5 adımda daha lezzetli sebzeler

Sebze pişirmenin en kesin ölçüsü brokoli dengesidir. Az pişmiş brokoli vitaminleri bol ama yemek için belki çok sert iken, çok pişirilmiş bir brokoli ise tatsız, vitaminleri gitmiş bir lapaya benzer.

Beslenmek her ne kadar vucudumuzun ihtiyacı olsa da, aynı zamanda hem göze hem de damağa hitap eden bir sanattır. Sağlıklı ve enfes sebzelere hiç yakışmayan trajik bir sonla karşılaşmamak için size 5 adımlık bir önerimiz var.

1. Eve Geldiklerinde

Sebzeleri taze ve körpe tutmak için çalışmalar eve gelmeden önce başlıyor. Tabii ki, en taze görünen sebzeleri, çok zedelenmiş, yaprakları solmuş sebzeleri almamaya özen gösterelim.

Eve geldiğinizde ise sebzelerinizi direkt buzdolabına atmayın, her sebzenin farklı bir saklama koşulu var. Bu saklama koşullarını Taze Gıda Sakalma Rehberi’mizden öğrenebilirsiniz.

2. Pişirmeden önce

Yemekleriniz için sebzeleri önceden hazırlamak size zaman kazandırırken, çok önceden hazırlanmış ve kesilmiş sebzeler tazeliğini kaybedebilir. Kesilmiş sebzeler nemini kaybeder ve okside olmaya başlar, bu da tüm besin değerlerini kaybetmelerine yol açar.

324543667634444

Bu yüzden sebzelerinizi bir kaç gün değil, bir kaç saat önceden hazır etmeniz, yeşillikleri de tüketeceğiniz sırada yıkamanız, sebzelerinizden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacaktır.

Gene de sebzelerinizi önceden hazırlayacaksanız, hazırladıktan sonra bir kağıt havluya sararak kısa süreli koruyabilir, ya da uzun dönemlik bir hazırlanma için sebzelerinizi kurutabilirsiniz.

3. Sıcak Suya Koyduğunuzda

Yanlış bir pişirme, en sağlıklı ve lezzetli sebzelerin bile sevilmemesine yol açabilir. Özellikle aşırı kaynatma bunu en büyük sebeplerinden biri. Eğer çorba yapmak istemiyorsanız aşırı kaynatma sebzelerinizi sadece lapalaştırıp tatsız bir hale getirmekle kalmaz, sebzenin besin değerlerini de en aşağıya çeker.

Biz size o yüzden şok haşlama tekniğini öneriyoruz. Şok haşlama sebzelerinizi tam istediğiniz seviyede yumuşatarak yemeye ve sotelemeye hazır hâle getirir. Şok haşlama yöntemi sebzelerdeki acılığı alır ve özellikle yeşillikleri daha sonra kullanmak için dondurmayı düşünenler için vazgeçilmez bir adımdır.

BUNU DA OKU:  Vegan hamburger yapabileceğiniz 3 sebze köftesi

SONY DSC

Şok haşlama yapmak için, büyükçe bir tenceredeki suyu hızlı bir şekilde kaynama noktasına getirdikten sonra, sebzeleri ve yeşillikleri suya katıp, çok az karıştırın. Bir kaç dakika sonra sebzelerinizin ya da yeşilliklerin yumuşadığını ve parlak bir renge ulaştığını göreceksiniz. Sebzeler rengini kaybetmeden ve istediğiniz yumuşaklığa geldiğinde tencereden çıkarabilirsiniz.

Bir sonraki adım ise sebzelerinizi buzlu su dolu kaba atmak; bu sebzelerin pişme sürecini durdurup, onların rengini korumasını sağlar. Daha sonra sebzelerinizi bir süzgeçin içine aktarıp üstünden bir dakikadan az bir süre boyunca soğuk su geçirin. Ilıdıklarında yemeye ve pişirmeye hazırlardır.

4. Kattığınız Lezzetler

Kendine özgü enfes tatları olsa bile, yemekleri değişik tatlarla bütünleştirmek ayrı bir zevktir. Tuz ve karabiber güzel olsa da özellikle baharatları ile ünlü bir ülkede çok sınırlı kalıyorlar. Limon suyu haricinde bir çok ekşi sosla, sirke türü ile marine edebileceğiniz sebzeleri hem geleneksel hem de yöresel baharatlar ile tamamlayabilirsiniz. Burada seçenekleriniz sonsuz ve tek limitiniz kendi damak tadınız.

1243454311122

Hatırlamanız gereken tek şey ise ise denge; agave nektarını tatlılık katmak, sirke, limon ve nar ekşisi gibi sosları asidik bir tat vermek için kullanabilirsiniz. Balzamik sirke ise yeşillikler ve mantarlara çok yakışan soslardan biridir. Tatlar ile oynayarak kendi damak tadınıza özel tarifler de yaratabilirsiniz. Yalnız eklediğiniz soslar, sebzelerin kendi tadını gölgede bırakmasın.

5. Pişirme Yönteminiz

O kadar çok yöntem var ki… Sote yapabilir, kızartabilir, buharda ve fırında, toprak testide pişirebilir, mangalda şişte ve ızgarada pişirebilirsiniz. Farklı farklı yöntemler deneyerek her sebzeye bakış açısınızı değiştirebilir, sevmediğiniz bir sebze varsa onu yeni bir tat ile tanıyabilirsiniz.

Şok haşlama yöntemi ile önceden hazırladığınız sebzeleri pişirmek için çok fazla zaman harcamanıza gerek yok. Baharatlarla karıştırdıktan sonra, istediğiniz yumuşaklığa geldiğinde hemen alabilirsiniz. Yalnız pişirme zamanı farklı olan sebzeler olduğunu da unutmayın. Bu sebzeleri sırayla ve kalabalık etmeden pişirmeniz en iyisi. Mesela kabak ve patates geç pişen sebzelerken, havuç ve domates gibi ürünler çok daha kısa sürede hazır olur.

BUNU DA OKU:  Ekolojik anne olmak

grilled vegetables

Kendine özgü tatları ve besleyici özellikleri ile doğal beslenmenin yapıtaşı olan sebzeler doğru pişirildiğinde ya da baharatlanıp marine edildiğinde vazgeçemeyeceğiniz, daha farklı tarifler denemek isteyeceğiniz bir meditasyona dönüşücek. Bu güzel tarifler ile bir daha kimseye sebzelerini yemesi gerektiğini hatırlatmak zorunda kalmayacaksınız.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Gıda, Yeme İçme
Çevre dostu okul çantası için 7 adım

Okul zamanı geldi! Zehiriz, PVC'siz ve zararsız okul çantaları hazırlamak için bu yazımıza bir göz atın.

Kapat