Yoksa birileri umut mu dedi?

Mesela bundan 30 yıl sonra yaşıyor olsaydık ve artık küresel ısınmanın getirdiği sorunlarla baş edebilmek için daha yoğun bir çözüm sürecine odaklanmış olsaydık; sizden önceki nesillere söyleyecek birkaç çift lafınız olurdu değil mi?

Sayılı zaman çabuk geçiyor, hızlı hareket etmek gerekiyor, artık tartışmalardan öte iş yapma aşamasında olmamız gerekiyor. İşte size iyi haberler, bilim adamları 2050 yılında, teknik ve ekonomik olarak GHG karbon emisyonlarını tamamlayabileceğine dair bir açıklama yaptı. Enerji danışmanlığı veren derneklerden biri (Ecofys and Global Call for Climate Action) aracılığı ile yapılan açıklamada elde olan GHG’ler ile karbon emisyonunun %90’a teknik ve ekonomik olarak çıkartılabileceği belirtildi. Ayrıca günümüzden 27 yıl sonraya gaz emisyonları doğru dengelenerek 2 derecenin altında tutulma ihtimali de mevcut.

Öte yandan Birleşik Krallık’ta Oxford Üniversitesi yaptığı açıklamada, tüm küresel emisyonun 574 milyar tonun üzerinde olduğunu belirtti, bu rakam da zaten artışı ortaya net olarak koymakta. Son 20 yılda ortaya çıkan çevreci trendleri ile 2040 Kasım’da trilyon tonuncu emilim bekleniyor, yani felaket sadece daha yavaş ve ileri bir tarihe atılıyor.

Yale Enviroment 360’da yayınlanan Oxford araştırmasında, Fred Pearce “Seçeneklerimiz mevcut ancak menfaatler de oldukça yüksek. Ama en kötüsü, trilyon ton hedefinin altında kalınıp kalınmayacağı ve yeterli olup olamayacağı.” diyor. Pearce’nin önerdiği seçenekler hızlı ve düşüş oranı sağlayacak seçenekler, bunlar arasında nükleer güç, CCS’ler ya da jeomühendislik gibi çözüm önerileri de bulunuyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları aslında aradaki boşluğu doldurabilir durumda; bazı senaryolarda Ecofys raporunda 2050’de %100 yenilenebilir enerji ile bunun tamamlanabileceği gibi bir teori de mevcut. Diğer bir yaklaşım da bu yenilenebilir enerji kaynaklarına destek olarak, daha az enerji tüketim politikaları, daha fazla CCSc<…

BUNU DA OKU:  İğneada Longoz Ormanları'nda son durum

Yeni teknoloji ve sistemler ne olursa olsun Ecofys raporu, gelecek yıllardaki asıl önemli kararları politikacıların kanun bazında uygulama eylemlerine geçmeleri ve kontrolleri yapmaları gerektiğine vurgu yapıyor.

Tüm bu konular tekrar Kasım ayında Polonya’nın başkenti Varşova’da toplanacak Birleşmiş Milletler Konvensiyonu’nda tekrar gündeme gelecek. Ayrıca bu toplantıda 2015 Paris ve 2020 buluşmalarına da önemli bir zemin hazırlayacağı için takip edip göz ve kulakları açık tutmakta fayda var.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği
Kritik ama umutsuz değil

Çevreci dünya görüşünü kabul etmenin zamanı çoktan geldi.

Kapat