1,5 derecelik ısınma eşiğini önümüzdeki beş yılda aşmamız bekleniyor

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre, küresel sıcaklıkların önümüzdeki beş yıl içerisinde sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerine çıkması ve dünyanın yeni rekor sıcaklıklara ulaşması bekleniyor.

Yaklaşmakta olan El Niño da bu durumun bir habercisi olarak nitelendiriliyor. Yıllık ortalama küresel sıcaklığın 2023 ile 2027 yılları arasında en az bir yıl boyunca sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde olma ihtimali yüzde 66 olarak hesaplanıyor. Muhtemelen önümüzdeki beş yıllık dönem, şimdiye kadar kayıtlara geçen en sıcak dönem olacak.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, yaptığı açıklamada “Bu rapor, Paris Anlaşmasında belirtilen ve uzun yıllar boyunca uzun vadeli ısınmayı ifade eden 1,5 seviyesini kalıcı olarak aşacağımız anlamına gelmiyor. Ancak DMO, 1,5 derece seviyesini artan sıklıkta geçici olarak ihlal edeceğimiz konusunda alarm vermektedir,” dedi.

Artan küresel sıcaklıklara ek olarak, insan kaynaklı sera gazları daha fazla okyanus ısınmasına ve asitleşmesine, deniz buzu ve buzul erimesine, deniz seviyesinin yükselmesine ve daha aşırı hava koşullarına yol açmaktadır.

Paris Anlaşması, bu yüzyılda küresel sıcaklık artışını uzun dönemde 2 derece ile sınırlandırmak için küresel sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak ve olumsuz etkileri ve ilgili kayıp ve zararları önlemek veya azaltmak için artışı 1,5 derece ile daha da sınırlandırma çabalarını sürdürmek üzere tüm uluslara rehberlik edecek uzun vadeli hedefler belirlemişti.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, doğal ve beşeri sistemler için iklimle ilgili risklerin 1,5 derecelik küresel ısınma için şimdikinden daha yüksek, ancak 2 dereceden daha düşük olduğunu belirtmişti.

Daha geçtiğimiz yıl DMÖ, küresel sıcaklıkların 1,5 derece eşiğine ulaşma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu açıklamıştı. 2015 yılında, dünyanın sanayi öncesi seviyelerin üzerindeki bu sıcaklık artışına geçici olarak ulaşma şansı neredeyse sıfır olarak hesaplanıyordu.

BUNU DA OKU:  Pakistan kâbusu yaşıyor: "İklim kaynaklı epik boyutlarda insani bir felaket"

Rapora göre, gezegen önümüzdeki beş içinde iki ana faktör nedeniyle bu küresel sıcaklığa ulaşacak: sera gazı emisyonları ve bu yaz yaşanacağı düşünülen El Niño oluşumu. El Niño gibi iklimsel değişimler sıcaklıkların daha da arttığı yıllara yol açıyor. Bir El Niño yılı olan 2016, kayıtlara geçen en sıcak yıllardan biri olmuştu. Önümüzdeki beş yıl içinde en az bir tanesinin, olağanüstü güçlü bir El Niño’nun yaşandığı 2016 yılında kırılan sıcaklık rekorunu geçme ihtimali yüzde 98 olarak hesaplanıyor. Taalas, bu durumun sağlık, gıda güvenliği, su yönetimi ve çevre üzerinde geniş kapsamlı yansımaları olacağın, hazırlıklı olmamız gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Bu yıl bahar aylarında, dünya genelinde aşırı sıcaklıklar şimdiden yaşanmaya başladı. Bu ayın başlarında Vietnam’da şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık kaydedildi. Güney Asya’nın bazı bölgeleri nisan ayında sıcak hava dalgasının etkisi altında kaldı. Geçici olsun ya da olmasın, aşırı sıcaklar acil müdahale sistemlerimizi zorlayacak ve altyapıya zarar verecek.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
İş dünyasında yeni liderlik normu: Yenileyici Liderlik

İklim krizinin yıkıcı etkilerini her geçen gün daha yoğun bir şekilde deneyimlerken hayatın her alanı kendini iklim krizinin etkilerine karşı

Kapat