Toast: Gıda israfının önüne geçen bira

Günümüzde gıdayı nasıl ürettiğimiz kadar nasıl tükettiğimiz, hatta belki de tükemediğimiz de aynı derecede önemli. Dünyada üretilen tüm gıdanın 3te birinin yanı aşağı yukarı 1.3 milyar tonun çöpe atıldığını biliyor muydunuz?

Hatta ekmek gibi nimet bildiğimiz bir gıdayı bile tüketilmeden çöpe atılıyor. Gıda israfına yapıcı ve yenilikçi çözümler getirerek eski gıdadan yeni birşeyler üretmek mümkün.

Son yıllarda istenmeyen meyvelerden lezzetli reçeller yapıldığını, atılmaya hazırlanan ama iyi durumda olan sebzelerin ünlü şeflerin mutfaklarına girdiğini okumuştuk. Şimdi ilk defa atılmak üzere ayrılmış ekmeği biraya döndüren bir girişim var.

Londra’da hayatını gıda atığını azaltmaya ve tamamiyle yok etmeye adamış olan Tristam Stuart İngiltere’de her yıl 24 milyon dilim ekmek çöpe atıldığını öğrenince bu projeye başlamış.

Brüksel Beer Project’i incelerken ekmekten bira üretilebildiğini görünce bunu Londra’da uygulamaya karar vermiş ve Toast adlı bira şirketini kurmuş. Toast’ın satışlarından gelecek karı ise yine Tristam’ın kurduğu Ingiltere’nin gıda israfı konusunda en başarılı sosyal girişimcilerinden olan Feedback’e bağışlanakcakmış. Tristam’ın gıda atığıyla ilgili bu ve benzeri girişimlerine hayran olmamak imkansız.

Atık konusunda bir lider olan Stuart’ın daha evvelki TED konuşmasını izleyebilirsiniz

Derler ya biz de; taşı sıksa suyunu çıkarır, Tristam Stuart da aynen öyle..

Kaynak:

http://www.fao.org/save-food/resources/keyfindings/en/

http://resource.co/article/%E2%80%98toast%E2%80%99-beer-made-food-waste-launched-10790

BUNU DA OKU:  Dünyanın dört bir tarafından sonbaharın muhteşem renklerini gösteren 11 fotoğraf
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, İyi haberler, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar, Yeme İçme
!f 2016 seçkimiz hazır

Kentlerde beraber yaşayan, muhteşem manzaralı, sokak kedili bize dokunan filmleri seçtik.

Kapat