9 bilinmeyen antioksidan kaynağı
Etrafımızı saran kent yaşamında birçoğumuz kirli havanın, trafiğin, hatta stresin ruhumuz ve bedenimiz üzerindeki etkisini atma çabası içerisindeyiz. Bunu yapmanın bir yolu da, biliyoruz ki, doğru beslenmek.
İster diet, ister detoks için olsun, eminim ki birçok antioksidanı kendi masamızda bulundurmuşuzdur. Ispanak, kinoa, üzüm, kırmızı şarap, siyah çikolata, badem, karnabahar gibi akla gelen ilk isimler dışında aşağıdaki listeyi gözönünde bulundurabilir ve menünüzü zenginleştirebilirsiniz.
- Chia Çekirdeği:
Çia çekirdeğinde gözümüze çarpan ilk değerler; yüksek protein, omega-3, demir ve kalsiyum. Aynı zamanda olağanüstü antioksidan deposu olan chia çekirdeği, kan basıncını düzenlemekten sağlıklı bir cilde kadar faydasını gösteriyor. Sağlıklı kilo vermek için tercih edilmesi gereken gıda olan çia, yüksek tansiyonu önlemeye birebir.
Enteresan olan noktalardan bir tanesi de bu çekirdeğin tadının olmaması. Böylelikle her türlü yemek ve tariflere ekleyebilir ve kullanımızını istediğiniz kadar zenginleştirebilirsiniz.
- Enginar Kalbi:
Enginar kalbinin meyve ve sebzeler arasında en çok antioksidan yoğunluğuna sahip olduğunu biliyor muydunuz? Menünüzde bir ya da iki enginar bulundurarak antioksidan değeri zengin besinlerden oluşan bir tabaktan daha fazla fayda sağlayabilirsiniz. Bu gıdayı donmuş, konservelenmiş olarak satın alabilirsiniz.
- Siyah Çay:
Siyah çay ve yeşil çayda diğer sebze ve meyvelere oranla on kat daha fazla antioksidan olduğu tahmin ediliyor. Yüksek derecede sağlıklı bulunan ve kanseri önlemede rol oynadığı öne sürülen bu iki doğa harikasının, bir çay bitkisi olan kamelya çiçeğinden geldiğini biliyoruz. Yalnızca siyah çayı yeşil çaydan ayıran bir özellikten bahsetmek gerekirse eğer, iltihaplı hastalıkları ve bağışıklık sistemini düzelten bir yanı olduğunu belirtebiliriz.
- Esmer Pirinç:
Az kalorili olmasının yanı sıra, glüten barındırmamasından dolayı diyabet hastalarının tercih etmesi gereken besinlerden biri olan esmer pirinci aramızda tatsız bulanlar olabilir. Kalp sağlığına iyi gelen ve iltihap alıcı özelliğini de barındıran esmer pirinç, düşük kan basıncını da önlediği için tüketilmesi gereken gıdalar arasında yer almalı.
- Mantarlar:
Mantarların D vitamin deposu olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Peki bununla birlikte göğüs kanserini engellemekte rolü olduğunu da biliyor muydunuz? Hem pişirilerek hem de çiğ yenebilen bu gıda, düşük kalorili olma özelliğiyle de çoğu kez salatalarımızda çorbamızda hatta başlı başına tabağımızda yerini almıştır. Mantarlar için fazla alışkanlık değiştirmeden, yalnızca iyi yıkadığınızdan emin olmanız yeterli.
- Kahve:
Kahvenin sağlığa yararlarını bir kaç satırda özetlemek gerekirse; farklı kanser türlerini, diabeti ve alzehimer hastalığını engellemeye büyük bir destek sağladığını belirtmekte yarar var. Bir ya da iki bardak kahveyi gününüzden eksik etmemelisiniz. Antioksidan yuvası olan kahveleri tüketmeden önce ise organik olduklarından ya da işlenme sırasında çeşitli boya ve kimyasal tatlara maruz kalmadığından emin olun.
- Yulaf:
İltihap önleyici olması ve cilt sağlığına iyi gelmesinin dışında, kalp krizi riskini azaltıp kan basıncını düzenler. Çoktan kahvaltılara dahil olan yulafların glütensiz ve şekersiz olmasına özen gösterin.
- Zerdeçal:
Antioksidan açısından oldukça zengin bir baharattır. Kalp sağlığı için önerilir ve iltihap çözücü olarak bilinir. Ayrıca sindirim sistemini de çokça desteklemesinin yanı sıra kanser ve depresyon riskini azaltır.
- Muz:
Muzlar sandığımızdan çok daha fazlası. Pektin değeri yüksek olan muzların sindirim sağlığına iyi geldiğini hepimiz biliyoruz. Olgun olanları antioksidan açısından daha zengin olduğundan tercih etmeniz önerilir.