Türkiye’nin ilk kampüslerarası çevre yarışması Students Go Green’i kazanan proje Londra’da

2014 yılında ilkini büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin ilk kampüslerarası çevre yarışması Students Go Green, meyve vermeye devam ediyor. Yarışmanın kazanan iki ekibinden biri olan BounToGreen’in Boğaziçi Üniversitesi kampüslerindeki elektronik atıkları geri dönüştürmeye odaklanan projesi, Londra’daki  Arup tarafından düzenlenen ‘’Conflicts of an Urban Age’’ sergisine seçildi. Sergi, aralarında Addis Ababa, İstanbul, Londra Mexico City, Mumbai ve Şangay’ın bulunduğu dünyanın altı kentinin son 25 yılda geçirdiği hızlı kentleşme sürecini ve bu sürecin sosyal sonuçlarını konu alıyor.

Mehmet Ali Hakan, Gizem Tığlı, Tuğçe Sakallıoğlu ve Aslıhan Yolcu tarafından geliştirilen proje kapsamında Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve idari yönetimin elektronik atıklarını kampüs içerisinde yerleştirilen geri dönüşüm kutularında toplamak ve geri dönüşüm firmalarına satılan atıklardan elde edilen gelirle okul tuvaletlerindeki muslukları su tasarruflu olanlarla değiştirmek hedeflenmişti. BounToGreen’in hikâyesini kendi ağızlarından buradan okuyabilirsiniz.

LSE Cities at the London School of Economics ve Alfred Herrhausen Gesellschaft, tarafından düzenlenen sergide Boğaziçili öğrenciler sürdürülebilir bir yeşil kampüs amacıyla geliştirdikleri projeyi sergileyerek tanıtma imkânı buldu. Arup’un Entegre Kent Planlaması ekibi tarafından sergilenmeye değer bulunan BountoGreen projesi, yaratıcı ve özgün bir proje olarak değerlendirildi.

Sergiye Türkiye’den katılan tek üniversite projesi olan BountoGreen Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm kampüslerinde 2015 yılında başlatıldı. Aynı tarihte Türkiye’de ilk defa düzenlenen kampüslerarası çevre yarışması Students Go Green’de ödüle değer bulunan projede 3 ayda 1 ton 650 kg e-atık toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştı. Başlangıçta kampüslere dış mekanlarda metal, iç mekanlarda karton olmak üzere toplam 30 adet elektronik atık toplama kutusu yerleştiren BountoGreen ekibi, toplanan her ton e-atık için kampüsteki br manuel musluğu, yüzde 60 su tasarrufu sağlayan sensörlü musluklarla değiştirdi.

Eskiyen elektronik aletlerin bilinçsizce atılması halinde çevreye verdiği zarara dikkat çekmek isteyen proje ekibi, atık toplama kutuları sayesinde projenin başladığı 2015 yılından bugüne dek e-atıkların uygun şartlarda geri dönüştürülmesi ve çevreye zarar verici etkilerinin azaltılması konusunda büyük rol oynadı.

BUNU DA OKU:  2014'e veda

Proje ekibinden Tuğçe Sakallıoğlu bu başarı hakkında şunları söyledi:

“Bu güzel gelişme ilham ve motivasyonumuzun artmasına katkı sağladı. Projemizin başarısının dünya çapında bir etkileşime sebep olması bizi çok mutlu etti. BountoGreen ekibi olarak sürdürülebilirlik ve çevre konularıyla ilgili yeni projeler üzerinde de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Students Go Green yarışması sayesinde çevre konuları adına güzel ve değerli fikir ve projeler hayata geçmeye devam ediyor.
Ayrıca, bu vesileyle, BountoGreen olarak Students Go Green yarışmasıyla bize bu projeyi hayata geçirme fırsatı verdiği ve projeyi var etme sürecindeki destekleri için başta Yeşilist’e ve Amerikan Konsolosluğu’na ile Koç Üniversitesi’ne tekrardan çok teşekkür ederiz.”

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gündem, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar
Bu küçük eğrelti otu tarımda kimyasal ilaç kullanımının ve hatta iklim değişikliğinin önüne geçebilir

Bir eğrelti otu türü olan Azolla filiculoides bitkisi inceleyen bilim insanları, bu bitkinin kendi azotunu ürettiğini, böcek kovucu ve karbon

Kapat