Teşviklerle beraber çatıda elektrik üretimi Türkiye’nin enerji faturasını yüzde 5 hafifletebilir
Kamuoyunda ‘çatı mevzuatı’ olarak bilinen yönetmelik ile çatıya kurulacak güneş panelleriyle vatandaşların kendi elektriğini üretmesinin önü açıldı. Geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 10 kilovata kadar olan güneş paneli ve rüzgâr türbininde trafo kaynaklı kapasite kısıtını kaldırma kararı aldı.
Elektrik dağıtım şirketleri, bu yönde gelecek tüm talepleri geri çeviremeyecek. Abone, karar uyarınca çatısına 10 kliovata kadar koyacağı panel ya da türbin için de bulunduğu bölgedeki elektrik dağıtım şirketiyle temasa geçecek. Dağıtım şirketi, gerekli teknik düzenlemeleri yapacak ve 5 megavat trafo kapasitesi doluncaya kadar tüm talepleri karşılayacak.
Eski TEDAŞ Genel Müdürvekili Osman Nuri Doğan 10 kilovat’lık bir güneş panelinin saatte 9 kilovat elektrik üreteceğini belirterek, “150 metrekarelik bir dairenin; çamaşır ve bulaşık makineleri ile buzdolabı, televizyon, ütü gibi diğer cihazları için gerekli elektrik ihtiyacını karşılar. Hatta bir miktar da elektrik artar” dedi.
Enerji Enstitüsü’ne açıklamada bulunan enerji uzmanı Hüseyin Karataş ise özellikle güneş panellerinin aboneler için kârlı olacağına işaret ederek, bu panellerin 3 veya 4 senede kendini amorti edebileceğini belirtti.
Karataş, Türkiye’nin enerji için her sene 50 milyar dolar ödediğini, hâlbuki güneş panellerini kullanıp kendi elektriğimizi üretirsek bu 50 milyar doların yüzde 5’i yani 2,5 milyar dolarlık bir kısmının elimizde kalabileceğini öne sürdü.
Anadolu Ajansı’nın bu konudaki sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Naci Ağbal da binaların çatı ve cephelerine kurulacak güneş panellerinden üretilecek elektriğin satışında vergi kolaylığı sağlanması için harekete geçtiklerini belirterek, bu alanın desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal destek tasarısının yetiştirilebilir ve Bakanlar Kurulunca uygun görüldüğü takdirde, bir sonraki torba yasaya konulabileceğini ifade etti. Düzenlemeyi sektör açısından oldukça önemli gördüklerini dile getiren Ağbal, kolaylık sağlamak adına vergi politikası tarafında destek vermek üzere buradan oluşan kazançların vergiden istisna edilmesinin ve bu yapılan teslimlerin KDV’den müstesna tutulmasının mümkün olduğunu belirtti.