 derece üzerinde kaydedildi.

NOAA’nın tahminleri 2021’in şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak 10 yıldan biri olacağını öngörüyor.

Klimatolojik olarak temmuz, yılın en sıcak ayı olduğundan, Temmuz 2021’in temmuz ayı 1880 yılından beri kayıtlara geçen en sıcak ay olarak tarihe geçti.

Ay boyunca, Kuzey Amerika, Avrupa, Güney Amerika’nın kuzeyi ve güneyi, kuzey Afrika, Asya’nın güney yarısı, Okyanusya ve batı ve kuzey Pasifik, Atlantik ve Hint Okyanuslarının bazı bölgelerinde sıcaklıklar ortalamadan çok daha sıcak geçti.

Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC) tarafından yapılan bir analize göre, Temmuz 2021 Arktik deniz buzu kapsamı 1981-2010 ortalamasının 1779,3 kilometre kare altında seyretti ve 43 yıllık rekordaki dördüncü en küçük temmuz deniz buzu kapsamı olarak kaydedildi. Sadece 2012, 2019 ve 2020 yıllarında temmuz ayında bu yıldan daha küçük bir deniz buzu kapsamı vardı. Kuzey Kutbu için en küçük 10 Temmuz deniz buzu kapsamının tümü 2007’den beri meydana geldi.

Türkiye için de durum hiç parlak değil. MGM’nin verilerine göre, temmuz ayında altı merkezde ekstrem sıcaklıklar ölçüldü. Çanakkale, Yumurtalık, Kars, Elazığ, Viranşehir ve Cizre’de temmuz ayı sıcaklıkları uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyretti. Yumurtalık’ta hava sıcaklıkları uzun yıllar ortalamasının 2,1 derece üzerinde kaydedildi. Biliminsanları insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle bu tür anomalileri artık daha sık göreceğimiz konusunda uyarıyorlar.

Türkiye genel sıcaklık haritasında da ısınmanın ciddi şekilde arttığı görülüyor. Türkiye kayıtların başladığı 1971 yılından bu yana en sıcak ikinci temmuz ayını yaşadı.

BUNU DA OKU:  Betona kökleriyle savaş açan ağaçlar

Ortalama sıcaklık haritalarına bakıldığında İstanbul’un yanında İç Anadolu’da ve yangın bölgelerine yakın alanlarda da rekor sıcaklıklar yaşandığı görülüyor.

Kaynaklar:
NOAA
MGM
BBC

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, İklim Değişikliği
IPCC raporu: Sıcaklık arttıkça gıda temini de zorlaşacak

İklim krizi ile ilgili şimdiye kadar yayımlanan en kapsamlı rapor olma özelliği taşıyan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Altıncı Değerlendirme Özet...

Kapat