2022’ye bakış ve 2023’e dair umutlar

2022 yılı sürdürülebilirlik alanında küresel olarak zor bir yıl oldu. 2022 yılı rekor sıcaklıkların yaşandığı yıllardan biri olarak tarihe geçti. Bunun yanında Rusya-Ukrayna savaşının da yol açtığı insanlık krizinin yanında, bir de enerji ve ekonomik kriz ortaya çıktı. Yaşanan enerji kriziyle, 2021’de COP26’da alınan yenilenebilir enerji hedefleri, maalesef ki bir anda rafa kalktı ve bir çok ülke fosil yakıtlara dönüş yaptı. Bunun yanında ülkemizden ümit verici bir haber ise, enerji kriziyle başa çıkmak için 100 milyar değerinde yenilenebilir enerji yatırımı için başvuru yapıldı ve bu geçiş uluslararası piyasalarda da yankı buldu. Bu yılki COP 27’den 6 önemli karar çıktı, bunlardan en önemlisi finansman alanındaydı. Biyoçeşitlilik eskiden sadece bilimle ve doğayla ilgili olarak algınalırdı. Ancak son yıllarda biyoçeşitliliğin kaybıyla ekonominin de etkileneceği gerçeği ortaya çıkınca, bu yılki COP15 gerçekten de tarihi bir ilke imza atıldı ve kara ve denizlerde biyoçeşitliliğin korunması için tarih kondu. 2022’de bunun yılında küresel anlamda, şirketlerin gerek hukuksal olarak, gerekse tüketici talepleriyle sürdürülebilirlik konusunda aktif rol oynadıkları bir yıl oldu.

2022 yılı Yeşilist için pandemi sürecinden sonra tekrar yapılandığımız, ekibimizin büyüdüğü, sürdürülebilirlik için fark yaratan işbirlikleri yaptığımız bir yıl oldu. 2022 yılında:

  • Yeşilist’de sürdürülebilir gıdadan modaya, iklim değişikliğinden finansa farklı konularda 200’den fazla özenle hazırlanmış makale yayınladık. İtinayla hazırladığımız içeriklerimizi sosyal medya kanallarımızı etkin ve yaratıcı kullanarak kullandığımız tüm mecralarda etkileşimimiz arttı. Düzenli yaptığımız okuyucu anketleri, yayın akışımızı şekillendirmemize yön verdi. 
  • Bu yıl alanında uzman ve sürdürülebilirlik konusunda fark yaratan kişilerden oluşturduğumuz danışma kurulumuzu kurduk. 2023 ve gelecek yol haritamızı tekrardan şekillendirirken bize ilham verdiler.
  • Sürdürülebilirlik üzerine fark yaratan projelerde markalarla beraber iletişim kampanyaları yaptık.
  • Son yıllarda sürdürülebilirlik konusunda şirket çalışanlarının farkındalığını arttırmak üzerine yaptığımız eğitimlerimiz devam ederken, bu yıl özellikle sürdürülebilir tedarik zincirleri, sürüdürülebilir pazarlama, döngüsel ekonomi alanında verdiğimiz atölyeler çok talep gördü.
  • Daha evvelki yıllardan farklı olarak son yıllarda sürdürülebilirliğin kurumsal sosyal sorumluluktan öte bir iş yapış şekli olması artık şirketler tarafından belirlenirken, müşterilerimize sürdürülebilirlik stratejisi ve yol haritası hazırladık. 10 yıldan fazla bu konuda verdiğimiz emeklerimizin, şu anda şirketler tarafından strateji olarak içselleştirmesi, işbirlikleriyle dönüşümün başlaması bizi çok mutlu etti.
  • Sürdürülebilir yaşama dair 16 online etkinlik gerçekleştirdik. Birbirinden önemli konukları ağırladığımız ve de konuları işlediğimiz etkinliklerimizin kayıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.
  • Her yıl olduğu gibi bu yıl da sizin için 2022’nin en çok okunan yazılarınıbu yılın en kaçırılmayacak belgesellerini, bu yılın en etkileyici kitaplarını sizin için derledik.
BUNU DA OKU:  Yemek kartı boykotu: 4,7 milyon ton gıda çöpe gidebilir

2023’de ise çevirimiçi etkinliklerimizi sürdürürken, yüzyüze etkinlikler gerçekleştireceğiz. 2023’de Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden 17.si olan işbirlikleri yine bizim için öne çıkacak temalardan olucak.

2022’i biterken Yeşilist’te emeği geçen müthiş ekibe ve takip ederek sürdürülebilir yaşamı mümkün kılan herkese teşekkür ediyorum.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Doğal Kaynaklar, Döngüsel Ekonomi, Ekoloji, Genel, Geri Dönüşüm, Hayvanlar, İklim Değişikliği, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir Enerji
Bu yıl çok okunan 10 Yeşilist yazısı

Bu yıl yayınladığımız 200'ün üzerinde yazının içerisinden sizlerin ilgisini çeken, çok okunan 10 yazımızı belirli bir sıralama yapmadan derledik.

Kapat