Hayvan Hakları Yasası’nda neler yok?

Sivil toplum örgütleri ve hayvan hakları savunucuları, Hayvanları Koruma Yasası’nın yürürlüğe girdiği 2004 yılından beri bu yasanın geliştirilerek Hayvan Hakları Yasası olarak yeniden düzenlenmesi için yoğun çalışmalar yürütüyorlar.

Bu sene nihayet yasanın değişmesine karar verildiğinde TBMM içinde beş partinin yer aldığı bir komisyon oluşturuldu ve yasada yapılması gereken değişikler üzerinde çalışılarak tavsiye raporu hazırlandı. Meclise gelen ve kabul edilen yasa ise hak savunucuları, birçok vekil ve sivil toplum örgütleri tarafından kabul edilemez olarak görülüyor.

Geçtiğimiz gün kabul edilen yasada hayvanların temel haklarını gözeten ve ‘en önemli sorunlar’ olarak görülen rapordaki konular çıkartılmış ya da değiştirilmiş. Hayvan Hakları Yasası’na eklenmesi konusunda üzerinde çalışılmasına rağmen yasada yer verilmeyen konular şöyle:

Hayvan deneyleri

Yeni yasada hayvanlar üzerinde deney yapılmasını engelleyen herhangi bir madde bulunmuyor. Aksine sokaklarda ya da barınaklarda yaşayan kedi ve köpekler üzerinde deneysel çalışmalar yapılmasına yasal dayanak sağlayan ifadeler bulunuyor.

Yunus parkları

Beş partinin üzerinde uzlaştığı Meclis Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu tavsiye raporunda bulunmasına rağmen yasada yunus parklarının kapatılmasına dair bir madde bulunmuyor. Gerekçe olarak bu parklarda bulunan yunusların akıbetinin ne olacağı belirtilmiş.

Hayvanat bahçeleri

Hayvanat bahçelerinin kapatılması beklenirken bu alanlar doğal yaşam parkı adı altında faaliyetlerine devam edebilecekler.

Hayvan dövüşleri

Yasada “Bakanlığın uygun görüşü alınarak il hayvanları koruma kurullarından izin alınmak suretiyle düzenlenen folklorik amaca yönelik, şiddet içermeyen geleneksel gösteriler”e ayrıcalık sağlanıyor. Bunun yanında hayvan dövüşü yaptıranlara üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası öngörülüyor. Bu da hapis cezasının para cezasına çevrilebileceğini gösteriyor, üç yılın altındaki hapis cezaları para cezasına çevrilebiliyor.

Hapis cezası

Hayvana şiddet, kötü muamele veya cinsel taciz uygulayanlara verilen hapis cezaları üç yılın altında kalacak şekilde belirlenmiş. Bu da bu suçları işleyenlerin cezalarının paraya çevrilebileceğini gösteriyor.

BUNU DA OKU:  Özge Özgün’le Türkiye’de hayvan hakları, feminizm ve veganlık üzerine söyleşi

Cinsel taciz ya da tecavüz

Yasada hayvana cinsel taciz ya da tecavüz yerine ‘hayvanla cinsel ilişki’ ifadesi kullanılmış. Bu ifade eylemin hayvanın iradesi dahilinde gerçekleştiği izlenimi yaratıyor.

Kürk

Kürkün yasaklanması ya da yaptırım uygulanması konusunda herhangi bir madde bulunmuyor.

Popülasyon kontrolü

Petshoplarda kedi ve köpek satışı yasaklanmasına rağmen diğer hayvanların satışına devam edilebilecek. Bunun yanında hayvanların ölümüne yol açan mobil kısırlaştırmanın yasaklanması ya da kısırlaştırma faaliyetlerinin düzenlenmesine dair tavsiye raporuna uyulmamış. Hayvan ithalatı ve ihracatına dair beklenen düzenlemeler yapılmamış.

Avcılık

Yasada avcılık faaliyetleriyle ilgili tavsiye raporunda bulunan yaptırımlara yer verilmemiş.

Hayvan sirkleri

Yasada Türkiye’de hayvanlı sirk düzenlenmesinin yasak olduğu belirtiliyor ancak Türkiye’de zaten hayvanlı sirk bulunmuyor. Hayvanlı sirkler yurt dışından geliyor ve bu sirklerin ülkeye girişine dair bir yasağa ver verilmemiş.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Genel, Hayvanlar
Arıları korumak için neler yapabiliriz?

Arıların gezegenimizin geleceği için önemi çok uzun yıllardır konuşuluyor. Einstein arılar yok olursa insalığın dünya üzerinde sadece dört yıl yaşayabileceğini...

Kapat