“Türkiye’de israf edilen gıdalar ile 10 milyon nüfuslu bir ülke doyar”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’deki 60 bitkisel üründe 110.7 milyon tonluk üretimin, 9.4 milyon tonunun daha sofraya ulaşmadan, “üretim, kullanım ve piyasada” kaybedildiğini belirtti. Şemsi Bayraktar, bu miktarın 10 milyon nüfuslu bir ülkenin tüketebileceğinden fazla olduğunu kaydetti.

Bayraktar’a göre, özellikle meyve ve sebzelerde farklı evrelerde; hasat sırasında %12, taşınma sırasında %8, pazara hazırlık evresinde %15, depolama sürecinde %10 ve tüketici evresinde %5’e varan kayıplar yaşanıyor. Bu israflar sebze ve meyve üretiminin 4’te 1’inin tüketilmeden kaybedilmesine yol açabiliyor.

TIKLAYIN: Gıda israfının önüne geçen ve tasarruf yaptıran 6 alışveriş önerisi

turkiye-de-bir-yilda-2-1-milyar-adet-ekmek-cope-6040580_608_o

Bayraktar aynı zamanda her gün 5 milyon kişinin günlük ihtiyacını karşılayabilecek 6 milyon adet ekmeğin çöpe gittiğini belirtti. Bayraktar gıda israfının önüne geçmek için takip edilmesi gerekenlerden şöyle bahsetti:

“- Üreticilerimiz üretim sırasında yanlış uygulamalar yapmamalı, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda dikkatli davranmalıdır.

– Hasat edilen sebze ve meyveler uygun şekilde paketlenmeli, taşınmalı ve depolanmalıdır.

– Bu amaçla soğuk hava depolarının sayısı ve kapasitesi artırılmalı ve bu tesislere verilen destekler artırılarak devam etmelidir.

– Ürünler uygun araçlarla ve özelliğine göre ayrı ayrı taşınmalıdır. Paketleme tesisinde sınıflandırma iyi yapılmalı, havalandırma ve soğutma yeterli olmalıdır.

– Ürüne bahçede, hasattan sonra yüklemeden önce muhakkak ön soğutma yapılmalıdır. Hijyen koşullarına dikkat edilmelidir.

– Tüketici de ürünü, kayba ve israfa uğratmayacak miktarda ihtiyacı kadar satın almalı; sebze ve meyveye uygun saklama ve kullanma şartlarına uymalıdır.”

BUNU DA OKU:  'İkinci İstanbul'u beraber keşfedelim
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, Gündem, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Hindistan’daki bu köy esaretten kurtarılmış filler için devasa kazaklar örüyor

Yapımı 4 haftadan uzun süren kazaklar filleri hem sıcak tutuyor hem de ağrılarını dindiriyor

Kapat