11-17 Aralık haftasında düzenlenecek 12 yeşil etkinlik

Geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu hafta da İstanbul’da odağına çevreyi ve sürdürülebilir yaşamı alan etkinliklerden yaptığımız bir seçkiyi sizinle paylaşıyoruz.

10 Aralık ile başlayan İnsan Hakları Haftası için düzenlenen belgesel gösterimleri ve böcek otelinden evde bahçe yapımına, Noel pazarından fermantasyon atölyesine kadar birbirinden ilginç etkinlik takvimi sizleri bekliyor.

11-14 Aralık: 7. AB İnsan Hakları Film Günleri

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından düzenlenen İnsan Hakları Film Günleri, sinemaseverleri ve ilgili vatandaşları, her yıl farkındalık yaratmak, tartışmak ve düşünmek için yaratılan bir ortamda bir araya getirmeyi amaçlıyor.

1 Aralıkta başlayan etkinlik, 11 ile 14 Aralık arasında Institut français de Turquie – Istanbul / İstanbul Fransız Kültür Merkezi , Pera Müzesi-Museum, CKM – Caddebostan Kültür Merkezi ve Atlas Sineması’nda çok sayıda film ve panel düzenlemekte.

Etkinlik hakkında daha detaylı bir programa buraya tıklayarak ulaşabilir, etkinliğin Facebook sayfasını ise burayı tıklayarak takip edebilirsiniz.

11 Aralık Pazartesi: Defter Yapımı Atölyesi

Sarıyer’de çocuk ve yetişkinler için sürdürülebilir yaşam ve ekoloji odaklı öğrenme ve deneyimleme alanı olarak kurulmuş Kokopelli Şehirde, bu hafta Pazartesi sendromunu atık karton tobalardan defter yaparak yenmeye davet ediyor.

Evdeki malzemeleri getirebileceğiniz etkinlikte aynı zamanda size de malzeme temini yapılıyor. Yaklaşık 2 saat sürecek etkinlikte, atölye süresince çay ve kahve gibi ikramlıklar da olacak.

Katılım ücretinin 150 TL olduğu, saat 19:00’da başlayacak etkinliğe katılmak için buradaki formu doldurabilirsiniz. Daha fazla bilgi için etkinliğin Facebook sayfasını takip edebilir ya da info@kokopellisehirde.com adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

12 Aralık Salı: Aysun the Sütçü ile Kompost Sohbetleri

Her salı olduğu gibi Gündönümü Çiftliği ile bütüncül tarımı Türkiye’de uygulayan Aysun the Sütçü (Aysun Sökmen) ve yerli ve taze malzemelerden oluşan mevsimsel menüleri ile dikkat çeken Nicole Restaurant buluşuyor ve kompost üzerine bir sohbet için sizleri çağırıyor.

Aylin Yazıcıoğlu’nun kurduğu ve Fransız La Liste’in oluşturduğu ‘dünyanın en iyi restoranları’ listesinde olan Nicole, Beyoğlu’nda Tomtom Suites’in İtalyan Konsolosluğu bahçesi ve ardında Adalar’a kadar uzanan eski İstanbul manzarasına sahip bir noktada.

Çay ve kahve ikramının yapılacağı etkinliğe katılım ücretsizdir.

Nicole Restaurant: +902122924467

13-17 Aralık: DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri: Hangi İnsan Hakları?

Belgeselin, sosyal bir sorumluluk alanı olduğu kadar sinemasal bir yaratım aracı olduğuna inanan Documentarist İstanbul, bu sene 9’uncu kez gerçekleşen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali dünyanın pek çok köşesinden hak ihlal ve mücadelelerini konu alan filmleri, uluslararası konukları, güncel meselelere dair forum ve söyleşi etkinlikleri ile 13-17 Aralık’ta İstanbul’da dört mekana yayılan, bir kısmı Diyarbakır ve Van’a da uğrayan dopdolu bir program sunuyor.

BUNU DA OKU:  Doğal Yapılar ve Toprak Süslemeleri Atölyesi

Ana terması Evimiz Neresi? sorusu etrafında şekillenen festival, Balfour Deklarasyonu’nun 100. yılı vesilesiyle Filistin filmlerine de özel bir bölüm ayırıyor. Programda ayrıca dünyadaki ve Türkiye’deki sıcak gelişmeleri gündeme getiren Çevre Hakları, Türkiye Nereye?, Kadın Hakları, Queer Filmler gibi bölümler de yer alıyor.

Avrupa’nın en önemli insan hakları festivali Movies That Matter başta olmak üzere İsveç Konsolosluğu ve Norveç Elçiliği’nin desteği, bir çok kurumun işbirliği ile gerçekleşen 9. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali 15-17 Aralık’ta İHD Diyarbakır şubesinin desteği ve işbirliğiyle Diyarbakır’a, 23-24 Aralık’ta ise Van’a uğrayacak.

Tamamı ücretsiz olan gösterimler ve etkinlikler İstanbul Beyoğlu’nda Aynalı Geçit, Bitiyatro, Mezopotamya Sinema ve Tütün Deposu’nda gerçekleşecek.

Etkinlik hakkında daha fazla bilgiye www.hihff.org adresinden ve Documentarist’in Facebook sayfasından ulaşabilirsiniz. 

16 Aralık Cumartesi: Şehrin Gıdası III

Kök Projekt’in SALT iş birliğiyle geçen Nisan ayında başlattığı Şehrin Gıdası konuşma programı, İstanbul’un son 30 yılda aldığı iç ve dış göçlerin yemek ve mutfak kültürüne etkilerini irdelemeye devam ediyor.

Programın SALT Galata’daki üçüncü buluşması İstanbul’daki Hint restoranı Musafir’in sahibi İmran Rana’nın katılımıyla gerçekleştirilecek. 2004’ten bu yana kentteki Hint mutfağının temsilcilerinden olan Rana, kendi hikâyesi ve tecrübelerini aktaracağı söyleşinin ardından Hindistan’dan gelen malzemeleri de kullanarak bir yemek hazırlayacak.

Hazırlanan yemeğin tarifinin detaylarını katılımcılarla paylaşırken, Hint kültüründeki baharat kullanımı ile körinin hazırlanma sürecine dair bilgi verecek. Tamamen ücretsiz olan bu etkinlik 16 Aralık Cumartesi günü saat 14:00’te başlayacak.

Program hakkında daha detaylı bilgi için etkinliğin Facebook sayfasını buradan takip edebilirsiniz.

16 Aralık Cumartesi: Evde Bahçe Atölyesi

İstanbul Permakültür Kolektifi tarafından düzenlenen bu etkinlik size kendi saklı cennetinizi oluşturmak için evinizin illa ki bir bahçeye sahip olması gerekmediğini kanıtlıyor.  Sadece sizin değil, arıların, kelebeklerin, kuşların ve evinize gelecek uğur böceği gibi sürpriz konukların da mutluluğu olacak minik bir balkon ve ya çatı bahçesi yapmak aslında çok kolay.

BUNU DA OKU:  Dünyanın en yaşanabilir şehri Melbourne, İstanbul'un ise puanı düşüyor

Bu işin sırrı ise 16 Aralık Cumartesi günü Halka Sanat Projesi’nde düzenlenecek etkinlikte katılımcılar ile paylaşılıyor. İyi toprak nedir, evinize gelen güneşi en iyi nasıl değerlendirebilirsiniz, tohum nasıl seçilir gibi soruların cevapları yaklaşık 6 saat sürecek bu etkinlikte cevap bulacak.

Katılım ücretinin 180 ile 250 TL arasında katılımcılar tarafından belirlendiği etkinliğe katılmak için ipermakulturkolektifi@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Etkinlik hakkında daha fazla bilgiye  ise etkinliğin Facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.

16 Aralık Cumartesi: Kırmızı Solucan Gübresi Çalıştayı

Kartal Belediyesi, 2013 yılında uygulamaya başladığı “Solucan Gübresi Üretimi (Vermikompost)” çalışmalarını daha geniş kitlelere yaymak ve organik solucan gübresinin önemini vurgulamak amacıyla, bilim insanlarını, sektör temsilcilerini ve dernekleri “Kırmızı Solucan Gübresi Çalıştayı” nda buluşturuyor.

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından düzenlenecek “Kırmızı Solucan Gübresi Çalıştayı”, 16 Aralık 2017 Cumartesi günü 10.00–15.00 saatleri arasında Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Çalıştay’ a katılmak için, www.kartal.bel.tr/solucangubresicalistayi.aspx adresine kayıt yaptırabilirsiniz.

16 Aralık Cumartesi: Fermantasyon Atölyesi

Kokopelli Şehirde bu hafta Ekbiçyeiç işbirliği ile Elif Chandra Deva ile Fermantasyon Atölyesi düzenliyor.

Soğuk kış aylarında bağışıklığımızı desteklerken, aynı zamanda bağırsak floramızdaki faydalı bakteri nüfusunu ve çeşitliliğini arttırıp, ruhumuza da iyi gelecek fermente gıdaları evde üretmeyi hedefleyen etkinlik, bağırsak sağlığının öneminden ve salamura, mayalama gibi çeşitli fermantasyon yöntemlerinden bahsedecek.

Etkinlikte aynı zamanda probiyotik içeriği en yüksek besinlerden olan saurkraut (Alman usulü lahana turşusu), kanı alkalize eden, karaciğerden toksinlerin atılmasına destek olan pancar kvass ve bağışıklığın neferi şalgam suyunun nasıl yapıldığını da keşfetmek mümkün.

Katılım ücretinin 100 TL olduğu, saat 11:00’de başlayacak etkinliğe katılmak için buradaki formu doldurabilirsiniz. Daha fazla bilgi için etkinliğin Facebook sayfasını takip edebilir ya da info@kokopellisehirde.com adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

16-17 Aralık: Circuit Noel Pazarı

Kadıköy, Yeldeğirmeni’nde sürdürülebilir tasarım, sanat ve etkinlik alanı CIRCUIT Aralık ayında İstanbullu tasarımcılar ile 5. pazarını organize ediyor. İki gün sürecek olan etkinlikte duyarlı markaları keşfetmenin yanı sıra leziz ve sağlıklı yiyecek seçenekleri de sunulacak.

Pazarda ileri dönüşüm ya da geri dönüşüm yolu ile üretilen ürünler, olabildiğince doğal malzemelerle yapılmış tasarımlar, ikinci el giysiler ve vejetaryen, vegan mutfağından lezzetler bulmak mümkün.

Etkinlik hakkında daha fazla bilgiye ve katılımcıların listesine etkinliğin Facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Hindistan'dan Avustralya'ya içsel yolculuk yapan bir gezgin

17 Aralık: Bisikletli Ulaşım Platformu:  Kartal – Maltepe Farkındalık Turu

Bisikletli ulaşıma dikkat çekmek ve bisikletlilerin de trafikte hakları olduğunu göstermek için 17 Aralık 2017 Pazar günü Bisikletli Ulaşım Platformu Kartal ve Maltepe’de.

Kent içi ulaşımını bisikletle gerçekleştirenlere destek olmayı, bisikletli ulaşımı yaygınlaştırmayı ve kamu kurumları ile belediyelerin ulaşım politikalarında bisiklete önem vermelerini sağlamayı amaçlayan Bisikletli ulaşım platformu, bu sefer Kartal’dan Bostancıya kadar, minibüs caddesi üzerinde 3 saatlik bir farkındalık turu düzenliyor.

Saat 12:30’da buluşulacak etkinlik için daha detaylı bilgiye Facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.  Bisiklet zillerinizi ve düdüklerinizi getirmeyi unutmayın.

17 Aralık: İstanbul’un Menüsü

Slow Food Hareketi’nin biyoçeşitliliğin ve biyoçeşitliliğin teminatı küçük üreticinin korunması için ürettiği çalışmalardan ilham alarak İstanbul ve civarının, “Nuh’un Ambarı” ürünlerinin envanterini çıkarmayı hedefleyen etkinlik Salt Galata’da gerçekleşecek.

Nuh’un Ambarı; dünya genelinde kültürlere, tarihe ve geleneklere ait, yok olma riski altındaki küçük ölçekli ve kaliteli gıda ürünlerini araştırmayı hedefliyor.

Bu uzun soluklu çalışmanın ilk ayağı ise toprağı ve diğer canlılarla ilişkimizi yürüten üreticiler ile, balıkçılar ile başlıyor. Türetici olarak izlediğimiz yolun dayanaklarını tartışılacak ücretsiz etkinliğe herkes davetli.

Konuşmacılar:

  • Büyükada Su ürünleri Kooperatifi, Ali Coşkuner
  • Sakarya, Jade Çiftliği, Berin Ertürk
  • Sakarya, Koray’s Farm, Koray Nurtuğ
  • Silivri,Gündönümü Çiftliği, Aysun Sökmen
  • Yedikule Bostanları, Özkan Ökten
  • Sosyolog Sezai Ozan Zeybek

Etkinliğin Facebook sayfasından daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

17 Aralık Pazar: Böcek Oteli

Ekolojik dengede önemi çok büyük olan böcekler için kışın kendini koruyabilecekleri bir alan sağlayan böcek otelleri bahar geldiğinde yaprak bitleri ile mücadelede uğur böceklerini, çiçek polenlerini taşıma konusunda ise arıların daha hızlı bir şekilde yardımımıza koşmasını sağlıyor.

Kokopelli Şehirde tarafından düzenlenecek bu etkinlik 5-8 yaş çocuklar ile birlikte yararlı böceklere kışı rahat geçirebilecekleri, ilk bahara kadar ev sahipliği yapacak böcek otelini tasarlayıp inşa etmeyi planlıyor.

17 Aralık günü 15:00-16:30 saatleri arasında yapılacak atölye çalışmasına katılım ücreti 80 TL’dir. Katılım için  buradaki formu doldurabilirsiniz. Daha fazla bilgi için etkinliğin Facebook sayfasını takip edebilir ya da info@kokopellisehirde.com adresi ile iletişime geçebilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Kent, Topluluklar
Haluk Levent sözünü tuttu: Küle dönen Şeytan Sofrası’nda ağaçlandırma çalışmaları haftaya başlıyor

İlk günden beri küle dönen Şeytan Sofrası'nın takipçisi olan, bakanlıkla görüşmelere ısrarla devam eden Haluk Levent Ayvalık'ta ağaçlandırma çalışmalarının haftaya...

Kapat