2018 yılının en yeşil 10 binası

Çevreye duyarlı binalara yatırım yapan şirketler, yalnızca para tasarrufu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda çalışanlarını daha üretken olmaya da teşvik ediyor. Bu kapsamda düşünüldüğünde 2018 yılının en yeşil 10 yapısını ve 2019 yeşil mimarisinden neler beklediğimiz sorularını araştırdık.

TIKLAYIN: Ofisiniz sağlığınız için tehlikeli olabilir mi? ‘Hasta bina sendromu’nun sebepleri ve 5 farklı çözüm önerisi

Triple Pundit tarafından yapılan yayında; maliyet tasarrufu, verimlilik düzeyleri ve yeşil bina ortamlarına yatırım yapan şirketlerin yaşadığı diğer avantajlar verilerine göre World Green Building Council tarafından ‘’İnsan ve Gezegen Hakkında Yapılacaklar: Yeşil Binada Sağlık ve Refah İçin İş Davası’’ başlıklı raporunu yayınladı. Bu rapor, dünyanın dört bir yanından sağlık ve refah artırma özelliklerinin, şirketin tasarruf yapmasının, çalışanların daha sağlıklı ve daha verimli hissetmesinin ve yeşilin içindeki yatırımın olumlu bir şekilde geri dönüşünü sağlamanın yollarını vurgulayan 11 vaka incelemesine odaklanılıyor.

Aynı şekilde, Dünya Günü’ne öncülük eden Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA) Çevre Komitesi (COTE), 2018 yılının en yeşil 10 binasını açıklamıştı. Entegrasyon, enerji kullanımı, su tasarrufu ve sağlık ölçütlerinde katı eşikleri aşan projeleri onurlandıran ödül, sadece sürdürülebilir değil aynı zamanda çevredeki mahalleye katkıda bulunan üstün binaları da kapsıyor.

2018 ödülleri, kütüphanelerden sanat galerilerine ve aynı zamanda tek bir ailenin yaşadığı evlere kadar uzanıyordu.

#1 Albion Bölge Kütüphanesi – Toronto
Mimar: Perkins+Will

Jüriye göre: “Bu proje açıkça iyi tasarımın birincil olumlu etkisini göstermektedir. Farklı gruplardan bireyler barındıran ve yeni gelmiş göçmen bir topluluğa hizmet veren bir ilçe kütüphanesi olan binanın ziyaretçi sayısı, eski tesise oranla önemli ölçüde (gençler için yüzde 75’lik bir artış) arttı.’’

#2 Georgia Tech Mühendislik Biyosistem Binası – Atlanta
Mimar: Lake| Flato ve Cooper Carry

BUNU DA OKU:  Avrupa'nın çevre dostu 5 stadyumu



Jüriye göre: “Georgia Tech Engineered Biosystems Binası, bu üniversite araştırma laboratuvarı için çok iyi ayarlanmış bir makineye geniş bir aktif ve pasif stratejiler dizisi ekliyor.”

#3 Cook Kampüsü’ndeki Mundo Verde – Washington DC.
Mimar: Studio Twenty Seven Architecture
Jüriye göre: “94 tonluk bir sarnıç, yeniden kullanım için yağmur suyunu tutarken, bahçeler bitki örtüsünü sıfırdan yüzde 40’a çıkardı.”

#4 Nancy ve Stephen Konutları – San Fransisko
Mimar: Leddy Maytum Stacy Architects

Jüriye göre: “Bu uygun maliyetli bina, hem çevresel performansı ile öne çıkıyor hem de hasta çocukların ve ailelerinin barınabileceği bir toplu konut olma özelliği taşıyor.”

#5 Amerika Birleşik Devletleri Adliye Sarayı – Los Angeles
Mimar: Skidmore, Owings ve Merrill LLP

Jüriye göre: “Zor şartlar altında adliyede kalan kişiler için sakin ve ferah olarak tasarlanmış iç mekânların kalitesinden etkilendik.”

#6 Smithsonian Amerikan Sanat Müzesi Renwick Galerisi – Washington DC.
Mimar: DLR Group

Jüriye göre: “Renwick Gallery’deki yenileme çalışmaları, etkileyici tarihî tasarım ve koleksiyonları korurken ve yeni çalışmaların sergilenmesine olanak tanıyarak karmaşık ve sağlam yeni sistemler üretti.”

#7 San Fransisko Sanat Enstitüsü, Fort Mason Merkez İskelesi 2 – San Fransisko
Mimar: Leddy Maytum Stacy Architects

Jüriye göre: “Tasarım ekibi yapının mevcut varlıklarını korudu ve sağlıklı bir iç ortamı olan büyük, düşük enerjili bir bina yarattı.”

#8 Sawmill, Tehachapi – Kaliforniya
Mimar: Olson Kundig

Jüriye göre: “Yağmur suyunun su tablasını toplama yerine yeniden doldurmasını sağlamaları ekibin saha analizinde ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor. Çöl ikliminde, tek bir ailenin yaşayacağı bir konut inşa edecekseniz bu bina gibi tasarlamalısınız.”

#9 Sonoma Academy’nin Janet Durgin Guild & Commons Binası – Santa Rosa, Kaliforniya.
Mimar: WRNS Studio

BUNU DA OKU:  Binaları soğutmak için antik mimariden neler öğrenebiliriz?

Jüriye göre: “Bu proje, ticari bir mutfak içeren yoğun enerji kullanımlı bir programda bile, tamamen entegre ve özel bir tasarım ekibinin güzel ve son derece iyi performans gösteren bir bina üretebileceğini gösteriyor.”

#10 Ortlieb’in Şişeleme Evi – Philadelphia
Mimar: KieranTimberlake

Jüriye göre: “Tarihî bir kent binasının uyarlanabilir olarak yeniden değerlendirilmesinde pasif stratejileri kullanmanın olağanüstü bir örneği.”

2019’da beklenilen yeşil bina eğilimleri nelerdir?

Esneklik
Bu yıl ortaya çıkacak olan yeşil bina eğilimlerinden biri, yeşil binaların aşırı iklim modellerine ve doğal felaketlere dayanma kabiliyetine sahip olması. Bina geliştiricileri, potansiyel sigorta maliyetleri ile sel ve diğer doğal afetlerden kaynaklanan risk azaltma riskini azaltacak kalitede binalar ve güçlü bir çerçeve esnekliği elde etmek için araştırma yapmaya devam ediyor.

2019’da hazırlanacak bina projelerinin güvenilir altyapıları olmasını, iklim istikrarı ve iyileştirilmiş güvenlik önlemleri alınmasını bekleyebilirsiniz. Müşterilerin talebi, kendi şehirlerinin gerektirdiği esneklik gereksinimlerini karşılayacak ya da aşacak yeşil binalar.

Sürdürülebilirlik, güvenilirlik ve esneklik artık sadece binanın güvenliğini sağlamak için değil, aynı zamanda çok büyük sigorta maliyetleri ve mülk hasarını önlemek için müşteriler tarafından da talep edilen kriterler. Mühendisler ve yeşil bina uzmanları, iklim olaylarının yaratacağı hasarı azaltacak ürünler ve diğer mimari gelişmelerle geliyor.

Sağlık
Sağlık, binanın tasarımı ile insan performansı arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplindir. Her ne kadar bu mühendislik endüstrisi için yeni bir disiplin olsa da, çeşitli mühendis liderleri şimdi enerjiyi koruyacak ve daha fazla sağlık sağlayacak fikirleri birleştirmeye başlıyor. 2018 yılında, sağlıklılığın değerini vurgulayan çok sayıda güvenilir çalışma ve araştırma gerçekleşti.

Fiziksel çalışma ortamının, çalışanların geceleri yaşadıkları stres ve uyku kalitesi üzerine etkilerini açıklamayı amaçlıyor. Araştırmacılar, bir binanın sağlıklı yaşam özelliklerinin çalışanın ruh halini ve mutluluk düzeyini etkilediğini kanıtlamayı hedefliyor.

BUNU DA OKU:  Gıda atıklarından üretilen bu yeni karışım, çimentoyu hem güçlendiriyor hem de çevreye zararını azaltıyor

Sağlıklı yaşam özelliklerinden biri, çalışanların ofis ortamında doğal havalandırma ve doğal gün ışığına sahip olmalarıdır. Bu, termal bariyerler ve perde duvarlarının uygun şekilde yerleştirilmesiyle sağlanabilir. Sektörün önde gelen firmalarından FreMarq’a göre, termal performans ne kadar iyi olursa, binanın sakinleri o kadar mutlu oluyor.

Kaynaklar:

https://www.proudgreenbuilding.com/news/aia-honors-top-10-sustainable-buildings-of-2018/
https://fremarqinnovations.com/2019-trends-world-green-buildings/
https://archpaper.com/2018/04/aia-announces-most-sustainable-buildings-2018/

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, İklim Değişikliği, Kent, Mimari, Ofis, Sanat ve Tasarım, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji, Yeşil alanlar
Belentepe Çiftliği’nin kurucusu Taner Aksel’le yeni permakültür eğitimlerini konuştuk

Taner Aksel’le yollarımız 2011 yılında iklim değişikliği ile ilgili yazdığı kitabı Kritik Eşik kitabı vesilesiyle kesişti. Bunu takiben Uludağ eteklerinde...

Kapat