7 Adımda Daha Sürdürülebilir ve Çevreci Bir Ev

Hepimiz doğa için elimizden geleni yapmayı istiyoruz, ama alışkanlıklarımızı değiştirmek ya da yaşam alanlarımızı yeniden düzenlemek için bazen zaman ayıramadığımız oluyor. Buna rağmen yeni yıl da yaklaşırken, suçluluk duygusunun önüne geçip, yeni yıla daha çevreci ve sürdürülebilir bir evde girmenin tam da zamanı aslında.

Minimalist felsefeden, daha az su kullanmaya, evinizin havasını bitkiler ile temizlemekten enerji tasarrufuna kadar sürdürülebilir fikirler aşağıdaki listemizde:

1- Minimalist bir ev

landscape-1450137638-counter-organizing-index

Kendimize kaostan uzak bir sığınak aradığımızda ilk baktığımız yer evimiz oluyor. Yalnız evimizin de kendi başına başka bir stres unsuru olmaması için fazlalıklardan ve gereksizlikten uzak bir yer olması lazım. Bazen mobilya mağazalarında ya da başka bir yerde gördüğünüz bir eşya küçük gözükse de, sizin evinizde kalabalıklaştıran ve ortamı karıştıran bir etki yapabiliyor.

Bunun için “az ama öz” mantığının hükmettiği bilinçli bir yaşam tercihi minimalism bir başlangıç noktası olabilir. Zen Budizm’in azlık estetiğinden etkilenen bu hareket, aşırı tüketim kültürüne karşı sahip oldukları malzemeleri dramatik bir şekilde azaltıyor.

Minimalist felsefeyi keşfetmek için “3 gömlek, 4 pantolon, 1 şilte: Japon minimalizmi ile tanışın” içeriğimize göz atabilir, evinizde yapabileceğiniz değişiklikleri keşfetmek için buraya tıklayarak bu konu ile ilgili  içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

2- Sıfır atık bir ev mümkün

michael-clemens_beajohnson_zerowaste

Geri dönüşüm başlığı artık çok daha fazla kişi tarafından tartışılır oldu. Geri dönüşümün artıları tartışılmaz olsa da gerçek bir sürdürülebilirlik felsefesi için Sıfır Atık öne çıkmakta.

Sıfır atık, gün içerisinde ürettiğimiz çöpün gözle görülür bir şekilde azalması demek. Bu da sahip olduklarımıza, kaynaklarımıza ve ekosistemimize yeniden değer biçmemizi, aşırı tüketim kültüründen bir adım uzaklaşarak, çöp ayak izimizi küçültmemizi sağlıyor.

Sıfır atığa ulaşmak için 4 ana eşya ile başlangıç çantanızı bu içeriğimiz ile keşfedebilir, çöpünüzü ise beş basit adımla bu içeriğimiz sayesinde azaltabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Berlin'de ambalajsız alışverişin adresi: Original Unverpackt

3- Evinizin havasını bitkiler ile temizleyin

ev-bitkileri-0-anagorsel

Gün boyunca düzenli ve sağlıklı havalandıralamadığı için kapalı alanların içindeki hava,dışarıdaki havadan neredeyse 5 kat daha kirli bir hale geliyor.

Neyse ki, uzay kapsüllerinde bulunan aynı durumun farkında olan NASA çözüme doğal yollarla yaklaşmayı seçmiş. NASA’nın araştırmalarına göre bazı bitki türleri, havada bulunan toksinleri 24 saat içerisinde %87 oranında azaltıyor.

4- Enerjinizi boşa harcamayın

6867867_gif(2)

Sürekli prize takılı ve şarjda olan bu aygıtlar “elektrik vampirleri” olarak adlandırılıyor. Bu vampirler, gereksiz bir şekilde tüm dairenin elektrik tüketiminin %5’ine gelen bir harcama yapıyor. Sarımsak kullanıp, kazığı televizyonunuzun kalbine saplamak yerine bunu önlemenin yolu kullanmadığınız zaman elektronik aletlerinizi prizden çıkarmak ya da ışığı ile sizi uyaran düğmeli 3’lü prizlerden alıp elektrik tüketiminizi takip etmek.

Bununla beraber elektrik faturanızın %20’sine denk gelen aydınlanmanız için umarız hala Edison tipi diye anılan ve verimliliği oldukça düşük olan ampullerden kullanmıyorsunuzdur. Bu ampuller yerine geçen kompakt floresan ampuller hem enerji verimliliğini 5 katına çıkarıyor hem de elektrik faturanızda aydınlatmanın giderini yaklaşık 4’te bir oranında azaltıyor.

Bu içeriğimizde 6 yıl boyunca günde 7 saat aydınlanma ile eski tip ve yeni tip ampullerle yapılan harcamaların ne kadar fark ettiğini görebilirsiniz.

5- Isınıcam derken yanmayın

do4

Soğuk havalar kendini hissettirmeye başladı ve biz de ısınmak için kaloriferlerimizi yakmaya başladık. Isınmaya çalışırken ay sonunda 500 liraları bulan faturaları görmemek ve atmosfere saldığınız karbon miktarını azaltmak için bu içeriğimizde size sunduğumuz önerileri takip edebilirsiniz.

Buna ek olarak eğer klimanız veya kombinizi bir seneden fazla zamandır kullanıyorsanız, her yıl en az bir kere kontrol ettirmeniz hem cebinize, hem de sağlınıza yarar sağlayacaktır. Gerektiğinde gün boyunca çalışan kombiler ve klimaların, yanma odaları ve filtrelerinizin temiz olmaması cihazın performansını düşürür ve daha fazla elektrik veya gaz harcamasına sebep olur. Aynı zamanda kirli kalan filtreler ve kaloriferler evinizin havasının kirlenmesine yol açar.

BUNU DA OKU:  Plastik torbalara çevreci alternatif: Bu torbayı yiyebilir, kompost yapılabilir ve hatta içebilirsiniz

6- Su kullanımınızı azaltın, doğanız değişsin

Evde su tasarrufu yapmak

Gün içinde alacağınız basit kararlar ve evinizde yapacağınız birkaç temel değişiklik su kullanım oranınızı tahmininizden çok daha fazla etkileyebilir.Damlayan muslukları onarmak, dişlerinizi fırçalarken suyu kapatmak ve banyo keyfini çok da uzatmamak dışında su tasarrufu hakkında neler biliyorsunuz?

Bu içeriğimizi inceleyerek evde su tasarrufu yapmanın 21 yolunu keşfedebilirsiniz. Eğer su tasarrufunu bir adım ileriye götürmek isterseniz bu içeriğimiz ile beraber alacağınız kararlar ile bir günde tam tamına 8245 litre su tasarrufu yapabilirsiniz.

7- Evinizi temizlerken zehirli kimyasalları da evinizden temizleyin

agzphg3ykuru_gpsgrp3sqdtn8y

Temizlik denince aklınıza çamaşır suyu, bahar çiçekleri kokulu rengarenk yer temizleyicileri ve her türlü kiri anında yok etmeyi vadeden kimyasal bileşenler geliyorsa yanlış yoldasınız demektir.

Ev temizliğini aceleye getirmek yerine ev temizliğinde kullanabileceğiniz 7 doğal reçete ile zehirli kimyasal içermeyen temizlik ürünlerinizi kendiniz üretebilir, hatta isterseniz evinizi sebze ve meyvelerle bile temizleyebilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Dekorasyon, Ekoloji, Ev ve Bahçe, Geri Dönüşüm, Hayat, Kendin yap, Kent, Mimari
Dürüstlük Kantini’nin kasa görevlisi alışveriş yapan çocuklar

Eskişehir Mihalgazi Ortaokulu'nu diğer okullardan ayıran şey, haftada iki gün uygulanan Dürüstlük Kantini projesi. Dürüstlük Kantini'nde kasada görevli yok. Öğrenciler...

Kapat