Arıları korumak için neler yapabiliriz?

Arıların gezegenimizin geleceği için önemi çok uzun yıllardır konuşuluyor. Einstein arılar yok olursa insalığın dünya üzerinde sadece dört yıl yaşayabileceğini söylemişti.

Arıların bu hayati önemi polinatör olma özelliklerinden kaynaklanıyor. Arılar bitkiler arasında dolaşıp tozlanma yapılmasına katkıda bulunarak tükettiğimiz tüm gıdaların üçte birinin oluşmasını sağlıyor.

Tozlanma olmadığı durumda bitkilerin üremesi durur. Bu da gıda oluşumunun durması, bitkilerle beslenen canlıların besin bulamaması ve onların da çoğalmasının durması anlamına gelir.

Arılar neden yok oluyor?

Arı ölümlerinin en büyük sebebi tarımda kullanılan kimyasal ilaçlar yani pestisitler. Pestisit kullanımı tüm dünyada toplu arı ölümlerine yol açıyor.

Arıların karşı karşıya olduğu bir diğer tehlike ise betonlaşma. Yeşil alanların yok denebilecek kadar az olduğu bölgelerde arılar gıda ve su bulmakta zorluk çekiyorlar.

Küresel iklim krizi nedeniyle yaşanan ani sıcaklık değişimleri ve kuraklık da arıları olumsuz etkileyen önemli bir faktör.

Arı ölümlerinin bir başka çok önemli tehlike de bilinçsiz arıcılık. Arıcılık yapan kimselerin profesyonel eğitim almaları çok önemli.

Biz neler yapabiliriz?

Vatandaş olarak bizlerin yapabileceği en temel şey ülkemizin iklim kriziyle mücadelede atacağı adımları ve tarım faaliyetlerini düzenleyen yasalar çıkarılmasını ısrarla talep etmek ve doğal tarım yöntemleriyle üretilmiş gıdalar satın almak.

Bunun dışında balkon ve bahçelerimizde arıların sevdiği bitkiler yetiştirerek, su bulundurarak bölgesel olarak arıların hayatta kalmasına katkıda bulunabiliriz.

Arıların sevdiği ve kolayca yetiştirebileceğimiz bazı bitkiler:

Lavanta
Biberiye
Kekik
Adaçayı
Nane
Yonca
Ihlamur
Erguvan
Yalancı akasya
Kabak çeşitleri
Ayçiçeği
Hodan
İğde
Kestane
Frenk soğanı

Bunun yanında bahçenize ya da sofranıza gelen arıların siz onları korkutmadıkça size zarar vermeyeceklerini aklınızda bulundurarak, kibarca uzaklaştırabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Çocuğunuzu yaz sıcaklarından korumak için basit öneriler
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayvanlar
Dünya kavurucu sıcakların etkisi altında, sıcağa bağlı ölümler artıyor

Kuzey yarımküre rekor sıcaklıkların etkisi altında. Kanada ve Kuzey Kutup Dairesi'nde sıcaklık rekorları kırılırken sıcağa bağlı ölümler artıyor.

Kapat