2013 biterken…

2013 içindeyken de, şimdi geriye dönüp baktığımda da geçtiğimiz yılın gerek ülkemiz gerekse Yeşilist açısından unutulmayacak bir yıl olarak anılarda kalacağını görüyorum. Şimdi geriye dönüp bu son derece fırtınalı yılı değerlendirdiğimde, Yeşilist ekibinin 2014’e biraz umutlu, biraz da endişeli girdiğini söyleyebilirim.

932432598352

(Yeşilist ekibi, soldan sağa: Nil Kayarlar Sarrafoğlu, Ergem Şenyuva, Joris Depouillon, Deniz Aytekin, Aylin Erman)

2013’e çok hızlı girdik. Kasım 2012’de change.org üzeridnen Ağaoğlu Maslak 1453‘e karşı gerçekleştirdiğimiz imza kampanyamızda 50.000’e yakın imza toplamış ve bu kampanyanın yankıları sayesinde Maslak 1453’ün Fatih Ormanı’nın bir kısmınınn kullanım haklarını feshedilmişti. Açıkçası ilk defa İstanbul’u sevenler, bu şehre sahip çıkmak isteyenlerin bu kampanyaya vedikleri destek bizi inanılmaz sevindirmiş, ve ümitlendirmişti.

111(13)

Maslak 1453 kampanyasının ardından, “Yeşilist.com aslında nedir?” diye kafaların iyice karıştığına şahit olduk. Yeşilist kurulduğu günden beri amacımız yeşil yaşamın sanıldığı gibi zor olmadığını, aslında şehirde yaşayan herkesin yapabileceği bir şey olduğunu göstermek istiyorduk. Ve bunun için bizce en iyi yöntem, herkesin ailece eğlenebileceği bir Yeşilist Festivali düzenlemekti. Son derece hummalı bir çalışmayla açtık 2013’ü. Kararlıydık ve tüm enerjimizi bir şehir festivali yapmak için kullandık. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ve karşımıza türlü türlü engeller çıktı. Sonuçta 1 Haziran 2013‘te gerçekleştirmek istediğimiz Yeşilist Festivali’ni Mayıs 2014’e erteleme kararını üzülerek aldım. Bütün emeklerimiz boşa gitti, diye üzülmüştüm. Ancak yanılmışım, zira bizim festivali düzenlemek istediğimiz tarihte, Taksim’de tarih yazılacakmış. John Lennon’ın dediği gibi “Hayat biz başka planlar yaparken başımıza gelenlerdir.”

555555(1)

28 Mayıs gecesi Yeşilist’in organize ettiği bir yeşil buluşma olan Green Drinks‘e giderken aklımız Gezi Parkı’ndaydı. Ekip olarak ikiye bölünmüştük. Bir kısmımız Green Drinks’de, bir kısmımız Gezi Parkı’ndaydı.

BUNU DA OKU:  Van'dan gelen çığlığı duymak zorundasınız

95959595

 

Ve ‘Gezi’ oldu. Bu ülkede doğayı ve insanı birbirinden ayrılmaz gören ve doğanın yok edilişine çaresizce tanıklık eden bizler için Gezi bir uyanıştı. Senelerdir “Vermiyoruz”ları dinliyor, Ankara’ya doğasını ve aşını kaybettikleri için yürüyen halkı duyuyor, ve kendi gözlerimizle doğa ve kültürel mirasın yok edilişine karşı dururken, bir anda her şey ağaçlar için başladı. Gezi’yle beraber hiç arkamıza bakmadan yok ettiğimiz dünyaya başka bir gözle bakmaya başladık. Gezi’yle beraber kentine mahallesine sahip çıkmayan, birbirine yabancılaşmış bizler uyandık ve dönüp ilk defa birbirimze baktık.

Gezi günleri herkes için olduğu gibi Yeşilist için unutulmaz günlerdi. Bambaşka bir Türkiye’nin parçası olup ümit doluğumuz çok özel bir zamandı.

55555555(1)

Tabii bizde Gezi oluyordu ama dünya da dönüyordu hani.

2009’dan beri Al Gore’un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Reality Project Derneği‘nin Türkiye temsilcisiydim. Ve en büyük hayalim bir gün Türkiye’den de kendim gibi iklim liderleri çıkmasıydı. Ve Haziran’ın son günlerinde Al Gore Türkiye’de 45 ülkeden 500 kişinin katılımıyla Climate Reality Project eğitimiye bu coğrafyaya da yeni iklim liderleri kazandırdı.

7777777

Ağustos ayıyla beraber yavaş yavaş hayata döndük. Eylül ve ekim ayları Yeşilist’in bolca eğitim verdiği, atölyeler düzenlediği çok yoğun bir dönemdi. O dönemdeki atölyelere örnek vermek gerekirse: Yeşilist olarak Alman Çevre Bakanlığı sponsorluğunda Yeşil Çember ve Ökoinstitut‘la Türkiye’de eko-etiket çalıştayı düzenledik. Hemen akabinde Kennedy-Lugar Exchange Program‘la birbirinden harika gençlerle eğitimler gerçekleştirdik.

222222(1)

Ekim ayında sevgili Belçikalı dostumuz Yeşilist’e kısa dönemli danışman olarak katıldı. 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz 2’inci İstanbul projesinin devamı olarak, Joris öncülüğünde gönüllü bir ekip sürdürülebilir tüketimin olmazsa olmazı İstanbul’un 2. El Alışveriş Rehberi’ni Yeşilist’te yayımladılar.

BUNU DA OKU:  'İkinci İstanbul'u beraber keşfedelim

5646546(1)

Kasım ayında Joris’in öncülüğünde Yeşilist’in takipçileriyle bir araya geldiği ve Yeşilist’i hep beraberce bir proje gibi ele aldığımız üretken ve bir o kadar eğlenceli Make Sense Hold-up gerçekleşti. Daha evvel tanışmadığımız takipçilerimize tanıştık, onları dinledik, beyin fırtınası yaptık.

222323

Yine kasım ayında, Yeşilist’te bir türlü üstüne yeterince eğilemediğimiz İngilizce versiyonunu tamamıyla ele almak üzere Yeşilist İngilizce editörümüz sevgili Aylin aramıza katıldı.

İçinde 2000’in üzerinde makalesiyle ve 250’yi aşkın işletmeyle, 2010 yılında bir rehberden yola çıkıp bugün sürdürülebilir yaşam portalına dönmüş olan Yeşilist’in genel yayın yönetmeni (editörü ) sevgili Deniz, yazar kadromuza da yeni yazarlar kattı. 2013 sonunda birbirinden değerli yazarlarımızı da bu vesileyle sizlere tekrar takdim edelim.

048540958634509

Bitiriş… 2013 gerek ülkemiz, gerek Yeşilist için çok önemli bir yıldı. Çok şey öğrendik. Her yıl olduğu gibi ümitlerimiz oldu, hayallerimiz oldu, hatalarımız oldu. Ve bu yıl da biraz daha büyüdük. Şimdi 2014’ün süprizlerini bekliyoruz.

Bu arada da yine boş durmuyor, neler yaparız, çantada ne süprizler tutarız, diye bakıyoruz. Günün sonunda amacımız yine aynı, nerede olursanız olun, yeşil olmak, doğayla dost seçimler yapmak, içinde yaşadığımız ve çocuklarımıza bırakacağımız bu dünyaya vereceğimiz her kararla sahip çıkabilmek mümkün.

Şimdiden sağlıklı, mutlu, bereketli bir yıl dileriz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gündem, Kent, Topluluklar
Türkiye Yerel Yeşil Enerji Platformu kuruldu

Ülkemiz elektriğinin yerel yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak ve halk tarafından üretilmesinin yolunun açılması amacını taşıyor.

Kapat