Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Güneş ve rüzgâr enerjisi, 2022 yılında küresel elektrik ihtiyacının yüzde 12’sini karşılayarak rekor kırdı.

Kaynak: Ember

#2 Almanya’nın nükleer enerjiden çıkış politikaları kapsamında ülkedeki son reaktörler 15 Nisan’da devre dışı kaldı.

Kaynak: Euronews Green

#3 Belçika’nın Antwerp kentinde, yerel halkın yaşam kalitesini iyileştirmek ve kentin afet direncini arttırmak için ‘bahçe sokaklar’ projesi başlıyor.

Kaynak: European Environment Agency

#4 Birleşik Krallık’taki müzik festivali organizatörleri, iklim krizi kaynaklı aşırı hava olaylarına karşı önlem almak için festival planlarında beklenmedik durum özelinde değişikliğe gidiyor.

Kaynak: The Guardian

#5 Ağaçlara zarar veren çam kese böcekleri iklim değişikliği nedeniyle bu yıl daha hızlı gelişim gösterdi. İklim değişikliği sadece çam kese böceklerini değil birçok böcek türü popülasyonunu etkiliyor.

Kaynak: Yeşil Hat

#6 Marmara Bölgesi’nde yağışlar mart ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 100 artış göstermesine rağmen İstanbul’daki barajların doluluk oranı hâlen geçtiğimiz yılın neredeyse yarısı kadar.

Kaynak: NTV

#7 Buğdaylarda rastlanan bir mantar hastalığı iklim krizi nedeniyle küresel ölçekte benzeri görülmemiş bir hızla yayılıyor.

Kaynak: Plos Biology

#8 Türkiye’de baraj ve gölet gibi durgun su yüzeylerine güneş paneli tarlaları kurulacak.

Kaynak: Milliyet

#9 İzmit Körfezi’nde her 10 balıktan dördünde mikroplastik tespit edildi.

Kaynak: Habertürk

#10 Güney Afrika’nın Cape Town kentinde, nüfusun yüzde 15’ini oluşturan varlıklı kesim kentin su tüketiminin yarısından fazlasından sorumlu.

Kaynak: Nature Sustainability

#11 Yerel su bitkileri, kıyı sularının temizlenmesine yardımcı olabilir.

Kaynak: Earth.com

#12 Akbabalar da deniz canlıları gibi plastik atık yemek zorunda kalıyor.

Kaynak: Earth.com

BUNU DA OKU:  Parıltılı plastik kirliliği: Biliminsanları sim tozunu yasaklamak için çağrı yaptı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Genel, Gıda, Haftanın Yeşil Haberleri
Nemonte Nenquimo nasıl “Çevre Kahramanı” oldu?

Çevre hareketinde kadın gücüne inanıyoruz. Her ay takipçilerimizle ilham olabilecek bir kadının yaşam öyküsünü ve çevre mücadelesini paylaşıyoruz. Dördüncü konuğumuz yerli Waorani halkının ilk

Kapat