45 ülke 2020’de %100 yenilenebilir enerji için anlaştı

Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen COP 22-Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nda, 45’ten fazla ülke fosil yakıt kullanımını sıfırlayıp tamamen yenilenebilir enerji kullanma kararı aldı. Kararın 2020’ye kadar uygulamaya konması hedefleniyor.

İklim değişikliğinden en fazla etkilenen 45 ülkenin imzası bulunan Marakeş Bildirgesi’nde, ülkelerin  “en yakın zamanda tamamen yenilenebilir enerjiye geçmeye” karar verdikleri açıklandı. Buna paralel olarak, bu ülkelerin fosil yakıt tüketimini tamamiyle terk etmesi hedefleniyor.

TIKLAYIN: Paris Anlaşması yürürlüğe girdi ama Türkiye’nin hâlâ onaylaması bekleniyor

11-17-2016maldives

İklim değişikliğine etkisi oldukça az olan ama iklim değişikliğinden en fazla etkilenen Maldivler, Kosta Rika, Afganistan, Bangladeş, Etiopya, Tuvalu, Madagascar ve Nepal gibi 45 ülke, aynı zamanda Climate Vulnerable Forum (CVF) adı altında ortak kararlar almak konusunda da anlaştılar.

2020’ye kadar uzun dönem projeler hazırlayarak iklim değişikliğinin etkilerine karşı maksimum direnç sağlamaya çalışan bu ülkeler, her ne kadar kendi etkileri az olsa da tüm dünya için temiz ve güvenli bir gelecek sağlamak için yerel çözümler sağlayacak projeleri beraber geliştirecek.

CVF’nin bildirgesi için bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerin düşük ve temiz enerjili, iklime dirençli bir gelecek için örnek oluşturacak kararlar almalarını kutladı. İklim değişikliği karşısında bu şekilde kararlar alan cesur liderlere şu an dünyanın ihtiyacı olduğunu belirten Ban Ki-moon, iklim değişikliğine en az sebebiyet veren ülkeler bu gibi kararlar alabiliyorsa, diğer ülkelerin daha güçlü adımlar atması lazım dedi.

G20 ülkelerden Türkiye ve Rusya hariç tamamı Paris Anlaşması’nı onaylamış durumda. Yeşil Gazete ve Açık Radyo’ya açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’nin gelişmiş ülke statüsünden, gelişmekte olan ülke statüsüne getirilmeden ve teknoloji desteği alma konusunda bir yaptırım sağlanmadan, Paris İklim Anlaşması’nı imzalamasının “mantıklı gelmediğini” söylemişti.

BUNU DA OKU:  Özgür Gürbüz'le konuştuk

Kaynak: DW TürkçeUN News Centre, Yeşil Gazete

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji
Plastik şişe kirliliğine 14 maddede çözüm: Sıfır atık

Çözüm sadece geri dönüşüm değil...

Kapat