Uzak durmanız gereken 5 plastik

Terra Cycle adlı geri dönüşüm şirketinin arkasında iki eko-girişimci Tom Szaky ve Albe Zakes’ın çöpe bakış açısı birazcık değişik. Çöpün tarihini inceleyerek ve yaratıcı fikirlerle, gelecekte daha az çöp çıkarmanın yollarını aradıkları, yeni kitapları Make Garbage Great’te çöpe gidenlerle ilgili bilmediklerimize yer veriyorlar.

p1

Bu noktada her gün ne kadar kullandığımızla ilgili pek sorun yaşamadığımız plastiğin, evden çıktıktan sonra ya da evinizde, çantanızda, yemeğinizle birlikte sunulduğunda nelere mal olduğunu düşünmeniz için bu yazı iyi bir fırsat.

Rakamlardan bahsedecek olursak, insanlık senede 90 milyon ton plastik üretiyor. Bu ölçüyü biraz şekillendirmek için şöyle düşünün, Samanyolu’nda 200 milyon tane yıldız var, bu yaklaşık evrendeki galaksi sayısıyla aynı.

Gezegenimiz, çöp olarak bıraktığımız atıkları, fazlalıkların yükünü artık taşıyamıyor. Karşılığını ise bundan yıllar sonra değil, yaşadığımız zaman diliminde bizimle buluşturuyor. Bir tüketici olarak, alım gücü tamamen elimizde. İşte bu alım gücüyle uzak durmanız gereken, kendini farklı formlarda gösteren 5 plastik çeşidi.

1- Sabundaki mikro parçacıklar

Handsoap1

Yüz yıkamada kullanılan ürünlerle birlikte, sabunlar ve vücut bakım ürünlerinin ufacık plastik taneciklerinden yapıldığını biliyor musunuz? Ve bu maddeler kolaylıkla su kanallarına karışabilir dersek, önce kendiniz sonra da çevreniz için endişeye kapılmaz mısınız?

Yalnızca katı plastik atıkların değil, minik taneciklerin de göze alınması gerektiği su kirliliği seviyesi,deniz canlılarını tehdit ediyor.

2- Strafor içerenler

p3

Evinizi isteseniz de istemeseniz de strafordan uzak tutmayı başarabiliyor musunuz? Modernleşen hayatlarımızda daha fazla strafora maruz kalan bizler, plastikte gelen gıdayı evimize kabul ediyor, yediğimizi, içtiğimizi ona sarıyoruz. Fakat umut verici gelişmeler olmuyor değil. Küçüklü büyüklü şehirler straforu yasaklamaya hazırlanıyorlar. Bunların başında New York geliyor.

Dikkat! Isıtıldıkları zaman içindeki kimyasalları gıdaya bulaştıran strafor, ya da diğer adıyla polistiren, sıcak içeceklerde stiren adındaki maddesini sıvıya sızdırabilir. Yüksek miktarda sızmış stiren, insanda nörotoksin etkisi yaratıyor.

BUNU DA OKU:  Yüzyılın sonuna kadar buğday tarlalarının yüzde 60'ı yok olabilir

3- Evimizdeki PVC

 

p4

Polivinil klorür, geniş anlamlı kullanımıyla plastik, evinizin demir başlarını ele geçiren bu madde, banyo perdesinde, tesisatınızda, hatta kalem kutusu gibi okul araç ve gereçlerinde bulunabilir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘kansorejen madde’ olarak tanımladığı vinil klorür, PVC çerikli ürünlerin yapımında kullanılır.

Ve tabii ki unutmadan başımızın belası olan fatalatların da PVC’nin yapımında kullanıldıklarını söylemeden geçmeyelim. Çocuk sağlığını olumsuz etkileyen bu madde, Kuzey Amerika’da 2009 yılında oyuncakların yapımından çıkarılmış olsa da, okul araç ve gereçleri göz ardı edilemeyecek ölçüde fatalat içeriyor.

4- Tek kullanımlık tabak çanak

p5

Tek kullanımlık malzemelerin her zaman hayatımızı kolaylaştırdığını savunuyoruz ama sağlığımızı tehdit ettiği gerçeği, yarattığı konfordan aklımıza bile gelmiyor. Yükümüzü azaltan, hemen atıp kurtulabileceğimiz bu ürünler aslında insanoğlunun kolaylıkla ziyan ettiği bir numaralı malzeme.

Az olarak geri dönüştürülen bu malzemeler, çöp sahalarında kalarak gezegenin yükünü arttırmaya, siz kullandıktan sonra devam ederler. Yani kısacası eğer kullanacaksanız lütfen geri dönüştürün!

5- Plastik şişedeki su

Plastik şişenin üretilebilmesi için içindeki sudan daha fazla kaynağın harcandığını biliyor musunuz?

Bir çok gelişmiş ülkede su para ile satın alınmıyor fakat, insanlık su satın almak için 100 milyon doları her sene harcıyor. Bu fiyatın, suya erişimi limitli olan ülkelerden kaynaklandığını düşünebilirsiniz, fakat ABD, Almanya, Fransa, İtalya en çok plastik şişede su tüketen ülkelerin başında geliyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Oyuncak, Sağlık
İstanbul’un musluk suları neden kokuyor?

İstanbul'un su raporlarını, dünya çapında yapılan araştırma ve uygulanan regülasyonlarla karşılaştırdığımızda, İstanbul'un suyundaki kokunun hem akıbeti hem de oluşturduğu tehlikeyi...

Kapat