Nemonte Nenquimo nasıl “Çevre Kahramanı” oldu?
Çevre hareketinde kadın gücüne inanıyoruz. Her ay takipçilerimizle ilham olabilecek bir kadının yaşam öyküsünü ve çevre mücadelesini paylaşıyoruz. Dördüncü konuğumuz yerli Waorani halkının ilk kadın başkanı ve “Çevre Kahramanı” Nemonte Nenquimo.
“Dünya bizden onu kurtarmanızı beklemiyor, yalnızca ona saygı duymamızı bekliyor. Biz yerli halklar da aynısını bekliyoruz.” Nemonte Nenquimo
#1 Nemonte Nenquimo; Ekvador’daki Amazon Ormanları’nda yaşayan 5 bin kişilik nüfuslu yerli Waorani halkının ilk kadın başkanıdır ve 2020 yılında aldığı Goldman Çevre Ödülü ile “Çevre Kahramanı” ilan edilmiştir.
#2 Dış dünya ile ilk kez 1958 yılında Amerikalı misyonerlerin bölgeye gelmesiyle karşılaşan Waorani halkının yaşadığı topraklar, dünyanın en zengin biyoçeşitlilik ekosistemlerinden birine sahip.
#3 Waorani halkının yüzde 80’i, atalarının yaşadığı toprakların onda biri büyüklükte bir alanda yaşamına devam ediyor.

#4 Nemonte Nenquimo halkının da üzerinde yaşadığı Amazon yağmur ormanlarının bazı kısımlarını petrol şirketlerine, onların rızasını almadan satma planları nedeniyle Ekvador hükümetine karşı “Ormanlarımız satılık değil!” sloganıyla bir kampanya başlattı ve dava açtı.

#5 2019 yılında davanın zaferle sonuçlanması yerli halklar için dönüm noktası niteliğinde yasal bir emsal oluşturdu ve Amazonların 500 bin dönümlük alanı kurtarıldı.
#6 Mahkeme kararı, sadece petrol kuyularına açılması düşünülen toprakları korunmakla kalmadı aynı zamanda hükümetin gelecekte herhangi bir toprağı satışa çıkarmadan önce orada yaşayan halkların onayını alması gerektiğini de ifade etti.
#7 Nemonte Nenquimo, yerli halkların oluşturduğu yerli haklarını ve kültürünü koruma platformu Ceibo İttafakı’nın da kurucularından biridir.

#8 Dünya nüfusunun yüzde 5’ini oluşturan yerli halklar konu ekosistem olunca küresel biyoçeşitliliğin yüzde 80’inini korumaktadırlar.

Dünyadaki oksijenin yüzde 20’sinden fazlasını üreten Amazon yağmur ormanları, CO2 emme kapasiteleri ile büyük bir karbon yutağı görevi üstleniyor. Amazon Havzası 250 milyar ton karbon depolayabiliyor. Amazon yağmur ormanlarında 16 bin ağaç türü bulunuyor.
Kaynak: