UNESCO Yeşilist’i ‘Yeşil Bireyler’den biri seçti!

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, UNESCO, Yeşilist’i sürdürülebilir gelişim eğitimi için çalışan liderlerden oluşan “Yeşil Bireyler”den biri olarak kabul etti.

UNESCO’nun Yeşil Bireyleri, dünya genelinde sürdürülebilir gelişim için çalışanların yeteneklerini ortaya çıkaran, mütevazı ama değişim için kritik bir rol üstlenen aktörlerden oluşuyor.

Özellikle gençlerin bulunduğu sivil toplum hareketlerini destekleyen, yeni projelerin yardımı ile sürdürülebilir bir geleceği garanti altına almayı hedefleyen Yeşil Bireyler’den biri olarak seçilmek, bize tarif edilemez bir gurur verdi.

UNESCO, Yeşilist’i özellikle Students Go Green yarışmamızı öne çıkarıldığı bir yazı ile tanıtıyor. 2014 ve 2015 yılı içerisinde düzenlediğimiz bu etkinlik, Türkiye’nin ilk kampüslerarası sürdürülebilirlik yarışması.

İstanbul Amerikan Konsolosluğu’nun sponsorluğunda ve Koç Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlediğimiz Students Go Green’in ilk ayağında, Koç Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi’nden 50 Türk öğrenci ile ABD’den Chicago Üniversitesi ve İndiana Üniversitesi’nden 13 öğrencinin katılımı ile bir eğitim kampı düzenlenmiştik.

0987654321

Bu eğitim kampında, Slow Food Türkiye kurucusu Defne Koryürek tarafından sürdürülebilir gıda, Ulusal Çevre ve Sağlık Danışmanı Natali Ciabonu tarafından sürdürülebilir tüketim, Embarq Derneği tarafından sürdürülebilir ulaşım, Permakültür Derneği kurucusu Deniz Üçok tarafından Permakültür, ve Yeşilist kurucusu Ergem Şenyuva tarafından sürdürülebilir fonlama eğitimi verildi.

Öğrenciler daha sonra 15 takıma ayrılarak kendi kampüslerinde sürdürülebilirlik adına yapılabilecekleri çözüm önerileri sundular. Farklı kültürlerin, farklı bölümler ile buluşması ile daha yaratıcı çözümler öğreten öğrenciler, eğitim kampı bitmeden önce projelerini paylaşarak yapıcı öneriler aldılar.Türk öğrencilere daha sonra bu projeleri kendi kampüslerine uygulamak üzere 3 aylık bir süre verildi.

Öğrencilerin proje sonuçları ise, Change.org Doğu Avrupa ve Batı Asya Direktörü ve ayrıca Greenpeace Akdeniz eski başkanı Uygar Özesmi, Sarıyer Belediyesi’nden Kübra Küçükerden, Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden Yardımcı Doçent Barış Baykan, sinema ve tiyatro sanatçısı Ayşe Tolga, CNN Türk Yeşil Doğa program yapımcısı Güven İslamoğlu, Hürriyet gazetesi köşe yazarı Gila Benmayor, Taraf gazetesi köşe yazarı Pelin Cengiz, Boyner Holding Sosyal Sorumluluk Direktörü Aysun Sayın, ABD İstanbul Başkonsolosluğu Basın ve Kültür Konsolosu Dr. Craig Dicker ve Yeşilist’in kurucusu Ergem Şenyuva’nın içinde bulunduğu jüri tarafından değerlendirildi.

BUNU DA OKU:  Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali beş yaşında

34789

Birinciliği paylaşan iki takım, Boğaziçi Üniversitesi’nden BountoGreen ve Özyeğin Üniversitesi’nden ÖzÜ Mobility, 2015 yazında University of Chicago’da sürdürülebilirlik üzerine yaz programına katılma hakkı kazandı.

Türkiye’de benzeri olmayan bu yarışma, yarının fikir lideri gençlere, gelecekte yaratacakları projeler için gerek olacak araçları, topluluk ile sürdürülebilirlik üzerine iletişim kurmayı göstermeyi amaçladı.

Students Go Green’e gelen pozitif yorumlar, öğrenciler ile kurduğumuz iletişim ve UNESCO tarafından Yeşil Bireyler’den biri olarak seçilmemiz, bu amacımıza ulaştığımızı belirten gurur verici olaylardan biri.

UNESCO’ya, juri üyelerimize, eğitim kadromuza, desteği geçen herkese ve özellikle bu yarışmaya katılan öğrencilerimize teşekkür ederiz.

Students Go Green yarışması için yaratılan projelere göz atmak için http://www.studentsgogreenproject.com/ adresine göz atabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, İyi haberler, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar
Plastiği hayatınızdan çıkarmak için 9 ipucu

Atık yönetimi yetersiz, sağlığa zararlı plastikten vazgeçin!

Kapat