Temmuz sebze ve meyveleri

Evet, yepyeni bir ay ile beraber yaz mevsimi temmuz ayı da mevsimsel beslenmemize katkıda bulunacak değerli ve vitaminli besinleri bizlere sunmaya devam ediyor.

Kirazdan hoşaf, reçel ve konserve yapılır. Kiraz kabuğu kabız ve ateş düşürücü; çiçekleri göğüs yumuşatıcı, yaprakları ise müshil olarak kullanılmaktadır. Bu sıralarda kiraz ve vişnenin keyfini çıkarabilirsiniz. Ortalama 100 g taze vişnede, 58 kalori ile 14,3 g karbonhidrat vardır. Oysa, vişnenin A vitamini yüksek olup 1.000 IU’ya kadar varır.

kiraz_Nettekeyif.net_

Vişnenin diğer besin değerleri kirazınkine çok yakındır. Bedenimize yararlı besin değerlerinin yanı sıra; vişne meyvesinin taze ya da kurutulmuş sapları, aynen kiraz sapları gibi sağlığımıza yararlı etkiler yapar.

Vişne sapları idrar söktürücü özelliği ile kabızlıkta faydalıdır. Kabukları ise ateş düşürücü olarak kullanılabilir. Sırada elbette yazın favorilerinden karpuz var.

Karpuza dikkat; tadınızı kaçırmak istemem, ama söylemekte de yarar olduğunu düşünüyorum: Çekirdek evleri boşsa ve yediğinizde nişasta kokusu mevcutsa o karpuz hormonludur.

karpuz

Magnezyum, fosfor, sodyum bakımından zengin kayısı da çilekten sonra en hoş kokulu meyve.

Taze sarmısak, kavun ve mısırın da tam zamanı. Tabii mısır genetiği değiştirilmiş ürünlerin başında geldiğinden tavsiye etmekte zorlanıyorum…

Büyük oranda omega-3 içeren semizotu benim için bu sezonun favorileri arasında; çiğ olarak salatalara konulabildiği gibi yoğurtlu olarak da yenir. Etli yemeklerde ve böreklerde ise pişirilerek kullanılır. Mesane ve böbrek hastalıklarında idrar sökücü olarak etki gösterir. Mide yanmasına yani mide asidine karşı sahip olduğu sümüğümsü içeriği dolayısıyla kullanılır.

Bu arada enginar, marul ve bezelyenin zamanı geçiyor, elinizi çabuk tutun…

BUNU DA OKU:  Çin'de gerçekleşen büyüleyici kiraz çiçeği festivalinden 11 göz kamaştırıcı fotoğraf
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Yeme İçme
“Food Revolution”ın Los Angeles’teki başarısı

Jamie Oliver, Los Angeles'ta gençlere doğru beslenme eğitimi verdi.

Kapat