Tesla yenilenebilir enerji devriminin kayıp parçasını buldu mu?

Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına getirilen en büyük eleştirilerinden biri, havanın güneşsiz veya rüzgarsız olduğu zamanlarda bu kaynakların hiçbir işe yaramayacağına yöneliktir. Ancak elektrikli arabayı yeniden “cool” yapan Tesla CEO’su Elon Musk, bu sorunu çözmek için gerekli olan kayıp parçayı bulduklarını açıkladı.

Musk, ev, işyeri ve elektrik üretim sektörü için temiz ve çevre dostu bir şebekeyi yaratacak “Powerwall” adlı bir dizi batarya ürettiklerini belirtti. Geçtiğimiz Şubat ayında, Elon Musk’un kuzeni Lyndon Rive’ın kurduğu çatı tipi güneş paneli üreticisi Solar City adlı şirketle beraber proje üreteceklerini açıklayan Tesla, kullanıcıların ürettikleri enerjileri depolayacak bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirtmişti.

57653572

Enerjinin daha verimli ve etkin kullanılmasını hedefleyen bu sistem sayesinde, fazla elektrik kullanıılmayan ama en fazla enerji üretilen gündüz saatlerinde veya durumlarda güneş panellerinden elde edilen elektrik Powerwall içerisinde depolanıyor. Daha sonra ise enerji üretilemeyen ama elektriğin daha fazla kullanıldığı akşam saatlerinde ya da durumlarda ise konuta gerekli olan enerjiyi sağlanıyor.

Powerwall, enerji şebekesinde devrim yaratmak isteyen Tesla’nın projelerinden sadece biri. Yeni kurdukları Tesla Energy departmanının asıl amacının tüm Dünya’nın elektriği kullanma yöntemini tümden değiştirmek olarak belirten şirket, hedeflerinin küçük değil, terawatt ölçeğinde olduğunu söylemekten çekinmiyor.

Powerwall ve Powerpack aslında dizüstü bilgisyarımızdaki ya da cep telefonumuzdaki Li-Ion bataryaların sadece daha büyük ve daha verimli modelleri. Birinci model olan Powerwall 10kWh kapasiteye sahip olan en küçük model. Bu bataryalar, en fazla 9 taneye kadar birleşik bir şekilde duvara monte edilebiliyor ve 90 kWh depolama sağlıyor.

İkinci model ise Powerpack adındaki daha çok şirketlere yönelik 100kWh kapasiteli model. Powerpack de aynı şekilde kendisinden birden fazla batarya ile çalışabiliyor, bu da megawattlara ulaşan bir enerji depolama sistemi sunuyor.

BUNU DA OKU:  IKEA Döngüsel Ekonomi ile büyümeyi hedefliyor

Bu sistemler elektrik kesintileri sırasında devreye girebiliyor ve depoladığı elektrikle beraber aletlerin jenaratör gibi çalışabilmesini sağlıyor. Elektriğin ucuza mâl olduğu bölgelerde şimdilik çok mantıklı bir yatırım olmasa da, sadece bataryanın fiyatı baz alındığında,kWh başına 0,37 dolar kullanım bedeli ile ana elektrik şebekesinden uzak Hawaii’de Powerwall kendi maliyetini yaklaşık 3 sene içerisinde çıkarıyor.

2131247664432431

Elon Musk da şimdilik pillerin asıl amacının elektrik dağıtım şebekelerinden uzak yerlere elektrik götürmek olduğunu belirtiyor. Ancak Tesla’nın hedeflerinden biri de bu pilleri kullananların dağıtım şebekelerinden tamamen çıkıp, elektriğini kendi pilleri ile sağlaması yani gelecekte bu bataryaları daha farklı bir şekilde görebiliriz.

10 kWh’lık modellerin fiyatları 3,500 dolardan satışa sunulucak. Bu finans uzmanları tarafından öngörülen fiyatlardan neredeyse 10,000 dolar daha az. Bunun sebebi uzmanların, Tesla Energy’nin 5 milyar dolara mâl olan “gigafabrika”sını öngörmemeleri olabililir. Birden fazla inşaa edilecek bu fabrikaların ilki Nevada’da kurulacak.”Gigafabrika” Powerwall ve Tesla arabaları için üretilicek bataryalar da dahil olmak üzere her yıl toplamda 50 GWh’lık batarya üretimi yapacak.

Powerwall uzak bir hedef olarak gözükse de, Tesla ve Elon Musk dünyayı şaşırtmaya hiç yabancı değil. Powerwall’un sunumu sırasında bile Musk, lendisini dinleyen topluluğa kçük bir sürpriz yaptı: “Bu akşam ki tüm elektriğiniz bataryalar tarafından destekleniyor. Bu akşam ki tecrübelerinizin hepsi depolanmış güneş ışığı.”

Tesla’nın her patenti gibi Powerwall’da hlka ve kullanıcılara açık bir patent. Yani mühendisler herhangi bir ücret ödemeden Tesla’nın tasarımlarından faydalanabiliyor. Umarız bu da bizi daha fazla depolanmış güneş ışığının geleceğimizi aydınlatmasını sağlar.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, İyi haberler, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
Sağlıksız bir bedenin 12 işareti

Bazılarımızın hasta olduğunu kabullenmesi için eline bir reçete verilmesi gerekiyor.

Kapat