Yılbaşı sofranıza pancarlı kek ve pasta

Bu hafta, 2020 yılını uğurlayıp yeni yılı karşılıyoruz. Sizlere pancarlı bir kek tarifi vermek istiyorum. Arzu ederseniz bir kek olarak yaparsınız, o şekilde zaten çok lezzetli oluyor. “Yılbaşında pastasız olmaz, bari yılın son gününde biraz keyfimiz yerine gelsin” derseniz güzel bir pastacı kremasıyla bu leziz keki bir pastaya dönüştürmeniz basit.

Bu kekte pancar var. Pancarın gövdesini kekte kullandım. Yapraklarını tabi ki atmadım. Onları da soğanla kavurup yılbaşı sofrasına çok basit ve lezzetli bir meze hazırladım.

Fotoğraf: Chez Onur

Orta boy bir pancarı kabuğuyla birlikte yağlı kağıda sarıp fırında pişirdim. Sadece pancar için koca fırını yakmak olmaz elbette. Fırında kek, börek, yemek vd gibi bir şey pişirirken, fırının dibine pancarı da koyarsanız o da fırınlanmış olacak. Çok büyük bir pancar yerine iki ufak pancar kullanmayı tercih edin ki daha kolay ve hızlı pişsin. Pancarı yağlı kağıt yerine fırına girebilen kapaklı bir kapta da pişirebilirsiniz. Pancarın kabuğunu soydum, ufak parçalara böldüm.

Oda sıcaklığında 1 yumurtayı uzun ince bir kapta mikserle çırptım. Buzdolabında bir süredir duran ve yemediğimiz reçelleri kekte sıvı şeker gibi kullandım. 10 tatlı kaşığı çilek reçelini yumurtaya ekledim, çırpmaya devam ettim. 3 çorba kaşığı tereyağını ve aynı miktarda zeytinyağını kaba ekleyip karıştırdım. Bir fincan sütü de karışıma ekledim, karıştırdım. Pancarı karışıma ekledim, el karıştırıcısıyla pancarı karışıma yedirdim. Böylece koyu kıvamlı ve çok güzel renkli bir sıvı elde ettim.

Gelelim kuru malzemeye. 4 tatlı kaşığı kakao, 4 tatlı kaşığı beyaz un, bir paket kabartma tozunu eleyip hamura ekledim. Bir avuç çiğ fındığı kavurup robotta çektim. Bunu da harca ekledim. Hepsini spatula ile karıştırdım. Kek kalıbımı yağladım. Kek harcını kalıba döktüm. Bu gibi güzel tatlılarda kullanmak üzere yazın alıp dondurucuda tuttuğum vişnelerim var. Oda sıcaklığına getirdiğim 10 vişneyi harca gelişigüzel gömdüm. Yarısı bitter yarısı sütlü çikolatadan oluşan bayram kutuları vardır, bilirsiniz. Chez Onur’da bitter olanlar hızlı tükeniyor ama sütlü olanlar kalıyor. İşte bu kekte bu sütlü madlenleri de kullandım: vişneleri hamura gömdüm. Sıcak fırında 180 C’de 35 dk pişirdim. Fırından çıkardıktan sonra ızgarada soğuttum. Vişneli, çikolatalı ve pancarlı nefis bir kek oldu.

BUNU DA OKU:  Şekeri bırakma kararı aldıktan sonra yapılacak ilk 5 şey

Gelelim alternatiflere. Yumurta kullanmayan dostlar nohut haşlama suyunu aquafaba kabartıcı unsur olarak kullanabilir. Beyaz un yerine evde kalan ekmekleri robottan geçirip kullanabilirsiniz. Fındık yerine başka bir yağlı tohum veya baklagil unu kullanabilirsiniz. Sizin de yemediğiniz reçeller varsa, sıvı şeker niyetine kullanabilirsiniz. Yoksa doğrudan toz şeker veya kuru meyve kullanabilirsiniz. Sütlü çikolatayı keke gömme tekniğini siz de kullanabilirsiniz: sütlü çikolataları tüketme konusunda bana çok yardımcı oluyor. Bu kek içindeki pancarın ve çikolatanın yardımıyla, çok nemli ve lezzetli.

Pastaya dönüştürecekseniz, tarifi 2 yumurtayla iki ölçüyle yapmak ve keki kelepçeli bir kalıpta pişirmek daha iyi olur. Bu durumda, keki ortadan ikiye kesip, iki katın arasına ve pastanın üstüne pastacı kreması koyarak bunu yapabilirsiniz. Alternatif bir krema isterseniz, (yılbaşı sofrasında haydari yaptığınız) süzme yoğurt, labne, (salatada kullandığınız) limonun veya (tombala için kullanacağınız) portakalın kabuğu, (sabah kahvaltısında ağzınızı tatlandıran) bal veya pekmezden koyu kıvamlı bir krema hazırlayabilirsiniz. Kek renkli olacağı için kremasına çikolata veya kakao eklemeyin derim. Görüyorsunuz, yılbaşı sofranızda zaten olan malzemeleri kullanarak bu keki pastaya döndürmek elimizde. Bu tatlıya veya yılbaşı sofrasına dair başka sorularınız varsa @chez_onur İnstagram hesabından bana her zaman yazabilirsiniz.

Herkese şimdiden çok güzel bir yıl diliyorum. Umarım, başta sağlık olmak üzere tüm dileklerimiz gerçekleşir. 2021’de yeni, lezzetli ve sürdürülebilir tariflerde buluşmak üzere.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Onur Sar

İstanbul’da doğdum, hala İstanbul’da yaşıyorum. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduktan sonra kurumsal hayata atıldım.
Yemek yapmak kendimi bildim bileli en çok sevdiğim şey. Ekşi mayalı ekmeğimi birkaç yıldır kendim yapıyorum, bilmeyenlere ekşi maya dünyasını anlatıyorum. Rafine şekere düşman değilim ama uzun vadede dostum olmadığını bildiğim için onu kullanmadan farklı tatlı tarifleri denemeyi seviyorum. Sürdürülebilirliğin en önemli alanının mutfak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerel ve mevsimine uygun ürünler kullanıyorum. Nitelikli yerel üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Mevsimsel ürünleri kullanarak yemekler yapmayı ve dostlarımla soframda paylaşmayı seviyorum. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin asırlara dayanan bir tarihi ve geniş bir kültürü olduğunu biliyorum, araştırıyorum, araştırmalarımı paylaşıyorum.
Dört yıldan beri @chez_onur instagram hesabımda mutfakla ilgili hislerimi, düşüncelerimi ve yaptıklarımı paylaşıyorum. Chez Onur, Fransızcada Onur’un Evi anlamına geliyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel, Gıda, Tarifler
Onarıcı tarımla dünyayı değiştirmek

2012'de onarıcı tarımla yola çıkan Anadolu Meraları yaptıklarını teknolojinin gücüyle daha çok etki yaratacak bir platforma taşıyor. Bunun yanında gıdanın

Kapat