Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla 300’den fazla Türk şirketi güneş enerjisine geçiyor.

Kaynak: Bloomberg

#2 Kuraklık nedeniyle Aydın’da yaklaşık 500 bin incir ağacı kurudu.

Kaynak: Cumhuriyet

#3 Çin’deki hava kirliliği her yıl 64 bin bebeğin doğmadan ölmesine neden oluyor.

Kaynak: asiaone

#4 İklim İçin 350 “Türkiye’deki Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı” raporunu göre, Türkiye’den 8 banka kömürü finanse etmeyeceğini açıklamıştı. TEB’de sürece dahil olan dokuzuncu banka oldu.

Kaynak: TEB

#5 Isparta’ki Eğirdir Gölü’nde su seviyesi 13 santimetre daha düştü, kritik eşiğe 6 santimetre var.

Kaynak: NTV

#6 Türk bilim insanı Prof. Dr. Gökhan Halıcı, Antartika’da 10 liken türü keşfetti.

Kaynak: yeşilhat.

#7 Konya’da Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü kuruldu.

Kaynak: TRT Haber

#8 Fransa Hükümeti, 2,5 saatten daha kısa bir tren yolculuğu ile birbirine bağlanan şehirler arasındaki iç hat uçuşları kaldırıyor.

Kaynak: euronews.green

#9 BM Biyoçeşitlilik Konferansı, 7-19 Aralık tarihleri arasında Kanada’nın Montreal kentinde gerçekleşiyor. Dünyanın dört bir yanından hükümetler, 2030’a kadar doğayla ilgili küresel eyleme rehberlik edecek yeni bir dizi amaç ve hedef üzerinde anlaşmak üzere bir araya gelecek.

Kaynak: UN environment programme

#10 BM raporuna göre, 2022 yılında doğal afet, çatışma ve şiddet nedeniyle 100 milyon kişi yerinden edildi. Rapor, 2050 yılına kadar 216 milyon kişinin iklim göçmeni olacağını öngörüyor.

Kaynak: UN NEWS

#11 Kirli hava, erken çocukluk gelişimini olumsuz etkiliyor.

Kaynak: The Washington Post

#12 Sidney Harbour Köprüsü’nde trafiği kısmen engelleyen iklim aktivisti, 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: INDEPENDENT

#13 AB, plastik atıkları azaltma planını açıkladı. Hotellerdeki mini şampuan şişeleri, kafe ve restoranlardaki plastik bardaklar gibi tek kullanımlıkların yasaklanması gündemde..

BUNU DA OKU:  Su yönetimi

Kaynak: Guardian

#14 Dünyanın ilk güneş enerjili arabasının seri üretimine başlandı.

Kaynak: Bloomberg

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Çocuk ve Bebek, Ekoloji, Finans, Haftanın Yeşil Haberleri
“Su hakkı aslında hepimizin hakkı”

Oyuncu ve yönetmen Mert Fırat ile su politikalarından DasDas’ın sürdürülebilir yaklaşımlarına, UNDP İyi Niyet Elçiliği’nden +2.5 Derece Deniz Belgeseli’ne birçok konuyu

Kapat