Dünyanın en ilginç 11 kütüphanesi

Kitap severler için kütüphaneler muhteşem yerlerdir. Ama bazı kütüphaneler vardır ki sadece binası ve içine girdiğinizde size hissettirdikleri için özellikle görülmeye değer. Dünyanın en ilginç 11 kütüphanesini sizin için derledik.

1- Beitou Halk Kütüphanesi

34254676878

Dünyanın en yeşil kütüphanesi denebilecek Tayvan’daki Beitou Halk Kütüphanesi’nin çatısı eğimli yapılmış ki hem nemi tutsun, hem de yağmur suları gri atık su toplama noktasına aksın ve bu su bitkileri sulamak veya tuvaletler için kullanılabilsin.

Tepesindeki fotovoltaik panellerle aynı zamanda kendi güneş enerjisini depolayan bu kütüphane, aynı zamanda enerji verimliliğini öne çıkaracak şekilde dizayn edilmiş.

2- Liyuan Kütüphanesi

98765433

Pekin’in dışında bir köyde yer alan tek katlı bu kütüphanenin dışı ahşapla kaplı. Her ne kadar ahşapla kaplı olsa da, içinde geliştirişlmiş bir soğutma sistemiyle üzerinde olduğu gölden soğuk hava alıyor. Geri dönüşümlü materyallerden yapılmış bu kütüphane hem çevre dostu, hem de çok samimi bir havası var.

3- Stuttgart Şehir Kütüphanesi

2345678

Eski Roma’daki Pantheon’dan esinlenerek dizayn edilmiş olan küp şeklindeki bu 9 katlı kütüphanede,kitaplar hariç herşey bembeyaz.

4- Jose Vasconcelos Kütüphanesi / Meksika

21345657889

Tamamıyla beton ve camdan oluşan bu kütüphanede sanki raflar havada uçuşuyor gibi tasarlanmış. Ayrıca kütüphanenin ortasında kocaman bir balina iskeleti de var.

5- Admont Kütüphanesi

234235432

Dünyanın en güzel kütüphanelerinden birisi olan Admont Kütüphanesi, aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci manastır kütüphanesi. 200.000 üzerinde kitap olan bu kütüphane 18. yüzyılda Barok stilinde yapılmış. İnsanın bilgiye ulaşmasının evrelerini gösteren tavan freskoları ise tam anlamıyla muhteşem.

6- Delft Teknoloji Üniversitesi Kütüpanesi

2342564644322

Her ne kadar modern kütüphaneler çoğu zaman eski yapılar kadar güzel olmasa da, Delft’teki bu kütüphanenin tepesindeki huni tüm güneş ışığını topluyor ve okuyuculara doğal bir ışık sunuyor. Ayrıca yeşille kaplı çatısı da son derece çevre dostu. Delft Üniversite Kütüphanesi, modern olması yanında son derece muhteşem bir yapı.

BUNU DA OKU:  Türkiye'nin Roman Haritası yayınlandı

7- Villanueva Halk Kütüphenesi

2132435676

Kolombiya’nın en meşhur kütüphanelerinden biri olan Villanueva Halk Kütüphanesi yerel malzemeler kullanılarak yapıldığı gibi, yerel halk tarafından inşa edilmiş. Yapımında kullanılan taşlar yakınındaki bir nehirden ve sürdürülebilir ahşap yakındaki ormanlardan alınmış.

Yerel bir üniversiteden 4 öğrencinin tasarladığı bu kütüphanede doğal havalandırma kullanılmış. Pek de zengin olmayan bir bölgede yapılan bu bina, yerel malzemeler, halkın yardımı ve tasarımdan tasarruf ederek yapı maaliyeti düşük ama etkisi büyük bir kütüphane olmuş.

8-George Peabody Kütüphanesi, Baltimore, A.B.D.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en güzel kütüphanelerden biri olan bu kütüphanede 300.000’den fazla kitap var. Bu binanın Baltimore şehrinde düğün için en çok tercih edilen yerlerden biri olması bizi şaşırtmadı.

9-Vennesla Kütüphanesi ve Kültür Evi, Norveç
Burası sadece bir kütüphane değil, bir kültür merkezi ve buluşma noktası. Bu binada açık buluşma alanları, yetişkinler için eğitim alanları, sinema ve kafeterya var. Binanın içi ise bir balinanın içinden esinlenerek tasarlanmış.

10-Seattle Merkez Kütüphanesi, A.B.D.
11 katlı bu kütüphane ünlü Hollandalı mimar Rem Koolhaas tarafından dizayn edilmiş. Bir tepe üzerinde olduğu için farklı katlarda giriş-çıkış yapılan bu kütüphanenin iç mekanında yeşil alanlara yer verilmiş.

11-Portekiz Okuma Odası, Rio de Janeiro, Brezilya
Burası her ne kadar müzeye benzse de bir kütüphane. Binanın tepesindeki vitraydan gelen ışıklarla, bu çok renkli kütüphanede kitap okumak acaba nasıl olurdu?

Okuyucuya not: Bu yazı 2016 yılında ilk olarak yayınlanmış olup 2021 yılında güncellenmiştir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Hayat, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Mimari, Sanat ve Tasarım, Topluluklar
Gıdamız bizi nasıl şekillendiriyor?

Evet yanlış okumadınız. Yeme alışkanlıklarımız, gıdayla kurduğumuz ilişki bizim hep kendimizle hem de toplumla ilişkimizi şekillendiriyor. Ruhun Doysun, Vogue dergisindeki

Kapat