Yağmur ormanlarını kesen ve yasa dışı balıkçılık yapan şirketlerin paraları vergi cennetlerinden geliyor

Amazon yağmur ormanlarında ormansızlaşma ve yasa dışı balıkçılık gibi doğaya zarar veren şirketlere karanlık vergi cennetleri üzerinden yatırım yapıldığı ortaya çıktı.

Yapılan araştırmalar, Brezilya soyası ve kırmızı et sektörlerine yönelik yatırımlarının büyük bir miktarının vergi cenneti adı verilen, vergilerin düşük ve finansal şeffaflığın neredeyse olmadığı ülkelerden geldiğini gösteriyor.

Aynı araştırmalar, yasa dışı ve denetimsiz balıkçılık yapan gemilerin çoğunluğun yine aynı vergi cenneti ülkelerin üzerine kayıtlı olduğunu da gösteriyor.

Paradise ve Panama belgeleri gibi sızdırılan finansal raporlar; şirketlerin, politikacıların ve küresel elitlerin vergi cennetlerini kullandığını ve finansal anlaşmalarını bu ülkelerde gizlice yaparak en az vergiyi ödediklerini gösteriyor. Ama bu finansal anlaşmaların çevreye olan etkileri göz ardı edilmiş durumda.

İklim değişikliğine karşı atılacak adımları araştıran bir düşünce merkezi olan Stockholm Direnç Merkezi (SRM) tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları vergi cennetlerinin gizli anlaşmalar ile benzer bir şekilde doğaya zarar veren etkinliklere finans sağladığını belirtiyor.

Özellikle kırmızı et üretimi ve soya sektörüne 2000 ve 2011 yılları arasında yapılan yatırımların %70’i yani 18 milyar doların çoğunluğu Cayman adaları olmak üzere vergi cennetlerinden geldiği belirtiyor.

Yine aynı şekilde yasa dışı ve denetimsiz balıkçılık yapan botların %70’i de çoğunluğu Belize ve Panama olmak üzere bu vergi cennetlerine kayıtlı.

Grup verilerini Brezilya Merkez Bankası, Interpol ve yerel balıkçılık organizasyonlarının halka açık bilgilerinden edinmiş. SRM’den Dr. Victor Gala araştırmanın şirketler haricinde sektörlere yönelik bir çalışma olduğunu belirtiyor ama şirketler ile iletişime geçilip yorum yapmaları için hak da tanınmış.

Galaz cevap veren az sayıda şirketin, doğaya verdikleri zararı azaltmaya yönelik politikalarından bahsettiklerini ve vergi cennetlerini kullanmalarının yasa dışı olmadığının altını çizdiğini açıklıyor.

BUNU DA OKU:  Peru'da Amazon Ormanları'nı asker koruyacak

Bununla beraber uzmanlar bu sektörlere yapılan devlet yardımlarına karşın geri ödenmeyen vergilerin doğaya verilen zarara yatırım olarak geri dönmesine inanıyor.

Dr. Galaz bu kayıp vergilerin sosyal refaha, eğitime ve sağlığa yapılacak yatırımlardan da çalındığını belirtiyor. Araştırma vergi cennetlerinin Birleşmiş Milletlerin küresel sürdürülebilirlik politikaları dahilinde kontrol edilmesi gerektiğini savunuyor.

Dr. Galaz vergi cennetlerindeki problemlerin sosyal, ekonomik ve politik sonuçları olduğunu ve buna artık çevresel sorunları da eklememiz gerektiğini belirtiyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, İklim Değişikliği, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Real Madrid ve Juventus’un yeni formaları okyanus plastikleri kullanılarak üretildi

Adidas ve Parley for the Ocean ile beraber çalışan iki dev futbol kulübü ileri dönüştürülmüş formalar ile okyanustaki plastik kirliliğine...

Kapat