Dizel arabalar havayı ağır araç ve otobüslerden 10 kat daha fazla kirletiyor

Fosil yakıtların çevre ve insan sağlığı için zararları ortada. Geçtiğimiz hafta Avrupa’da Uluslararası Temiz Ulaşım Komisyonu tarafından yayınlanan bilgiye göre dizel arabalar ağır araçlar ve otobüslerin 10 katı daha fazla toksik hava kirliliğine yol açıyor.

TIKLAYIN: 5 soruda Volkswagen skandalı

dizel-arac-kullanimi

Bu oranın bu kadar çarpıcı olması ise Avrupa Birliği’nde büyük araçların daha katı testlere tabi olmasından kaynaklanıyor.  Modern dizel araçlar her litre benzin başına kamyon ve otobüslerden 10 kat daha fazla nitrojen oksit (NOx) salıyor.  Geçtiğimiz aylarda yaşanan Volkswagen skandalında da görüldüğü üzere birçok araba şirketi laboratuvar şartlarında ve bazen çarptırılmış verilerle arabaların emisyon seviyeleri konusunda yanıltıcı bilgi verebiliyorlar.

Dizel arabalar yoldayken, laboratuvar test ortamlarında izin verilenin 6 katı fazla emisyon salıyorlar. Nitrojen oksit hava kirliliğinde ciddi bir başrol oyuncusu. Yüksek miktarlarda olduğunda akciğerlerdeki hava boşluklarını enflame edebiliyor. Bilhassa çocuklar, yaşlılar, astım ve diğer üst solunum yolu hastalıkları olanlar ciddi şekilde etkilenebiliyorlar.

Volkswagen skandalında da önemli bir rol oynayan araştırma grubu, Uluslararası Temiz Ulaşım Komisyonu’nun (International Council on Clean Transportation) açıklamasına göre Almanya ve Finlandiya’da ağır araçlar 210 mg nitrojen oksit salımı yaparken, dizel arabalar kilometre başına 500 mg salım yapıyorlar.

Avrupa’da testler şu anda sadece laboratuvar ortamında yapılıyor. Eylül ayı itibariyle mobil cihazlarla yollarda yapılacak. Hatta bu ölçümlerin gerçek kullanıcılar tarafından farklı koşullarda yapılmasının en doğrusu olduğu konusunu konuşuluyor. Fakat bu konuyla ilgili Avrupa Birliği içinde de direnç var.

vw6

Ülkemizde mayıs 2016 itibariyle kayıtlı otomobil sayısı 10 milyon 885 bin 62 ve bunun %32,5’i dizel araçlardan oluşuyor. Ülkemizde dizel araçlara yönelik, emisyona dayalı bir vergileme artışı henüz yapılmıyor. Bunun yerine otomobillerin silindir hacimleri göz önünde bulunduruluyor. Başka ülkelerde emisyona göre vergilendirme olsa da şu anda bilhassa Avrupa Birliği’ndeki otomobil üreticilerinin gerçek emisyon rakamlarının kullanıcılar tarafından belirlenmesiyle ilgili ciddi çekinceleri var.

BUNU DA OKU:  Egzersiz yapmanın beyin üzerindeki 3 olumlu etkisi

Fosil yakıtların hiçbir türünün aklanacak bir tarafı olmadığı aslında gözler önünde, ama değişim kolay olmayacak gibi duruyor.

Kaynaklar:

https://www.theguardian.com/environment/2017/jan/06/diesel-cars-are-10-times-more-toxic-than-trucks-and-buses-data-shows

http://www.trthaber.com/haber/gundem/maliye-bakani-agbaldan-dizel-araclar-icin-vergi-aciklamasi-280193.html

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=21605

https://uk-air.defra.gov.uk/assets/documents/reports/aqeg/nd-summary.pdf

http://www.theicct.org/nox-europe-hdv-ldv-comparison-jan2017

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, Gündem, Hayat, İklim Değişikliği, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji
Hipotermi belirtileri, korunma yolları ve müdahale

Yaygın kanının aksine, hipotermiye yakalanmak için ekstrem hava koşullarına maruz kalmak gerekmez. Karlı ve rüzgârlı havada yeterince kalın giyinmeden uzun...

Kapat