Amerikan Kanser Topluluğu: Alışkanlıklarınızı değiştirmek kanser vakalarını %43 oranında azaltabilir

Türkiye’de yılda ortalama 163 bin 500 kişiye, dünya genelinde ise 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konuluyor. Ama ABD’de kanser vakalarını azaltmaya yönelik çalışmalara yapan Amerikan Kanser Topluluğu alışkanlıklarımızı değiştirmek gibi basit değişiklikler ile bu rakamların yarıya ineceğini savunuyor.

Araştırmacılar 2014 yılında 30 yaşının sütünde olan yetişkinliklerin kanser vakaları ve ölümleri ile değiştirilebilir büyük etkenler arasındaki bağı inceledi. Bu etkenler aşağıdaki gibi sıralandı:

  • Sigara içmek
  • İkinci el sigara içiciliği
  • Fazla kilolar
  • Alkol tüketimi
  • Kırmızı ve işlenmiş et tüketimi
  • Meyve, sebze, lifli yiyecek ve kalsiyum içeren yiyeceklerin düşük oranda tüketilmesi
  • Hareketsizlik
  • Ultraviyole radyasyon
  • Kansere yol açan enfeksiyonlar (HPV ve HIV)

26 tip kanser vakası ve ölümleri ile verileri ve listelenen risk faktörlerini ele alan uzmanlar, tüm kanser vakalarının %42’sinin bu faktörlere bağlı olduğunu ve önlem alınarak bu vaka ve ölümlerin önüne geçilebileceğini savunuyor.

Risk faktörlerinden en tehlikelisi sigara içmek olarak ortaya çıkmış. Araştırmalar yaklaşık 300 bin kanser vakasının %20’si ve 170 bin vefatın %29’u sigara içmekten ortaya çıkmış. İkinci sırada fazla kilolar var, onu ise alkol tüketimi izliyor.

Amerikan Kanser Topluluğu’nın araştırması sigarayı bırakmak, alkol tüketimi azaltmak, daha fazla spor yapmak ve yediklerimize dikkat etmek gibi alışkanlıklarımızı değiştirerek basit bir şekilde kanseri engelleme şansımız olduğunu gösteriyor.

Bununla beraber uzmanlar bu sonuçların kansere yol açan ve önüne geçilebilir risk faktörlerinin oranını düşük bile göstermiş olabileceğini öne sürüyor. Bunun sebebi ise risk faktörleri hakkında şimdiye kadar yeterince veri toplanmamış olması ve kesin sebep sonuç ilişkilerinin tam anlamı ile kabul edilmemiş olması.

Bu sonuçları aslında çoğu kişi tahmin etse de, bu bilimsel araştırmalar birey olarak bizlerin kanser vakaları üzerinde daha fazla söze sahibi olduğumuzu gösteriyor.

BUNU DA OKU:  Karbonatın bilmediğiniz 5 faydası
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Kendin yap, Şifa
Yeşilist bundan böyle siz okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak

Geldiğimiz noktada; gönülden, çok severek yaptığımız bu işi sarfettiğimiz emek, zaman ve kaynaklar doğrultusunda sürdürebilmek için desteğe ihtiyacımız var.

Kapat