Almanya’daki bu kömür madeni yenilenebilir enerji deposuna dönüşüyor

Almanya bir kömür madenini devasa bir pile dönüştürecek bir projeyi hayata geçiriyor. Maden altındaki rezervuar, güneş ve rüzgar santralleri ile üretilen enerjiyi, kaynaklar yeterli olmadığında kullanmak üzere saklayacak.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Prosper-Haniel kömür madeni 200 megawattlık bir yenilenebilir enerji rezervuarına dönüşerek, 400 bin evin elektriğini tek başına sağlayabilecek.

Almanya’da kalan son aktif kömür madenlerinden biri olan Prosper-Haniel’a yapılan devlet yardımının kesilmesi ve 2018 yılında kapanması planlanıyor. Kömür madeninde çalışanlar, isterlerse dönüşüm sırasında bölgede çalışmaya devam edecek.

TIKLAYIN: Kömürde Sonun Başlangıcı: Avrupalı enerji şirketleri artık kömürle enerji üretmeyecek

 

Maden için düşünülen pompajlı hidroelektrik santrali fikri yeni bir fikir değil. Ama ilk defa bir kömür madeni böyle bir projede kullanılıyor. Bu sistem bir hidroelektrik santrali gibi yukarıdaki rezervuarların aşağıdaki rezervuarlarına su gönderiyor. Bu su bu sırada türbinlerden geçerek elektrik üretmekte.

Normalde doğaya salınan bu su, Prosper-Haniel madeni gibi bir kapalı sistemde dışarıya bırakılmaktansa, 1,200 metre derinliğe sahip eski maden ocaklarını içeren rezervuarda saklanacak. Enerjiye ihtiyaç duyulduğunda ise rezervuardaki su pompalarla yukarıya çekilip yeniden kullanılacak.

Toplamda 200 megawattlık bir enerji üretimi yapacak sistem hidroelektriğe ihtiyaç olmadığı zaman aynı zamanda biyokütle, güneş ve rüzgar enerjileri ile çalışacak. Pompajlı hidroelektrik santrali bu yenilenebilir enerjilerin yeterli olmadığı yerlerde devreye girecek.

Almanya’nın enerji dönüşüm programı Energiewende, 2050 yılında yenilenebilir enerjilerin payını %80’lere çıkarmayı hedefliyor. Bunun için ilk hedef 2025 yılında yenilenebilir enerjinin payını %40’a çıkarmak.

Analizlere göre Almanya’nın Energiewende programı planlandığı gibi ilerlemekte. 2015 yılında Almanya’nın tüm elektrik tüketimi yenilenebilir enerji kaynakları tarafından sağlanmış. Geçtiğimiz sene ise güneşli ve rüzgarlı bir günde Almanya o kadar çok enerji üretti ki, vatandaşlarına bu enerjiyi kullanması için teşvikler verildi.

BUNU DA OKU:  Alman Çevre Bakanlığı eti menüden çıkardı

Bunlar yenilenebilir enerji destekçileri için harika haberler olsa da, yenilenebilir enerji sektöründe hala sürmekte olan bir “depolama” problemi var. Yenilenebilir enerji, özellikle rüzgar türbinleri ve güneş panelleri ile üretilen enerjiler depolanmazsa kayboluyor.

O yüzden verimli günlerde enerjiyi su depolamakta, verimsiz günlerde ise bu su ile enerji üreten pompajlı hidroelektrik santrali şu an büyük sistemlerde tercih edilebilir bir alternatif olarak görülüyor.

Küçük sistemlerde ise özellikle Tesla enerji depolama sistemlerinin verimliliği ile öne çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda normalde diğer adalardan gemilerle dizel variller getirerek enerjisini üreten ABD’nin Kauai adası, Tesla’nın yeni kurduğu sistemle 33 bin kişinin elektriğini güneş enerjisi ve devasa batarya sistemleri ile üretip, depoluyor.

Tesla, bu projelerin istenilirse daha büyük sistemlerin için geliştirilebileceğini belirtiyor.

Kaynak: EcoWatch, The Verge

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, İyi haberler, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
Şehirde karşımıza çıkacak, baharı müjdeleyen 9 çiçek

Bütün bir kış yağmur ve kar altında dinlenmiş toprağın, güneşin iç ısıtan dansı ile doğanın en renkli ve en cezbedici...

Kapat