Türkiye’de aşırı hava olaylarının sayısı son 10 yılda ikiye katlandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son raporu, Türkiye’de yaşanan aşırı hava olaylarının son on yılda iki katına çıktığını gösteriyor.

Christian Aid’in 2020 yılı için hazırladığı raporda geçtiğimiz yılın en yıkıcı 15 iklim felaketi tespit edilmiş ve bunlardan 10’unun her birinin en az 1,5 milyar dolar hasara neden olmuştu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2019 Yılı İklim Değerlendirmesi Raporu’na göre ise 2019, şiddetli yağış, sel, fırtına, yıldırım, şiddetli kar ve heyelan gibi 935 olayla, en fazla aşırı hava olayının yaşandığı yıl olarak kayıtlara geçmişti. 2020, 984 ekstrem hava olayı ile bu rekoru da kırdı.

Yine Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre:

2020 yılında Türkiye’de 984 aşırı hava olayı görüldü.

Bu rakam 2019 yılında 935, 2018 yılında ise 840’tı.

2010 yılında ise bu rakam neredeyse 2020’nin yarısı, idi.

Geçtiğimiz hafta Ayvalık ve Dikili’de yıkıcı hasarlara yol açan fırtına da iklim krizinin yol açtığı hasarın giderek büyüdüğünü ve önlenmesi imkânsız felaketlere dönüştüğünü gösteriyor.

Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, Türkiye’de görülen aşırı hava olaylarının sayısının her yıl arttığına dikkat çekerek, iklim krizini durdurmak veya yavaşlatmakta geciktiğimiz her yıl sorunu da büyütüyor diyor.

Gürbüz, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Her aşırı hava olayının kaynağı iklim krizi olmasa da, iklim krizinin bu hava olaylarının sıklığını, şiddetini ve sayısını artırdığını biliyoruz. Daha önceki fırtınalara dayanan çatılarımız artık dayanmıyor. Kentlerde görmeye alışmadığımız dolu felaketleriyle yaşamak zorunda kalıyoruz.

Hortumlar kıyılara ve iç bölgelere yaklaşmaya başladı. Hiçbiri tesadüf değil ve altyapı açısından iklim krizine hazırlık yapmayan kentlerde can ve mal kaybının daha büyük olması ne yazık ki kaçınılmaz. Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylamaktan sokaklardaki tabelaları değiştirmeye kadar siyasetten uygulamaya, her alanda gerekeni yapmazsak bugün Ege’de gördüğümüz felaketin bir benzerini yarın başka bir bölgede göreceğiz.”.

BUNU DA OKU:  Tunç Soyer iklim krizi mücadelesine destek sözü verdi

Fotoğraf: Ferda Çağlayan



Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği, Kent, Topluluklar
Türkiye atık plastiklerin ithalatını durduruyor

İyi haberler var. Uzun süredir devam eden Türkiye'de atıkların oluşturduğu çevre kirliliğine burada birçok kez yer vermiştik. Çin'in plastik ithalatını

Kapat