Gümrük Bakanlığı’dan endişelendiren açıklama: Türkiye’ye giren GDO’lu ürün miktarını bilmiyoruz

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, ülkeye girişi yapılan ürünlerde genetiği değiştirilmiş ürünler için ayrı bir sınıflandırma bulunmadığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ithal edilen GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizma) ürünlerle ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer (solda) – Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi (sağda)

Ömer Fethi Gürer, önergesinde aşağıdaki soruları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na yöneltti:

  • Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünün tarlada üretiminin yasaklanmasına rağmen ülkemize ithal yolu ile girişine neden izin verilmektedir?
  • Son beş yılda İthal izni verilen GDO’lu ürün sayısı kaçtır? Yeni ithal izni verilecek midir?
  • Hayvan yemi olarak giren ürünler ile beslenen hayvanların helal Gıda olarak etiketlenmesi olası mıdır?
  • Genetiği değişime uğramış yemlerden beslenen hayvanın etinden ve sütünden insan sağlığını olumsuz etkilenmeyeceği söylenebilir mi?
  • İthal GDO ‘lu hayvan yeminin içeriğinin laboratuvarlarda incelenmesi olası mıdır?

Bakan Bülent Tüfenkçi ise Gümrük Tarife Cetvelinde genetiği değiştirilmiş ürünler için ayrı bir sınıflandırma bulunmadığını açıkladı. Bu açıklama; her yıl bakanlar kurulu tarafından yenilenerek kabul edilen ulusal, eşya ve ekonomik değer sınıflandırma listesi olan Gümrük Tarife Cetveli’nde, ithalatı belirli sektörlerde yasak olan GDO’lu ürünler için kesin verilerin olmadığını gösteriyor.

GDO’lu ürünler ağırlıklı olarak hayvan yemi olarak kullanılıyor

Alınan en son kararla beraber şu anda Türkiye’de sadece ithalatına izin verilen GDO’lu ürünlerin sayısı 36. Sırada onay bekleyen 14 tanesi pamuk, 6 tanesi kanola olmak 20 ürün daha var. Bu ürünlerin sadece hayvan yemi olarak kullanılmasına izin verilse de, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör gerçeklerin biraz farklı olduğunu belirtiyor.

Evrensel gazetesine verdiği demeçte Güngör, bir kısmı hayvancılıkta ve tavuk yeminde enerji kaynağı olarak kullanılan mısırın, en yaygın kullanıldığı alanlardan birisinin de Nişasta Bazlı Şeker sanayisi olduğunu savunuyor. Bu da çikolata, şekerleme, ketçap, cola, meyve suyu gibi işlenmiş şeker içeren ürünlerde GDO’lu ürünlerin kullanıldığı anlamına geliyor.

BUNU DA OKU:  Protein değeri yüksek 6 bitkisel kaynak
Nişasta bazlı şeker büyük oranda mısırdan üretilmekte

GDO’lu ürünlerin insan sağlığına etkileri konusunda yeterli araştırma maalesef yok. Dünyaca ünlü GDO uzmanı ve UC Berkeley Üniversitesi Mikrobiyal Ekoloji Laboratuvarının kurucusu Prof. Dr. Ignacio Chapela ile Yeşilist’in yaptığı röportajda, akademik kurumların GDO araştırmaları konusunda yetersiz kaldığını ve yapılan araştırmaların küçük görüldüğünü belirtmişti.

Chapela, kendi yaptıkları araştırmalarda insan ve farelerin sindirim yolu dokularının üzerinde GDO’lu ürünlerin etkilerini görebildiklerini savunmuş ve özellikle bağışıklık sistemlerinin GDO’lu ürünlerden etkilendiğini belirtmişti.

Buna ek olarak GDO’lu ürünler ile beraber kullanılması gereken tarım ilaçlarının insan sağlığına etkileri de son dönemlerde en çok konuşulan konulardan biri. Özellikle biyoteknoloji devi Monsanto tarafından üretilen glifosat bazlı tarım ilaçlarının sayısı yeniden artışa geçmiş durumda. Türkiye’de de kullanılan bu tarım ilacının kansere yol açtığını gösteren çalışmaların sayısı giderek artmakta.

Monsanto’nun ABD’de birden fazla eyalette yasaklanan Roundup adlı kimyasal tarım ilacının ana içeriği glifosat.

Türkiye de geçtiğimiz yıllarda tavukçuluk endüstrisinin GDO’lu ürünleri yem olarak kullanması kamuoyunda bu konuya büyük bir dikkat çekmişti. Bu yıl da Adana’da bir ekmek üretim merkezinde GDO tespit edildiği yönündeki haberlerin basında yer alması üzerine bakanlık söz konusu iddiaların araştırıldığını duyurmuştu.

Gümrük Bakanlığı’nın elinde insan sağlığına bu derece etkisi olan bir ürün konusunda kesin bir bilgi olmaması gerçekten endişe verici. GDO’lu ekmek haberlerinden sonra konuyu değerlendiren kamu sağlığı üzerine araştırmalar yapan biliminsanı Bülent Şık maalesef yetersiz veriler ve araştırmalar yüzünden kamu sağlığını etkileyen maddelerin bilgisine ulaşamadığımızı belirtmişti.

Şık, sorumlu kurumlar üzerinde baskı oluşturmamızı, halk sağlığını korumak için hangi çalışmaların yapıldığını sorgulayıp bu çalışmalardan elde edilen sonuçların kamuya açık, erişilebilir olmasını talep etmemiz gerektiğini savunmuştu.

GDO’lu ürünlerin etiketlenmesi bir çok ülkede talep edilmekte.

Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Kampanya Sorumlusu Tarık Nejat Dinç ise yetiştirilirken GDO’lu yem ile beslenen hayvanların ürünleri satılırken bunun bir etiket ile tüketicilere bildirilmesini öneriyor. Dinç, tüketici olarak, aldığımız sütte yumurta da o hayvanın GDO ile beslenıp beslenmediğini bilme hakkımız olduğunu belirtiyor.

BUNU DA OKU:  San Fransisko'da pişen, bir gün bize de düşer mi?

Yakın zamanda Ayşe Bereket tarafından change.org’da başlatılan bu kampanya ise Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının Türkiye’deki GDO’ olduğunu tespit ettikleri ürünleri açıklamaya çağırıyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gıda, Gıda Gündemi
Fark Yaratanlar’ın en yeni üyesi Yeşilist!

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programının dokuzuncu sezonunun üçüncü Fark Yaratan’ı,...

Kapat