Dünya kavurucu sıcakların etkisi altında, sıcağa bağlı ölümler artıyor

Kuzey yarımküre rekor sıcaklıkların etkisi altında. Kanada ve Kuzey Kutup Dairesi’nde sıcaklık rekorları kırılırken sıcağa bağlı ölümler artıyor.

Yetkililer yalnızca Kanada’da sıcağa bağlı yüzlerce ölüm yaşanmış olabileceğini dile getiriyor. Son gnlerde ABD’nin Oregon eyaletinde 60’tan fazla ölüm sıcakla ilişkilendirilirken, Kanada’nın British Columbia eyaleti ani ölümlerde yüzde 195 artış yaşadı.

British Columbia baş adli tabibi Lisa Lapointe, Çarşamba günüden önceki beş gün içinde en az 486 ‘ani ve beklenmedik ölüm’ yaşandığını söyledi. Eyaletteki bir köyde sıcaklık 49,6 derecelik sıcaklık rekoru kırdı. Bu nedenle çıkan orman yangını ile beraber bölge tahliye edildi.

Yükselen sıcaklıklarla birlikte artan orman yangını riski nedeniyle Oregon valisinin olağanüstü hal ilan etti ve Kanada’nın birçok bölgesi tehdit altında olduğunu kaydetti.

Kanada başbakanı Justin Trudeau ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Geçtiğimiz yıllarda bu tür aşırı hava olaylarını giderek daha fazla görüyoruz.” Çok gerçekçi bir şekilde, bu sıcak hava dalgasının son olmayacağını biliyoruz.” dedi.

Kuzeybatı Pasifik ve Kanada’nın Britanya Kolumbiyası’ndaki ölümcül ısı dalgası, meteorologların yüksek basınçlı bir “ısı kubbesi” olarak tanımladıkları şeyden kaynaklanıyor. Uzmanlar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin etkiyi daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

Öte yandan geçtiğimiz yıl sıcaklık rekoru kıran Kuzey Kutup Dairesi de anormal sıcakların etkisi altında.

Kuzey Kutup Dairesi’ndeki kara sıcaklığı, Sibirya’da kalıcı bir sıcak hava dalgası sırasında 48 dereceye ulaştı.

Avrupa Birliği’nin Copernicus Atmosfer İzleme Servisi, yazın ilk gününde Rusya bölgesinde kara yüzeyi sıcaklığının geniş ölçüde 35 dereceyi aştığını söyledi.

Sibirya, son yıllarda orman yangınları ve normalden daha yüksek sıcaklıklardan etkileniyor. Biliminsanları, geçen yıl uzak kuzeydoğu bölgesinin deneyimlediği sıcak hava dalgasının, insan yapımı iklim krizi olmadan etkili bir şekilde yaşanmasının imkansız olduğunu vurguluyorlar.

BUNU DA OKU:  İSKİ bizimle dalga mı geçiyor?

Görünüşe göre Kuzey Kutup Dairesi’ndeki Sibirya bölgeleri bu yıl bir kez daha rekor kıran sıcaklıklar kaydedecek. Bir Kuzey Kutbu kasabası olan Saskylakh’da , 20 Haziran günü 31,9 derece sıcaklık kaydetti, AB’nin Copernicus programına göre, bu bölgede yaz gündönümünden önce 1936’dan bu yana kaydedilen en yüksek sıcaklık bu oldu.

AB programının uyduları, kara yüzey sıcaklıklarının (hava sıcaklıklarından farklı olarak) 20 Haziran’da Sibirya’da 35 dereceyi büyük ölçüde aştığını; Verkhojansk kasabası yakınlarında 48 derece, Govorovo’da 43 derece ve Saskylah’ta 37 derece ile zirve yaptığını açıkladı.

Türkiye için de durum çok farklı değil. DHA’ya konuşan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz, 2100 yılında Antalya’nın ikliminin aynen Kahire gibi olacağını belirtti. Bugünkü şekillerde tarımsal üretimin, bu yüzyılın sonunda muhtemelen mümkün olmayacağını belirten Kurnaz, “Antalya, aynen Kahire nasılsa öyle olacak. Çukurova, Urfa, hepsi aynı şekilde olacak. Bu yüzyılın sonunda sıcaklıklar büyük ihtimalle 4-5 derece artmış olacak” dedi.

2100 yılında Antalya’da turizm olmayacağını savunan Prof. Dr. Kurnaz, “İnsanlar sıcaktan düşüp ölecek. Tamamen içeride ve klimayla yaşayabilecek böyle günlerde. Bu durumu ancak iklim değişikliği önlenebilirse değiştirmek mümkün. Bütün dünyanın kömür, petrol, doğal gaz yakmayı bırakması gerekiyor. Türkiye’nin özel bir şey yapmasına gerek yok, bütün dünyanın yapması gerekiyor iklim değişikliğini önlemek için. 2020’den 2100’e kadar yavaş yavaş kötüleşecek durum. İleri doğru gittikçe kötüleşecek” diye konuştu. 

Kaynaklar:

Independent I

Independent II

DHA

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği
Mesele bu yaz denize girebilir miyiz ötesinde

Sabah kalkar küçük çipura; Hemen ileride denize atılmış bir küçük tüp vardır; onun yanından öksürerek geçer; zehirlenen kardeşleri suyun yüzüne

Kapat