Adil, yerel ve temiz gıda temin edebileceğiniz 7 gıda topluluğu

Yerel gıda tüketmek hem tüketicinin sağlığı hem de tarımın sürdürülebilirliği ve üreticinin refahı açısından çok önemli. Eğer küçük çiftçinin emeğinin hakkını almasını, para kazanabilmesini ve üretmeye devam etmesini istiyorsak gıdamızı nereden aldığımıza da dikkat etmeli, aracısız satış kanallarını kullanmalıyız. Üretici ve tüketici arasında direkt bağ kuran gıda topluluk ve kooperatiflerini listeledik.

#1 Kadıköy Kooperatifi
2014 yılından beri çalışmalarını sürdüren, 2016 Kasım ayında yasal bir kooperatif haline gelen Kadıköy Kooperatifi, Kadıköy bölgesindeki tüketim faaliyetlerini dönüştürmeyi hedefleyen bir kooperatif. Kooperatifin Kadıköy’deki dükkânında kuru meyveler, baklagiller, zeytin, zeytinyağı, makarna, ekşi mayalı ekmek, çay, reçel, salça, süt ürünlerü, peynir ve yumurta, un ve bulgur gibi ürünler bulunuyor.

Hacı Ahmet Bey Sokak No:1 Caferağa, Kadıköy.
Haftaiçi 19:00-21:00, Haftasonu 10:00-17:00 arası açık.
Kooperatifin facebook sayfası

#2 BÜKOOP
 Mayıs 2010’dan beri Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’te hizmet veren kooperatif, zaman içerisinde ürün yelpazesini ve birlikte çalıştığı örgütlü üretici havuzunu genişletiyor ve giderek artan sayıda ekolojik üreticiyi Boğaziçi Üniversitesi mensubu tüketicilerle buluşturuyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs 34342 Sarıyer.
Hafta içi 13:00-13:30 ve 17:00-17:30 arasında açık.
BÜKOOP facebook sayfasını buradan takip edebilirsiniz.

#3 Koşuyolu Kooperatifi Girişimi
Henüz yasal olarak bir kooperatif değil, kurulma aşamasında. Sipariş üzerine paket sistemi ile çalışıyorlar. Aylık temin edilen paketlerde kuru meyveler, çay, baklagiller, bal, soslar ve fındık gibi ürünler bulunuyor.

Koşuyolu Kooperatif Girişimi facebook sayfası

#4 Ovacık Kooperatifi
Uzun zamandır organik nohut ve fasülye üretim ve satışı yapan Ovacık Belediyesi ilk satış dükkânını İstanbul’da açtı. Üstelik artık internetten sipariş de verilebiliyor. Ovacık Kooperatifi bu yıl ürün yelpazesine organik sertifikalı balları da ekledi. Satışlardan elde edilen kâr ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olarak dağıtılıyor.

BUNU DA OKU:  Sıcaklarda Gazpacho için

Şube: Zübeyde Hanım Mahallesi, 1276. Sk. 1/A, 34260 Sultangazi
İnternet sipariş adresi

 #5 DÜRTÜK

Direnen Üretici Tüketici Kolektifi (DÜRTÜK), İstanbul ve çevresinde yok edilme tehdidi altındaki yerel üretimle dayanışmak için yola çıktı. Uygun fiyata nitelikli gıdaya erişim sağlamayı, küçük çiftçinin varoluş koşullarını desteklemeyi ve alternatif bir gıda ekonomisiyle ekoloji mücadelesine aktif destek vermeyi amaç edindi.

Her hafta e-posta ve kapalı facebook grupları üzerinden ürün sipariş formu ve dağıtım bilgilerini paylaşılıyor. Dağıtım merkezi Beyoğlu. Liste maruldan maydanoza, karalâhanadan turpa, her sezon farklı, ama mevsiminde yetişmiş ürünlerle her hafta güncelleniyor.

DÜRTÜK facebook sayfası

#6 Yeryüzü Derneği Tüketim Birliği
Yeryüzü Derneği Tüketim Birliği, doğrudan doğruya küçük köylünün ürettiği ürünleri, üyeleri olan türeticilere hiç bir aracı olmadan ulaştırmak için başlatılmış bir proje. Tüketim Birliği’nde sadece doğal yollarla üretilmiş ya da organik sertifika almış ürünler listeleniyor. Ürünlerin fiyatlarının türetici için uygun, köylü üretici için sürdürülebilir olmasına azami özen gösteriliyor.Halihazırda 200’den fazla ürün satışı yapılmakta. Bunlardan bazıları; zeytinyağı, sebze ve meyve, sabun, bulgur, peynir, yumurta, badem, bal, reçel, tarhana, zeytin, erişte tereyağı, ıhlamur ve adaçayı.
Tüketim Birliği internet sitesi 

#7 Tire Süt KooperatifiOrganik süt, yoğurt ve ayran, sucuk, döner ve köfte üretimi yapan Tire Süt Kooperatifi ürünleri bayii ve bazı büyük marketlerden alınabiliyor.

Tire Süt Kooperatifi ürünlerini bulabileceğiniz adreslere buradan ulaşabilirsiniz.

Takipte kalın: Beşiktaş Kooperatif Girişimi
Henüz ürün dağıtımına başlanmadı ancak Beşiktaş Kooperatifi için de ilk adımlar atıldı. Gelişmelerden haberdar olmak için facebook sayfalarını takip edin.

Tanışın, bilgilenin: Gıda Toplulukları Çalıştayı

Gıda Toplulukları Çalıştayı İmece Grubu, 9 Aralık’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde tüm gün sürecek, dolu dolu bir Gıda Toplulukları Çalıştayı düzenliyor. Etkinliğe katılın hem gün boyu sürecek atölye ve söyleşilerden faydalanın hem de gıda topluluklarının ardındaki isimlerle bizzat tanışın.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi, Kent, Topluluklar, Yeme İçme
Gümrük Bakanlığı’dan endişelendiren açıklama: Türkiye’ye giren GDO’lu ürün miktarını bilmiyoruz

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, ülkeye girişi yapılan ürünlerde...

Kapat